Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ben Kingsley v hlavní roli životopisného filmu o velkém ruském skladateli a jeho životě a kariéře během vlády Stalina. Dmitrij Šostakovič (1906-1975) byl slavný skladatel a klavírista, jeden z nejvýznamnějších představitelů hudební moderny 20. století. (Docflash)

Recenze (2)

Docflash

všechny recenze uživatele

Dmitrij Dmitrijevič Šostakovič (25. září 1906, Petrohrad – 9.srpna 1975, Moskva) byl slavný ruský skladatel a klavírista, jeden z nejvýznamnějších představitelů hudební moderny 20. století-- Šostakovičovu tvorbu představuje kolem 150 opusů nejrůznějších hudebních forem, jimž co do počtu vévodí 18 symfonických děl (15 symfonií, 2 komorní symfonie a 1 symfonická báseň), sborové skladby, koncerty, významnou součástí díla je rozsáhlá filmová a scénická hudební tvorba. Filmová a scénická hudba Nový Babylon, Sama, Zlaté břehy, Protiplán, Povídka o popovi a dělníkovi, Láska a nenávist, Mládí Maxima Gorkého, Přítelkyně, Velký občan, Návrat Maxima, Prostí lidé, Mladá garda, Pirogov, Mičurin, Setkání na Labi, Pád Berlína, Píseň velkých řek, Pět dní - pět nocí, Hamlet, Rok jako život, První eskadra, Král Lear, Poslové věčnosti, Ovád, Křižník Potěmkin a další; scénická hudba: Výstřel, Rule, Britannia !, Celina, Lidská komedie, Otčina, Ruská řeka a další. ()

marokankaa odpad!

všechny recenze uživatele

,,Dokumentární“ film o sovětském skladateli D. D. Šostakovičovi inspirován kontroverzním životopisem sestaveným S. Volkovem stejného jména. Již v prvních minutách se dopouští (zatím malé) nepřesnosti, když až chorobně posedlý chozením včas a přeřizováním hodin Dimitrij přichází pozdě na hodinu Moskevské konzervatoře. Od tohoto momentu se nepřesnosti, nebo prostě lži začínají kupit. Od prvního objevení Stalina jsem měla pocit, že sleduji film o něm, a ne o Šostakovičovi (viz. nafukovací hlavy).  Nutno podotknout, že nikdy není řečeno, co je právě za rok, velmi matoucí, vzhledem k tomu, že film mezi léty přeskakuje. Všechny texty jsou v latince, nikoliv azbuce (menší detail, který by se dal odpustit). Přirovnání osudu Šostakoviče k osudům židů za druhé světové v závěru filmu, mi ale přijde už vážně přes čáru a jako něco, co si protiřečí se vším, co Dimitrij za svůj život udělal. Ben Kingsley v hlavní roli je otravný (pravda, spíš chyba scénáristy). Navíc i hudba (ta jedna věc, která by asi měla být ve filmu o skladateli dobrá) je naprosto mimo – jeho dřívější skladby se mísí s pozdějšími a vážně nedávají v kontextu filmu žádný smysl. Snad jediné bonusové body za uvedení I. I. Sollertinského (ačkoliv nikdy nebyl zmíněn celým jménem). Nejlepší část byla, když konečně umřel. ()

Reklama

Reklama