Reklama

Reklama

Večer tříkrálový

  • Velká Británie Twelfth Night: Or What You Will (více)
Trailer

Obsahy(1)

Závěrečná z první řady Shakespearových komedií. Plná převleků, náhod, lehkovážných piklů, zvratů, záměn i rozuzlení. Příběh dvojčat, která se ztratí v bouři a která se po různých peripetiích na konci šťastně setkají, vznikl na oslavu vyvrcholení tradičního dvanáctidenního vánočního veselí, končícího na Tři krále, a byl poprvé vydán v r. 1623. Mýtická země, zvaná Illyria, v níž se jeho děj odehrává, se ovšem v adaptaci uznávaného divadelního režiséra Trevora Nunna nápadně podobá viktoriánské Anglii s její melancholickou podzimní náladou. Hvězdnému obsazení dominuje Helena Bonham Carterová coby krásná Olivie a Imogen Stubbsová ve dvojroli Violy a Cesaria, v jedné z posledních hereckých kreací tu můžeme obdivovat i Nigela Hawthornea, nezapomenutelného sira Humphreyho ze seriálu Jistě, pane ministře... (Česká televize)

(více)

Recenze (63)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Moje shakespearovská srdcovka. Jak samotný Večer Tříkrálový, tak toto jeho filmové zpracování. Nádherná, citlivá, výrazově famózní Imogen Stubbsová a její Viola, coby Cesario o nic méně uvěřitelná. Není na světě lepšího "blázna" než Bena Kingsleyho, jehož Feste rozehrává ty nejsmutnější a nejhlubší scény celého Večera. Nigel Hawthorne předvádí úžasnou kreaci upjatého a jako vyměněného, láskou poblázněného Malvolia, na jehož účet se královsky baví trio neméně věhlasných herců - Imelda Staunton, Mel Smith a R. E. Grant. Více než dvě hodiny taškařic, srdceryvných scén plných bolesti a lásky, a nad tím vším nepochopitelně skvělá hudba od někoho jako je Shaun Davey. Že by kouzelná aura vstoupila i do něj? 100%, ale rozhodně to tak neuvidí každý. PS: DVD od Levných Knih je opravdu jen nouzovka, když se nedá nic jiného - rozumněj kvalitního zahraničního - sehnat. Ořez 4:3, obraz na dnešní poměry nekvalitní, aspoň ten dabing byl zachován. Původní znění samozřejmě vítězí;) ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film me behem sledovani zaujimal cim dal tim vic, az sem od neho prakticky nemoh odtrhnout oci. Cekal jsem takovou tu Shakespearovskou klasiku, kde se divne mluvi a vse pusobi desne strnule, jenze i kdyz tu jsou dialogy trosku jakoby versovany, porad jsou velmi srozumitelny. Navic film nevypada jak divadlo, ale naopak docela velkolepe a je tu naprosto uzasna hudba. Co se tyce samotnyho pribehu, viucemene jsme tusil, jak to dopadne, ale i tak me film parkrat hezky prekvapil a po celou dobu jsem se neskutecne bavil a ke konci jsme byl i krapet napnutej. Navic tu jsou perfektni herci v cele s Helenou Bonham a Imogen Stubbs, ktera tu hraje takovou jakoby dvojroli a zvlada to fakt perfektne. Pak se jeste musim zminit o Benu Kingsleym. Tohohle herce zvlast nemusim a v poslednich par jeho filmech, co jsem videl, podaval fakt priserny vykony, ale tady je naprosto uzasnej. Proste jsem se skvele bavil od zacatku do konce a muzu s klidem tenhle film oznacit za nejlepsi Shakespearovskou adaptaci, z tech, co jsem videl. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Osobně preferuji způsob, kdy se ve filmu shakespearovky uchopí současně a využijí za á toho, že je to film, a za bé, že současnost a její kulturní dědictví obsahuje jak to, co napsal Willy, tak těch x století vývoje myšlení za tím, a dá se to všecko pomíchat dohromady. Nevidím moc smysl tradiční adaptace - k tomu je tady přece divadlo s intenzivnějším zážitkem. Když tradičně, tak Branagha. Ale i tak mě tenhle snímek bavil. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Podle skvělého scénáře (divadelní předlohy) Williama Shakespeara se snad ani nedá natočit špatný film. A tento se zvlášť podařil, herecké výkony jsou kvalitní - jako třešinka na dortu působí přítomnost sira Bena Kingsleyho - a je jim dán velký prostor, což je naprosto fajn. Jen více takových adaptací slavných děl (a méně těch nepodařených:) ). ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ze Shakespearů 90. let jsem si nejvíce zapamatovala Zeffirelliho Hamleta a Sen noci svatojánské Hoffmana, ačkoli této dekádě spíš dominoval Branagh a Taymorová (a Luhrmann samozřejmě). Tento Večer tříkrálový je zdánlivě mnohem méně ambiciózní, dává příležitost především romanticky melancholické Heleně Bonham Carterové a kouzelné Imogen Stubbsové, Ben Kingsley a Toby Stephens jsou tu spíše na jistotu. Ale není to špatná verze a pokud znáte nějakou českou jevištní podobu (já jsem poprvé viděla ve Stavovském hravou variaci s Borisem Rösnerem), výsledkem bude příjemné osvojení tématu ztracených a znovu nalezených sourozenců. ()

