Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V tomto výpravném filmu budeme sledovat životní osudy Mojžíše, jehož si vybral Hospodin jako svého posla a dal mu nelehký úkol - vyvést Izraelity z Egypta a dovést je do Země zaslíbené. Film začíná vražděním všech izraelitských chlapečků, žijících v Egyptě. Pokračuje záchranou malého Mojžíše, jeho dětstvím na faraonově dvoře. Poté mnoha pohromami (krvavý Nil, kobylky, žáby, malomocenství), které Hospodin seslal na Egypťany, a konečně odchodem Izraelitů pod Mojžíšovým vedením do Země zaslíbené. Závěrečná pasáž prvního dílu je dramatické pronásledování Hebrejců faraonovou armádou. Mojžíše vynikajícím způsobem ztvárnil známý anglický herec Ben Kingsley. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (19)

misterz 

všechny recenze uživatele

Perfektné a do detailu prepracovaný biblický príbeh, splnil všetko to, čo som od neho očakával a to bez zaváhania. Takmer sa vyrovnal môjmu najobľúbenejšiemu biblickému príbehu - Jozef. Stačí sa iba pohodlne usadiť a nechať sa unášať vlnou veľkolepého príbehu a ešte lepšieho spracovania. Plný počet som nedal iba preto, lebo Jozef sa mi páčil predsa len viac. ()

elizabeth_ba 

všechny recenze uživatele

Pokračuju hodnocením dalšího dílu série...Mojžíš mě zaujal, minimálně tím, že se v něm sešli představitelé detektivů Agathy Christie - David Suchet a Geraldine McEvan (tedy Poirot a slečna Marplová) jako sourozenci Mojžíše. Kingsley se mi tak nějak pro tu roli nehodil, byl lepší jako Potifar v Josefovi, zvlášť jako mladý Mojžíš byl teda šílený. Totéž platí i pro Merenptaha (Christopher Lee - vůbec jsem ho nepoznala až z titulků), kde jsem měla problém s věkem (ono to celkově se vším podle Bible je po stránce času trochu uletěné). Nechci se teď nikoho dotknout, ale buď znali v dřívějších letech recept na dlouhověkost nebo počítali jarní, letní, zimní a podzimní narozeniny a nebo je třeba brát Starý zákon jen jako jedno velké podobenství. Docela mě pobavilo, jak měli natřít dveře krví beránka, aby Bůh poznal, že to jsou dveře Hebrejů... (dost zbytečný u Boha Vševědoucího a Všemohoucího). No, za nic z toho nemohou filmaři. Ty trápení a rozepře na cestě z Egypta byly napopak natočeny celkem vkusně, v některém ze zpracování (možná v Deseti přikázáních), to bylo natočeno tak drasticky, že jsem musela utéci. Příjemné setkání s konečně ryze kladnou ženskou postavou - Siphora, která chápe Mojžíšovo poslání... A znalci Starého zákona by mi snad odpověděli, zda se už nikdy víc nepotkali poté, co se Mojžíš vrátil do Egypta, aby vyvedl svůj lid? ()

Reklama

filmmovier 

všechny recenze uživatele

I Mojžíš je možná zbytečně rozdělen do dvou částí, ale v tomto případě to zas tolik nevadí, protože Mojžíšův život je nesmírně zajímavý a pořád se v něm něco děje. Ben Kingsley je navíc naprosto výtečný a skvěle mu sekundují neméně výborní David Suchet, Frank Langella a hlavně Christopher Lee. Navíc je tahle biblická epizoda skutečně velkolepá a zatraceně výpravná - a jen tak mimochodem asi i nejlepším filmovým zpracováním Mojžíšova příběhu. Úplný vrchol série to sice není, ale Mojžíš rozhodně nezklamal. Výborná adaptace, která nejednou překvapila. Velice fajn záležitost, zručně natočená, s tradičně dobrou hudbou. 80% ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Desatero přikázání z roku 1956 má sice k biblické předloze dál, ale ke skvělému filmu mnohem blíž. Příběh: hm / Akce: kde? / Napětí: ne / Humor: nepřítomen / Triky: no comment / David Suchet: Ano! Ale s fousy. Dramatickému příběhu s obrovským potenciálem úplně chybí dramatičnost i atmosféra, jako když přes písek nevidíte v knize na písmenka. Vědecky řečeno, stojí to za starou belu. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Takúto výpravu má iba máloktorý televízny film. A aj keď neobsahuje toľko špeciálnych efektov, ako by si to téma možno žiadala, vzhľadom na rok i televízne spracovanie je to postačujúce. Hlavným ťahúňom, samozrejme okrem biblického námetu, je hviezdne kvarterto hercov na čele s opäť dokonalým Kingsleym, ktoré uspokojí aj náročného diváka. Mierne ma prekvapilo, že sa tu našli malé odchýlky od biblických 'skutočností', čo však na kvalite filmu neuberá. ()

Galerie (95)

Reklama

Reklama