Reklama

Reklama

Ivanhoe: Balada o statečném rytíři

  • Sovětský svaz Ballada o doblestnom rycare Ajvengo (více)

Obsahy(1)

Nejznámější historický román skotského spisovatele Waltera Scotta ožil v roce 1983 v sovětském snímku, který se ihned stal filmem dětství současné střední generace. Vracíme se v něm do středověké Anglie na sklonku 12. století za vlády krále Richarda Lví srdce. Romantický příběh ze života statečného rytíře Wilfreda z Ivanhoe dokonale vystihuje ovzduší tehdejší doby, v níž na jedné straně panovala vzpoura, zvůle a násilnictví, na druhé pak hrdinství a statečnost psanců. Román měl ihned po svém vydání obrovský ohlas a roku 1891 byla podle něho dokonce zkomponována opera. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

Arkos 

všechny recenze uživatele

Vzhledem ke stáří se jedná o velice slušně natočený historický film. Akční děj, dobrá výprava /kam se hrabe třeba novinka Kyklop/ i herecké výkony. Jediné co mně vadilo, bylo zbytečně moc ruských písní, kdy jedna z nich začíná při závěrečném útoku na hrad, což na mně působilo značně rušivě. Ale i tak je tento film příjemným návratem do doby mého mládí. ()

belldandy 

všechny recenze uživatele

Cítím to podobně jako flanker.27 - Jde o film mého dětství . No ano, za část těch hvězdiček může nostalgie. Něco sám film ... a zcela zásadní úlohu zde mají písně Vladimíra Vysockého. Balada o knížních dětech je do dnes můj nejoblíbenější track od něj. "Jestli při bezpráví se ti zatíná pěst, jestli nad vavřín, slávu kladeš pravdu a čest, jestli hloupost ti vadí a chceš změnit ten svět, pak věz že v mladí knihy dobré si čet." :) ()

Reklama

majo25 

všechny recenze uživatele

Námet je dobrý sám o sebe. Horšie osobné súboje sa striedajú s tými lepšími. No nebyť sovietskych pesničiek vo filme, tažko by som hádal krajinu pôvodu (pár podarených tvár sa tam našlo, ktoré nepasujú na inší krk :) ako ruský). Ale práve tie urevané sovietske pesničky ničili dobrý film, trhalo mi to uši, ako to tam nepasovalo. Síce vo filme mohlo byt aj viac dobrodružna a výpravy a menej "stojacich" scén, ale to by sme už od sovietskych filmárov chceli trochu veľa. ()

ArdathBay 

všechny recenze uživatele

Jako dnes se vidím, jak jsem ve školní družině četl tlustospis Ivanhoe a byl napnelismem plný. Bylo to přesně to, co kluk na základní škole cítí a pro co by i "zemřel". Dnes po ruském zpracování iluze poněkud vybledla. Celkově nudné, ale dobývání gradu a boj je něco neskutečně směšného ( v jednom záběru Robin Good - ano, je to správně, odstrčí zbraň vojáka a ten padá na zem jako by ho někdo setnul. Středověký romantismus je jakž takž zachován, ale ve srovnání s knígou je to nebetyčný rozdíl. No nezbývá než si znovu sehnal knígu a začísti se do krásného příběhu a nechat fantazii pracovat. Film stojí za góvno. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Velmi povedená rytírna. Vždycky mě překvapí, že to Rusové umí, nějak to od nich nečekám a tím příjemněji jsem překvapen. Film věrně kopíruje Waltera Scotta, nesnaží se nad něj vyvyšovat, což mi přídává na sympatiích. Kupodivu ani tradičně rusky pomalejší tempo mu nijak nevadí. Výteční se mi zdáli herci. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama