Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pod vlajkou cizinecké legie nalezl jen bolest, špínu a stíny minulosti... Václav Malý (J. Mareš) je mladík z Plzně, který narukoval do jednotek francouzské cizinecké legie a byl nasazen do bojů v neprostupných vietnamských džunglích proti místním partyzánům. V nové rotě se ihned seznámí s krajanem a kaprálem roty Petrem (F. Peterka), jenž si nováčka vezme pod svá křídla a který se chystá spolu s dalšími legionáři v dohledné době uniknout. Když nastane Václavova první výprava do džungle, stane se svědkem válečných hrůz ze strany legionářů a začne zcela přehodnocovat své postoje… Dobově poplatný snímek režiséra Vladimíra Čecha z roku 1958 podle scénáře Miloslava Fábery a Kamila Pixy byl ve své době jedním z mála dostupných dobrodružných a akčních snímků v tuzemských kinech, díky čemuž jeho návštěvnost činila přes dva miliony diváků. Je také ojedinělým českým filmem tematizujícím válku v Indočíně (1946–1954) mezi vietnamskými partyzány a francouzskými vojsky. Poté přímo reagoval na početné skupiny amnestovaných československých navrátilců z řad francouzských legií v padesátých letech – mezi nimi byl i Ervín Páleš, jenž se stal předobrazem hlavního hrdiny a který u filmu působil jako odborný poradce. Natáčení ovšem neprobíhalo v reálných asijských lokacích, jak by se na první pohled mohlo zdát, nýbrž na Žitném ostrově na jihozápadě Slovenska, kde se kupříkladu natáčel také český film Piknik z roku 1967 o amerických vojácích za války v Pacifiku. Při realizaci byl zohledněn také fakt různorodého složení vojáků v legiích – ať už ze samotných Francouzů, Poláků, Němců či Britů, a to se následně projevilo na nebývalém mezinárodním hereckém obsazení. (Česká televize)

(více)

Recenze (55)

Ertai 

všechny recenze uživatele

Co dneska působí lehce směšně muselo v osmapadesátém působit jako zjevení - "akční" film z exotického prostředí s množštvím přestřelek a megakorbou Františka Peterky. Zločinecké francouzské legie tu jsou samozřejmě vylíčeny jako sběr toho největšího póvlu (vraždy civilistů) a zločinců (SSman jako velitel), kteří nemají za nehet soudržnosti (zabití spolubojovníka kvůli kořisti) ale zřejmě ani bojových schopností - vietnamčíci jsou porád někde v houští, ale legionáři padají jak hrušky. Ale už jen kvůli výpravě a zajímavému námětu by tenhle film mohli rádi shlédnout nejen sběratelé obskurností z let padesátých. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Včera zemřel František Peterka a tak jsem si řekl, že si na jeho počest pustím film, ve kterém poprvně zazářil. Když se totiž objeví na scéně v propoceném tričku s tou horou slavů, spadne vám čelist i dnes a napadne vás, že proti Františkovi je nějaký Silvestr Stallone podvyživenej chcípáček. Ve filmu o filmu se dokonce říká, že v kině lidi vstávali ze sedadel a nadšeně tleskali. Jinak je samozřejmě film poplatný době a ta podprahová manipulace je otravná. Ke cti mu slouží, že se zaobírá částí našich dějin, která není moc známá a citovaná. V jádru je ten příběh reálný, ale právě propaganda ho dost shazuje. No a poslední mínus jsou bojové scény, které působí neskutečně směšně. Takže ty tři hvězdičky jsou ode mne za téma, Peterku a to, že si tvůrci nic neulehčovali a postavy mluví autentickými jazyky. ()

Reklama

klúčik 

všechny recenze uživatele

Musím priznať, že film ma prekvapil. Na dobu v ktorej bol natočený, nieje tam cítiť soc. propagandu. Je to tvrdý príbeh z francúzskej légie. Boje v pralese sú natočené vierohodne, a to prostredie je natočené celkom dobre. Herecké výkony F.Peterku a H. Hasse sú výborné. Dobrodružný film, ktorý je dosť veľkým prekvapením. Dávam 65%. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Politická agitka jako vyšitá. 1) Obraz Cizinecké legie jako spolku loupeživých banditů pobaví. 2) Slovenský Žitný ostrov spolehlivě nahradil vietnamskou džungli, živá krajta vesele krajtovala a i jinak film na první pohled působil docela autenticky. Přihoďte působivý jazykový babylon a poměrně akční děj a hned máte pocit, že sledujete FILM. 3) Mizerně natočené akce, hrozná hudba a především propagandistická lživost však odkazuje snímek tam, kam patří. 4) Zajímavé komenty: hidden666**** (uvádí okolnosti návratu legionářů do Československa, jak je zapsal Václav Černý), Antiquus**, T.O.M**. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Inu, ty cizinecké legie byly pěkný póvl, co? Imperialističtí žabožrouti, SSmani ve výslužbě, vrazi, zloději, pár Čechoslováků, kteří jim ochotně sloužili... A aby se o tom vědělo, vznikl další film na objednávku, který se to, jaký je, snažil skrývat. Scénář s "realitou" legií konfrontuje hlavního hrdinu (Jaroslav Mareš, který buď vůbec nehraje nebo nechutně přehrává) a vy čekáte, co se bude dít. Čekáte čtvrt hodiny, čekáte půl hodinu, pak vidíte scénu z vesnice a tragicky natočenou "akci" v džungli, která vojáky ukazuje jako neschopné idioty, na něž by si trouflo i pár pětiletých harantů s praky, a čekáte dál... Děj se touhle smutnou cestou ubírá až do posledního záběru, v němž hraje hlavní roli opice. No tedy. Na Černém praporu je dnes možné obdivovat prakticky jen jeho technickou stránku, a to především práci architekta Zázvorky, kameru a skutečnost, že se vcelku reálně vypadající prostředí džungle podařilo vytvořit u nás. Jinak nic. Nezachrání to ani muskulatura Františka Peterky ani boží hudba v poslední scéně z džungle. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (8)

  • V skutočnosti hrali vojaci z légie v nemeckých uniformách. Nakoľko je film čiernobiely, divák si toho nemohol všimnúť. (Raccoon.city)
  • Kabát, ktorý má na sebe Petr (František Peterka) na začiatku filmu, bol štandardný odev príslušníkov Vietminhu. (Jello Biafra)
  • František Peterka (Petr) bol vybraný v konkurze aj vďaka tomu, že sa v tej dobe aktívne venoval vzpieraniu, čím mal atletickú postavu. Kvôli drsnosti vzhľadu sa pred konkurzom tri dni neholil. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama