Reklama

Reklama

Červený balónek

  • Francie Le Ballon rouge (více)
Krátkometrážní / Rodinný / Fantasy
Francie, 1956, 34 min

Obsahy(1)

Francouzský středometrážní barevný film. který filmová kritika nazvala „čistě filmovou, pohybovou, rytmickou a barevnou básní". Je to lyrický příběh o přátelství mezi malým pařížským chlapcem Pascalem a jeho červeným nafukovacím balónkem. Od chvíle, kdy se ti dva sejdou, sleduje divák jejich osudy s nesmírným zaujetím. Usmívá se jako ti chodci, pod jejichž deštníky schovává malý Pascal svůj balónek před deštěm, má radost, když balónek pronásleduje a zesměšní přísného ředitele školy, chápe sympatie červeného balónku k modrému, napjatě prožívá s Pascalem pronásledování tlupou uličníků a společně s ním se mu chce zaplakat ve chvíli, kdy hladký povrch červeného balónku je proražen ostrým kamenem, a kdy balónek před jeho očima stárne, vrás-kovatí, splaskává a konečně pomalu a tiše umírá. To je nesporně jedna z nejsilnějších a při tom nejlyričtějších scén filmu, vytvořeného velkým umělcem režisérem Albertem Lamorissem, jehož srdce je vrchovatě naplněno láskou k dětem a smyslem pro filmovou poesii. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (79)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Smutné - veselé, červené - modré, něžné - kruté, dětské - dospělé, odtažité - přívětivé, dobrácké - zlé a hlavně krásné a neskutečně poetické. Nutno vidět. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

:::::::::::::::::::::::::::: Je až skoro zarážející, jak režisér Albert Lamorisse dokázál i prostému balónku vdechnout duši a život. Na konci jsem se cítil štastně, ale trošku i posmutněle. Zvláštní a krásné dílo, které je už více jak půl století staré a pořád dokáže diváka zaujmout ! ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::: ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Kdyby to melo nakejch 10 minut, tak to je parada. Bohuzel pri skoro ctyricetiminutovy delce to uz pusobi ke konci lehce stereotypne az nezajimave. Nicmene reziser sem dal spoustu bud milejch nebo smutnejch scen, paradni hudbu a cervenej balonek hezky kontrastuje s sedivou Parizi. Akorat nebylo nutny z balonku delat nejakou myslici vec, kterej si sam leti za klukem a ostatnim uhejba, navic je obcas videt vlasec, kterym s balonkem hejbaj. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Mimořádný barevný a velmi působiví středometrážní film a to především svými poetickými záběry a navíc je takřka celý pojatý v polo-dokumentárním stylu. Malý chlapec Pascal chodí ulicemi Paříže. Jeho stálým průvodcem je veselý červený balónek, který našel při cestě do školy a který se mu vznáší nad hlavou a vzbuzuje tak vždy velkou závist kolemjdoucích lidí. Ti se pokoušejí balónek neustále chytit a stáhnout ho na zem. Místo toho se však na konec všechny balónky nad francouzskou metropolí spojí a vynesou malého chlapce nad hlavami závistivců vysoko nad střechy města až do oblak. Film se tak zalíbil režiséru Tarkovskému že pod jeho iniciačním vlivem natočil hned dva své prvé filmy a to absolventský snímek Válec a housle a Ivanovo dětství. Snímek byl navíc oceněný Zlatou palmou v Cannes jako nejlepší středometrážní film ještě společně s filmem Bílá hříva vše rok 1956. Doporučuji opravdu všem a to bez rozdílu jedná se doopravdy o krásný snímek přesně vystihující všechny ty pojmy co už napsal ve svém příspěvku Tsunami_X . ()

Lavran 

všechny recenze uživatele

Filmové básnění v té nejprostší, ale zároveň nejniternější podobě - jako óda na volnost, nespoutanou fantazii a přátelství, jako tanec barev a paleta nevyčerpatelných emocí, které se před divákem míhají s nevyzpytatelností odlesků na sklíčku kaleidoskopu a především jako čarovná cesta zpátky k polozapomenutého dětství a radosti z maličkostí. Skrze dovádění červeného balónku je nahlíženo neopakovatelné a prchavé kouzlo okamžiku zvaného... život. Nádhera, na kterou ani 5* s výskokem nedosáhne. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Neškodná obrazová záležitost, sázející na francouzskou poetiku.. V polodokumentárním stylu vzniknuvší snímek o chlapci, jehož průvodcem se stane veselý balónek, který vzbuzuje závistivé pohledy kolemjdoucích.. Nakonec se ale spojí všechny balónky francouzské metropole a vynesou hocha vysoko nad hlavy závistivců.. milé.. ale lehce zapomenutelné!! ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Natočit Červený balónek dnes, dočkali bychom se v závěru nejspíš obří scény citující libovolné akční trháky, v níž by se desítky balonků rafinovaně mstily bandě zákeřných kluků... A víte, že by se mi takový konec možná líbil víc? On byl totiž ten původní dost nudný. Ostatně jako dobrých deset minut, které mu předcházely. Nicméně nějakou čtvrthodinu od úvodních titulků jsem žasnul a snažil se odhalit, jakými triky toho všeho filmaři vlastně dosáhli. Nepřišel jsem na to. ()

venus 

všechny recenze uživatele

V této vizuální nádheře si tvůrci pustili kreativitu na špacír, popustili uzdu fantazie a vše dovršili nevinným kontrastem křiklavého balónku s šedivým městem a šedivými povahami. Vniknutí nových barev, nových kontrastů, vám rozšíří zornice. Doba a místo vzniku je dalším velkým +, které dotváří úžasnou vizuální kompozici. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Balónky miluju! Jsou to fajn kámoši, když vám není do zpěvu. Někdy je prostě ku prospěchu věci, když si jeden koupíte a následně ho vypustíte. Nějakým záhadným způsobem odletí i moje problémy! Já říkám, že kdyby nebyly, byl by svět o poznání smutnější a to pak stojí za velký kulový. Le Ballon rouge využívá mou náklonnost k nim a taky, že mě pěkně trhá. Je to nejpoetičtější věc, jakou si dovedete představit. Rozpaluje mě do běla, ale zároveň zaleje neidentifikovatelným horkem. Ty obrazy nedostanete z paměti jen tak. Chlapec letící s desítkami balónků nad Paříží, není prvoplánový a snažící se bejt "cool", je to nadpozemský vyjádření svobody. Do háje, mluvím jako blázen. Neuvěřitelně působivé! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě se jedná o nádherný a milý dětský film, který však asi děti bavit nebude. Koho dnes osloví taková všední záležitost jakou je nafukovací balónek? Kromě mnoha kouzel tohoto filmu mě nejvíc nadchnulo tom jak ve filmu ožívá Paříž 60. let. Všechen ten pouliční shon a ruch je zde zachycen realisticky a tak může divák nasát něco z atmosféry Paříže té doby. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Krásné! A ta poválečná Paříž.. Opršelá, oprýskaná, očouzená kouřem z komínů... Až jsem se divil jak na mne zapůsobilo ,,umírání'' kamenem zasaženého balónku. Opravdu zajímavý počin ! * * * * ()

Ducharme 

všechny recenze uživatele

Vyhroceně kontrastní symbolismus upadající po první polovině do nezáživného stereotypu. Celá poetika se v druhé polovině ztrácí v záplavě repetitivnosti a v násilném přechodu od minimalismu k jakémusi pseudošťastnému a hlavně naprosto neosbnímu megazávěru. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

Nie Chaplin, ale Lamorisse, ktorého životný let bol pomalý a dlhý, no pád strmý a krátky, natočil tú najkrajšiu mestskú grotesku. Detský pohľad na križovatku, po ktorej o pár rokov neskôr kráčali ľahkovážni hrdinovia Godardovho debutu, ma dostal. Piata hviezda je za nenaplnenie obavy, že slová zničia to, čo obraz s takou rozprávkovou ľahkosťou vypovedá. 90% ()

Rosomak 

všechny recenze uživatele

Poetika Červeného bálónku mě dostihla teprve až na konci snímku, nicméně si tohoto filmu cením zejména kvůli výbornému zachycení "atmosfér" Paříže a obyčejného života v ulicích, uličkách a zákoutích. Asi budu vypadat jako pěkný barbar, ale občas mi film (v tom nejlepším smyslu) připomínal (tím jak v nás vyvolával naivní dětinskost) krátký film Krteček a koberec a nebo (kvůli výrazné barevnosti) reklamu na televizní obrazovky Sony Bravia. Psát o tomto filmu by bylo zbytečné plýtvání slovy, když už to přede mnou udělal někdo a líp. ()

Související novinky

Zlín Film Festival s vůní  Francie

Zlín Film Festival s vůní Francie

04.05.2016

Filmové cestování po Evropě pokračuje letos výletem do provoněné Francie a Zlín Film Festival odtud přiveze návštěvníkům více než 40 archivních i nejnovějších filmových počinů. Sekce Dny francouzské… (více)

Reklama

Reklama