Eddard 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Shakespearova komedie (pro mě) s potřebnou dávkou stylizace převedená na filmové plátno... Je to patřičně lehké, zábavné a milé, Ben Kingsley je jako nejmoudřejší šašek naprosto přesný a Bonham Carterová skutečně kouzelná... výtečné 90% ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Zkraje jsem si musel zvykat na hůř srozumitelný jazyk a lehce jsem plaval v ději, ale to se poddalo. Když to s rovnám s jinými fraškami, které jsem viděl, takhle je podána méně teatrálně, takže na jednu stranu působí věruhodněji, na druhou stranu nenabízí tolik zábavy, kolik by mohla. Sice mě bavila, ale v určitých pasážích jsem cítil nevyužitý potenciál. # [viděno: monotor, 2.0->5.1] # příběh 7 | hudbaa 5 | humor 3 | akce 1 | napětí 1 | pustil bych si znovu 6 ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

Skvělá adaptace Shakespearovy komediální hry v podání úžasných herců v čele s Benem Kingsleym, který je tu naprosto famózní a dokazuje své kvality v každém záběru. Líbila se mi každá minuta a notoricky známý příběh tu pro mne dostal živou podobu. Určitě jedo z mých nejoblíbenějších filmových zpracování Shakespeara. 90% ()

Jirka_Šč 

všechny recenze uživatele

Hodně překvapivé a to jak zpracováním, tak shakespearovou předlohou. Četl jsem překlad hry a tak dobře jsem se nebavil. Ne, že by byl špatný. Jen moje představivost nebyla tak dobrá jako představivost tvůrců filmu. ■ Knižní klub vydal v roce 1999 překlad Večera tříkrálového. Na jeho konci je rozbor hry z pera překladatele, Martina Hilského (zkrácené zde http://www.shakespeare.cz/2005/vecer.html ). Právě jsem si opět přečetl. Film obsahuje všechny zásadní body rozboru. Nic neschází. Ještě jednou. Výborné. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Ale jo, takové pietní převedení divadelní klasiky na filmové plátno. Mladí herci dodají trochu jiskřivosti a je to odlehčené. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Nesporné výhody tejto shakespearovskej hry spočívajú v tom že je to komédia a nie tragédia a je natocena uvolneným štýlom. Samozrejme že Carterová si berie celý film pre seba lebo jej postava v celkovom zoskupený najviac vytrča ale ostatne postavy sú sympatické a vyslovene tam není postava, ktorá by nebola zaujímava a to sa cení samozrejme ze niektore maju malo priestoru ale aj tak su tam úchvatne. hlavne ben kingsley ktorého spev vyslúžil tomuto filmu tú 5*. Neskutočne krasna hudba aj réžia skoda ze nunn netočí viacej filmov lebo tento bol fakt pohodovy a chcel by som takých viacej ()

