Reklama

Reklama

Ivanhoe: Balada o statečném rytíři

  • Sovětský svaz Ballada o doblestnom rycare Ajvengo (více)

Obsahy(1)

Nejznámější historický román skotského spisovatele Waltera Scotta ožil v roce 1983 v sovětském snímku, který se ihned stal filmem dětství současné střední generace. Vracíme se v něm do středověké Anglie na sklonku 12. století za vlády krále Richarda Lví srdce. Romantický příběh ze života statečného rytíře Wilfreda z Ivanhoe dokonale vystihuje ovzduší tehdejší doby, v níž na jedné straně panovala vzpoura, zvůle a násilnictví, na druhé pak hrdinství a statečnost psanců. Román měl ihned po svém vydání obrovský ohlas a roku 1891 byla podle něho dokonce zkomponována opera. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovKino Návštevnosť: 28,400,000 (Rusko)║ Taký pozerateľný priemer po všetkých stránkach, kde prevláda šikovná kamera, jednoduché ale účelové súboje. /60%/ ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Jeden z hlavních filmů mého dětství. Tak rád bych to viděl někdy znovu. Kam se na to hrabou všechny ty nový adaptace i Vašutem coby Richardem lví srdce. :) Rusové (taky Tarasov) natočili taky výborného Quentyna Durwarda. Update: Viděno, pocity mírně rozporuplné, ale z nostalgie nechám hodnocení jak je. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Cítím to podobně jako flanker.27 - Jde o film mého dětství . No ano, za část těch hvězdiček může nostalgie. Něco sám film ... a zcela zásadní úlohu zde mají písně Vladimíra Vysockého. Balada o knížních dětech je do dnes můj nejoblíbenější track od něj. "Jestli při bezpráví se ti zatíná pěst, jestli nad vavřín, slávu kladeš pravdu a čest, jestli hloupost ti vadí a chceš změnit ten svět, pak věz že v mladí knihy dobré si čet." :) ()

Arkos 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke stáří se jedná o velice slušně natočený historický film. Akční děj, dobrá výprava /kam se hrabe třeba novinka Kyklop/ i herecké výkony. Jediné co mně vadilo, bylo zbytečně moc ruských písní, kdy jedna z nich začíná při závěrečném útoku na hrad, což na mně působilo značně rušivě. Ale i tak je tento film příjemným návratem do doby mého mládí. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená rytírna. Vždycky mě překvapí, že to Rusové umí, nějak to od nich nečekám a tím příjemněji jsem překvapen. Film věrně kopíruje Waltera Scotta, nesnaží se nad něj vyvyšovat, což mi přídává na sympatiích. Kupodivu ani tradičně rusky pomalejší tempo mu nijak nevadí. Výteční se mi zdáli herci. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Balada, která otřásla Ruskem. Říkávalo se u Mosky, že kdo ji neviděl, ten o silný zážitek přišel. Tomu rozumím. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Na základní škole nám lístky na tento film nabízelo se slevou SRPŠ, což už předem odradilo nemálo diváků. Když jsem o pár let později tuto verzi známého příběhu zhlédl v TV, překvapila mne slušná úroveň výpravy, rychlý spád a celkově atraktivní zpracování. Jediným trochu rušivým elementem se mi zdá být přemíra písní, na jejichž pozadí se odehrávají mnohé scény - například ono dobývání hradu, o němž se zmiňuje Stanley. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Je to zvláštní, ale nejlepší film o anglickém rytíři natočili Sověti. Do kina jsem se na to dostal až na třetí pokus, ale dosud si pamatuju, jak jsem měl oči navrch hlavy a když jsem to pak viděl o deset let později, tak to nic na svém kouzlu neztratilo. ()

mm13

všechny recenze uživatele

Ruský veľkofilm inak vyzerá. Toto asi na skrátenie chvíle natočili cestou domov z nakrúcania skutočného historického dobrodružného filmu. Nedopozerané. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

CITÁT - Na život a na smrt.......... Anglické dějiny pohledem Ruských tvůrců. Každopádně je to již zastaralé, ale ani postupem času mě tento snímek neomrzel. V dnešní době však nebude tak opěvovaný, jako kdysi. ()

Stanley 

všechny recenze uživatele

Tahle sovětská filmová podoba příběhu rytíře Ivanhoa kvalitou dalece přesahuje všechny ostatní (západní) verze, které jsem kdy viděl. Doba a místo vzniku filmu v něm kupodivu nezanechaly žádné negativní zavádějící stopy, a tak můžeme vychutnat krásnou historickou podívanou prostou jakýchkoli zakódovaných ideologických myšlenek. Jedná se o čistokrevný dobrodružný hrdinský příběh s překvapivě velkolepou výpravou, na jakou v dobách, kdy se film u nás vysílal (snad ještě za totality) nebyl nikdo zvyklý. Zejména když se Ivanhoe setká s Robinem Hoodem, s nimž se s jeho asi 200 člennou tlupou vydají dobývat hrad, to bylo teprve pokoukání. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Námet je dobrý sám o sebe. Horšie osobné súboje sa striedajú s tými lepšími. No nebyť sovietskych pesničiek vo filme, tažko by som hádal krajinu pôvodu (pár podarených tvár sa tam našlo, ktoré nepasujú na inší krk :) ako ruský). Ale práve tie urevané sovietske pesničky ničili dobrý film, trhalo mi to uši, ako to tam nepasovalo. Síce vo filme mohlo byt aj viac dobrodružna a výpravy a menej "stojacich" scén, ale to by sme už od sovietskych filmárov chceli trochu veľa. ()

honz 

všechny recenze uživatele

Režisér Sergej Tarasov opět uchopil látku z anglického středověku a opět tak vznikl líbivý výpravný snímek. Knižní předlohou byl historicko-dobrodružný román Ivanhoe jednoho z nejznámějších autorů období romantismu Waltera Scotta. Odehrává se na konci 12. století - v době třetí křížové výpravy do Svaté země, v jejímž čele jako jeden z panovníků stojí i anglický král Richard I. Lví srdce. Ve filmu se rytíř Ivanhoe mj. setkává s vůdcem zlodějů Robinem Hoodem, který kupodivu bojuje po jeho boku. Film je skutečnou podívanou s opravdu kvalitními hereckými výkony. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Jako dnes se vidím, jak jsem ve školní družině četl tlustospis Ivanhoe a byl napnelismem plný. Bylo to přesně to, co kluk na základní škole cítí a pro co by i "zemřel". Dnes po ruském zpracování iluze poněkud vybledla. Celkově nudné, ale dobývání gradu a boj je něco neskutečně směšného ( v jednom záběru Robin Good - ano, je to správně, odstrčí zbraň vojáka a ten padá na zem jako by ho někdo setnul. Středověký romantismus je jakž takž zachován, ale ve srovnání s knígou je to nebetyčný rozdíl. No nezbývá než si znovu sehnal knígu a začísti se do krásného příběhu a nechat fantazii pracovat. Film stojí za góvno. ()

Jezinka 

všechny recenze uživatele

Lehce zkrácený děj románu Ivanhoe a mírný muzikálový háv. Bohužel to na DVD vydala Řitka Video, a tak se člověk dozví, že křižáci dobyli pevnost "Svaté Johanky z Arku" !!! Život je plný překvapení. (p.s. jedná se opevnost Akkon, dobytou 1191). ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Z historického hlediska je to slátanina největšího ražení, kameramana doufám po natáčení za chyby se světlem, pohledy postav atd zastřelili, jenomže se na to dobře dívá a po celou dobu je to zábava. ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Snímek v dobách socialismu hojně podporován a podbízen Čechoslovákům. Sověti se pustili i do historického románu z dob krále Richarda Lví Srdce. Ve své době pochopitelně dosti oblíben. Ono nic jiného ani nebylo. Při dnešním pohledu se jedná o opatrnou záležitost, která dává pozor, aby nebyli překročeny socialistické meze. Děj se odvíjí velmi pomalu, je podkládán písněmi, které příběh oživují, a snaží se z hlavní postavy vytvořit romantického hrdinu. Ale ono to nějak nefunguje. Celé to připomíná spíše divadelní představení v přírodě. Scéna dobývání hradu vypadá jako dětská hra. Aby ne, tehdy se filmaři nesměli přibližovat k imperialistické tvorbě, a tak to podle toho taky vypadá. A anglické postavy, které mají ruské tváře? To je jako by Mongol hrál Jana Žižku. Na druhou stranu úplná slátanina to zase také není, a tak se pro mnohé tento film stává pouhou příjemnou nostalgickou vzpomínkou. ()

Reklama

Reklama