Reklama

Reklama

Červený balónek

  • Francie Le Ballon rouge (více)
Krátkometrážní / Rodinný / Fantasy
Francie, 1956, 34 min

Obsahy(1)

Francouzský středometrážní barevný film. který filmová kritika nazvala „čistě filmovou, pohybovou, rytmickou a barevnou básní". Je to lyrický příběh o přátelství mezi malým pařížským chlapcem Pascalem a jeho červeným nafukovacím balónkem. Od chvíle, kdy se ti dva sejdou, sleduje divák jejich osudy s nesmírným zaujetím. Usmívá se jako ti chodci, pod jejichž deštníky schovává malý Pascal svůj balónek před deštěm, má radost, když balónek pronásleduje a zesměšní přísného ředitele školy, chápe sympatie červeného balónku k modrému, napjatě prožívá s Pascalem pronásledování tlupou uličníků a společně s ním se mu chce zaplakat ve chvíli, kdy hladký povrch červeného balónku je proražen ostrým kamenem, a kdy balónek před jeho očima stárne, vrás-kovatí, splaskává a konečně pomalu a tiše umírá. To je nesporně jedna z nejsilnějších a při tom nejlyričtějších scén filmu, vytvořeného velkým umělcem režisérem Albertem Lamorissem, jehož srdce je vrchovatě naplněno láskou k dětem a smyslem pro filmovou poesii. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (79)

castor 

všechny recenze uživatele

Neškodná obrazová záležitost, sázející na francouzskou poetiku.. V polodokumentárním stylu vzniknuvší snímek o chlapci, jehož průvodcem se stane veselý balónek, který vzbuzuje závistivé pohledy kolemjdoucích.. Nakonec se ale spojí všechny balónky francouzské metropole a vynesou hocha vysoko nad hlavy závistivců.. milé.. ale lehce zapomenutelné!! ()

LaRhette 

všechny recenze uživatele

Hlavní postava, červený francouzský Pátek na provázku doprovází svého opatrovatele skrz naskrz oprýskanou šedivou Paříží. Pozoruhodná barevnost a využití starožitného rázu města. Film je sám o sobě hravý, postavy nepotřebují mnoha slov, přičemž snímek je působivý právě svou na první pohled dětskou jednoduchostí, která jakožto metafora zahrnuje mnohé další významy. Adaptabilní jak pro oči malých, tak pro zraky velkých diváků. Řekla bych, že zasloužená ocenění. ()

Reklama

Dr.Zhivago 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejkrásnějších středometrážních filmů, které kdy byly natočeny. Toto dílko zobrazující kontrast jak v barvách, tak především v lidských povahách je mistrovským zobrazením nevinné dětské duše, které se střetává s velkoměstem tváří v tvář a především krásnou ukázkou lásky člověka k dětem. Dnes po letech od vzniku tohoto klenotu máme jedinečnou možnost vidět zakonzervovaný svět a vzhled tehdejší Paříže. Města tehdy ještě neokupovaného turisty. Přestože film chvílemi skutrečně působí jako němý svým významem a dopadem na diváká promlouvá každým filmovým záběrem. Červený balónek se stal pro Tarkovského nedostižným ideálem a jen díky tomu se režisér rozhodl natočit Ivanovo dětství jako poctu svému vzoru. Albert Lamorisse byl za svůj počit oceněn oscarem za původní scénář, roli malého Pascala ve skutečnosti zahrál jeho vlastní syn. ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Poetika Červeného bálónku mě dostihla teprve až na konci snímku, nicméně si tohoto filmu cením zejména kvůli výbornému zachycení "atmosfér" Paříže a obyčejného života v ulicích, uličkách a zákoutích. Asi budu vypadat jako pěkný barbar, ale občas mi film (v tom nejlepším smyslu) připomínal (tím jak v nás vyvolával naivní dětinskost) krátký film Krteček a koberec a nebo (kvůli výrazné barevnosti) reklamu na televizní obrazovky Sony Bravia. Psát o tomto filmu by bylo zbytečné plýtvání slovy, když už to přede mnou udělal někdo a líp. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (10)

  • Ve filmu si zahrali i režisérovy děti. Jeho syn Pascal Lamorisse hrál chlapce Pascala, režisérova dcera zase hrála holčičku Sabine. (melipa)
  • 95% míst, které můžeme vidět v filmu už neexistuje, byly srovnány se zemí koncem 60. let 20.století. (melipa)
  • Svoji televizní premiéru si odbyl roku 1961 jako speciální epizoda seriálu General Electric Theater na CBS, avšak byl odvysílán černobíle. (HellFire)

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama