Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dějištěm politické satiry plné laskavého i jedovatého humoru je Bílý dům. Konkrétně pracovna prezidenta USA. Dave (Kevin Kline), občasný prezidentův dvojník, je požádán, aby zastoupil prezidenta, který dostane srdeční záchvat při intimním skotačení s jednou ze svých sekretářek. Náčelník štábu a jeho pobočník chtějí Davea udržet v úřadě co nejdéle, aby mohli podniknout určitý převrat, při němž náčelník štábu (Frank Langella) vládne prakticky veškerou mocí. (Magic Box)

(více)

Recenze (186)

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Strašně příjemný film , který pobaví přesně tak, jak má. Moc potěšující herecké obsazení (obzvláště oba hlavní představitelé jsou bezchybní). Jako komedie se nesnaží, abyste se smáli za každou cenu, ale spíš úsměvné scény mnohdy pobaví víc než tuna vyýměšků na stropě. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Příjemná komedie s výborným Kevinem Klinem, který se Sigourney Weaverovou skutečně vytvořil nejlepší prezidentský pár v historii. A kdyby je doplnila ještě "první dcera" Natalia Portman (viz Mars Útočí), měli bychom "první rodinu" na kterou by Bushovci (i Clintonovci) mohli jen závistivě zírat:) Z filmového hlediska je to Reitmanovsky dobře odvedené řemeslo, které má všechno včetně sympatického drsňáka Vinga Rhamese jako šéfa prezidentovy ochranky a Franka Langelly jako pěkně nechutného šmejda. Na 80% by to samo o sobě nemělo, ale když mně se to prostě pokaždé líbí úplně stejně... ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Úsměvná komedie se zajímavými prvky existujících budoucích i minulých skandálů o tom, jak těžké a dvojsmyslné je vést mocnost. Docela zajímaví jsou i různé osobnosti v různě vtipných cameo rolích (Jay Leno, Larry King, američtí senátoři, Oliver Stone atd.) ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Pohodový film o dvojníkovi amerického prezidenta, který musí výjimečně vzít delší záskok, než by mu bylo milé. Ale zhostí se svého úkolu se ctí a vpodstatě vyjde ze situace jako vítěz, alespoň morální. Je to zábavná podívaná s Kevinem Klinem a Sigouney Weaver coby americkým párem no. 1. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $-miliónovTržby USA $63,270,710Tržby Celosvetovo $70,600,000║ __Ivan Reitman a jeho práca s hercami bola vždy prvotriedna, čo samozrejme veľkolepo potvrdzuje aj v tomto filme. Film sa opiera o dosť ťažko spracovateľnú tému, hlavne čo sa týka stráviteľnosti a v tomto Reitman maximálne prekvapuje a po celý čas nám podáva výborne gradujúci príbeh plný nádeje na lepší život, bez toho aby tam bola natlačená akákoľvek umelosť či dokonca klasická americká patetickosť aká je vo väčšine podobných filmov opierajúcich sa o vlastenectvo. "Neskutočne silné prevedenie príbehu o tom aké krásne by to bolo keby sa vládlo pre ľudí." __/100%/ ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný film a geniální Kline - je to jeden z nejproměnlivějších herců vůbec. Zde navíc hraje dvojroli. Je vidět, že scénárista Gary Ross věděl o čem píše - byl politickým poradcem několika prezidentských kandidátů a za svůj scénář byl právem nominován na Oscara. Nejraději mám scénu, kdy Kevin elegantně najde úspory v rozpočtu - moc rád bych viděl podobnou komedii z českého prostředí (no úplně jistě to nevím). ()

