Reklama

Reklama

Obsahy(1)

William pracuje jako knihkupec, Neaera je autorkou dětských knih. Oba se chodí dívat do londýnské zoo na akvárium, v němž žijí obrovské želvy. A oba si položí stejnou otázku: Co by bylo potřeba udělat pro jejich vypuštění do moře? Když se jako cizí lidé náhodou minou na ulici, ještě o sobě nic nevědí. Když se pak znovu setkají, zjistí, že mají stejný sen. Rozhodnou se společně provést plán, jehož cílem je pustit želvy na svobodu. Osud uvězněných plazů jim připomíná jejich vlastní životy, v nichž touží po volnosti a porozumění. Dvěma spřízněným duším se naskytne příležitost něco změnit, a tak dělají vše proto, aby ji nepromarnili. Komorní příběh scenáristy Harolda Pintera o lidech, kteří naleznou odvahu udělat to, co považují za správné, je ukázkovým příkladem kultivovaného britského vyprávění. Tento nenápadný filmový skvost je zajímavý nejen nepředvítadelností a příjemně pozvolným tempem, ale i detailní kresbou sympatických postav. Vynikající zpracování a herecké výkony přináší zážitek, který zůstává dlouho v paměti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (6)

blackJag 

všechny recenze uživatele

Název filmu skoro jako by lákal na nějakou skrytou analogii, ale přes možnosti různých výkladů, jde v tomto nenápadném dílu opravdu o želvy. Jistě, o želvy za účelem spojenectví dvou starších lidí, kterým v životě schází nějaký citelný impulz. Na romantické dovětky bylo tentokrát z pozice dvou hlavních postav rezignováno, což filmu umožňuje zachovat si jistou dávku přirozenosti, která ale v některých fázích příběhu přechází ve stereotypní nedůtklivost. Výsledek je tedy každodenním způsobem prostý, jen v jemných nuancích odstíněný z obvyklých koridorů. Od zhlédnutí ale v žádném případě neodrazuji. 60% ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou lidí, kteří se rozhodnou osvobodit želvy ze zajetí (vlastně je ukrást) a pustit je do moře. Film má pomalou a řekl bych velice klidnou atmosféru a dýchá z něj britská atmosféra osmdesátých let. Asi sem poslední dobou ňákej přecitlivělej, ale film mě docela sedl a i když to není žádný veledílo, nemám potřebu kritizovat. ()

Galerie (25)

Reklama

Reklama