Fr 

všechny recenze uživatele

RETRO Máte už dvojníka, který mne zastoupí.…. Taková romantická pohádka, jak obyčejný chlapík s dobrým srdcem ke štěstí přišel. Některé situace jsou absurdní, některé vtipné, někdy se zase hraje na city. Prostě pohádka, ve které se mluví slušně. Role K.Klina má dvě polohy, kdy ta bláznivá a dovádivá má jasně navrch před tou vážnou. Po letech však konstatuji, že se to okouká…. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Komentár obsahuje spoilery. Dvojník sa učí vžiť do kože "originálu", dvojník je perfektný, získa srdce chladnej ženy, nedopatrením stratí srdce chladnej ženy, sú mu hádzané polená pod nohy, dvojník polená preskočí, získa stratené srdce chladnej ženy a nájde sám seba. Ak sa za TOTO získava v Hollywoode nominácia na Oscara za najlepší scenár, tak na to poviem jediné. WTF??? Nikdy som nechápal, čo sa komu páči na Daveovi. Pobavili ma cameá Arnolda Schwarzeneggera a Olivera Stonea, ale inak som tento film nikdy nemal rád. Scenár nie je vtipný ani pôvabný, réžia rutinná, Kevin Kline nesympatický, Sigourney Weaver sa mi mimo sveta Votrelcov nikdy moc nepáčila a i katsing vedľajších rolí je mimo (Kevin Dunn, Laura Linney, Frank Langella, Ben Kingsley). Len Ving Rhames má niečo do seba). ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Prvni pulhodinka je celkem otrava, kde se nic moc nedeje, pak nastesti Dave prilitne do Bilyho domu a zadne delat bordel a od ty doby az do konce filmu uz to je pohodova zabava, kde je akorat Dave misty uz otravne velkej dobrak a cely je to lehce predvidatelny. Nicmene i ty hluchy mista zachranujou skvely herci v cele s supersympatickym Klinem. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nechci říkat osmiletému chlapci, že bude spát na ulici, aby lidé měli lepší pocit z auta. Vy to řeknete?" Dosadit do funkce americkýho prezidenta idealistu nezávislýho na sponzorech je krásná myšlenka. Proto mám Davea rád. Takže pokud se někdy nějakým omylem stanu americkým prezidentem, tak bych si představoval něco jako Ellen za první dámu a Duana jako bodyguarda. Tak by to bylo v pořádku. Každýho 4. července bychom se spolu sešli v oválný pracovně a pustili bysme si tuhle skvělou pohádku na oslavu Dne nezávislosti. Howgh! ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

S ohledem na dané téma až k neuvěření inteligentní komedie se satirickým podtextem. Stejně tak výborný, byť lehce rutinní film. Při vědomí toho, kdo se dnes ve skutečnosti roztahuje v Bílém domě je opravdu škoda, že je to jen pohádka. A vlastně - je to tak trochu i varování... Bůh žehnej americe! ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Od nějakejch filmů očekávám hodně, od tohohle jsem zase nečekal v podstatě vůbec nic. Bral jsem to jenom jako zaplácnutí nudnýho sobotního podvečera a to Dave splnil s přehledem. Je to sice jenom taková pohádka o tom, jak dobro zvítězí nad zlem, ale celkem mě to bavilo. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Když se poklopci prezidenta USA začne říkat stejně jako grandslamovému turnaji v tenise tamtéž (US Open), je vždycky zaděláno na problém a někdy i horší než mrtvice, viz. známý impeachmentový z ostudy kabát B.Clintona po peripetiích v Orální pracovně.. Reitmanovo Vrtěti Davem mohlo klidně více přitlačit na pilu humoru na úkor romantické linie (a ne že by k tomu nebyla příležitost), nicméně pochvalu si rozhodně zaslouží za vtipné camea (především konspirátor O.Stone), elegantní abdikaci prezidentského dvojníka a taky za scénu hledání úspor v rozpočtu, kdy ministr, jehož resortu zrovna sebrali miliony, nadšeně tleská, což je opravdu možné asi jen v komedii. To kdyby postihla mrtvice naši současnou hlavu státu, každý sebelepší náhradník by byl ve svých falešných větičkách už jen a jen horší.. ()

StarsFan 

všechny recenze uživatele

Příjemný, pohodový film, ke konci ale trochu zdlouhavý. A zajímalo by mě, jestli bylo jméno Billa Mitchella inspirováno Johnem Mitchellem, jednou z hlavních postav aféry Watergate. ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Politika je hračka v rukou mocných, ale co když se taková hračka dostane do rukou obyčejného dítěte? Tím děckem má být Dave, čiliže Kevin Kline a náhoda tak chtěla, aby se z úředníčka stal prezident Spojených států (přirozeně na oko). Dosti k ději. Ivan Reitman umí točit komedie, takové kde není přespříliš trapného humoru. No a právě Dave je příkladem toho, jak lze bez bláznovinek, konfetek, frkaček a balónků odělat hodně slušnou oslavu. Dialogy o tom co je správné, co by mělo být samozřejmostí, ale místo toho je to jen utopie sou lecky až kýčovité, lecky přeemocionalizované, ovšem co se povedlo tvůrcům tohodle filmu, to stojí za příklad. Neuvádějí jen prázdná slova, ale ukazují jak na to. Člověk jenž používá při myšlení i srdce a není jen loutka v rukou vyšší moci může dokázat velké věci. Zkrátka nenuceně vtipná zábava, skvěle zahraná (teda Frank Langella cupitající skrz bílý dům alias chatrč, to jest slušnej pohled), dobře hudbou doplněná. Na pět hvězdiček to není, na to má děj malý spád a delší nezáživné sekvence, ovšem čtyři zcela po právu. ()

Reklama

Reklama