Dale 

všechny recenze uživatele

Nie som veľkým Skahespearovým fanúšikom a po zhliadnutí tohto filmu sa to určite nezmení. Je to frašková komédia, dosť podobná tým dnešným americkým, s tým rozdielom, že sa tu hovorí vznešenou staroangličtinou. No pri niektorých dialógoch som mal pocit, akoby som sledoval nejakú telenovelu. Naozaj nechápem, čím bol Will taký výnimočný. Býva však zvykom, že skahespearovské adaptácie sa opierajú o výborné herecké výkony a nie je tomu inak ani tu. Absolutórium patrí Helene Bonham Carter, ktorá vždy keď sa objaví na obrazovke, hneď všetko ožije. Jej herecký koncert ma tak očaril, že musím dať štyri hviezdičky. Bez tých hereckých výkonov by to bolo tak na dve. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Nunn svoji jedinou kinoprodukci odrežíroval s velikou úctou k předloze. Ponechal plnou verzi zápletky, i většinu dialogů v krásné shakespearovštině (já jsem viděl bohužel dabovanou verzi, ale podle neméně dobrých českých překladů). Jedinou novinkou je přesazení do 19. století. Režisérský přínos je tedy sice malý, ale dává vyniknout velikosti a nadčasovosti samotného dramatika. Velmi příjemně strávené, bezstarostné dvě hodiny. ()

d-fens 

všechny recenze uživatele

...vtipné a veľmi zábavné, typovo skvele obsadené... a nikdy by som nepovedal, že krásnej žene môžu fúziky tak pristať, ako Imogen Stubbs :)) mimochodom, zdá sa mi, že niektorí si ju pomýlili s H.B.Carter, pretože práve Stubbs alias "Viola" alias "Cesario" tu hrá jednoznačne "prvé husle" ;) imho jednoznačne lepšie ako ospevovaný Zamilovaný Shakespeare, ktorému toto čo do reklamy oveľa skromnejšie, no vo výsledku zdarilejšie dielko predchádzalo ()

easaque

všechny recenze uživatele

vyjímečně tentokrát hodnotit nebudu, protože jsem nedokoukal. I když herecké obsazení je pěkně vybrané, tak jsem si po celou dobu nemohl zvyknout na divadelní mluvu v běžných reáliích a styl vyprávění. Do divadla, odkud tento titul znám se to hodí, ale do filmu ...? ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Keby nebolo Orsona Wellesa, tak doteraz neviem, kto to ten Sejxpir k sakru vlastne bol. Jo, viem, je to 400 rokov stare, no ale mne Sejxpir nijak nesmakuje doteraz. Trevor Nunn ako reziser mi nic nehovori, Gandhi, teda pardon, Ben Kingsley bol v pohode, herecky vykon som veril aj sympatakovi Tobymu Stephensovi. No ale to je vsetko, moc ma to nenadchlo . 50 % ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Krásně vyvedená adaptace Shakespearovy komedie. Bláznivá, hravá, pulzující, ironická, burácející, škodolibá a přesto jemná a citlivá. Výřečná ve své slovní eskapádě, hledající protějšek a protiváhu osobní lásky, trýznivá v odmítání citů, rozdělení dvojčat, přestrojení, záměna, nedorozumění, konečné shledání a nalezení toho pravého protějšku. Viola (dobrá Imogen Stubbs) se vlivem osudu vydává za muže Cesaria, zamilovává se do svého pána vévody Orsina (Toby Stephens), a opakovaně odmítá vyznání lásky od Olivie (půvabná Helena Bonham Carter), která je cílem milostných tužeb Orsina. Violiin bratr Sebastian (Steven MacKintosh) se vlivem osudu ubírá jinou cestu, doprovázen obětavým Antoniem (Nicholas Farrell), aby se pak rovnou dostal do náruče Olivie. A pak je tu nevšední šašek Feste (dobrý Ben Kingsley), moudrý a přesto i škodolibý a vtipný pozorovatel všeho dění. Společně s notorickým opilcem Tobiášem (dobrý Mel Smith) vyvedou nejeden husarský kousek na účet Malvolia (dobrý Nigel Hawthorne), Olivinina domýšlivého majordoma. Z dalších rolí: Maria (Imelda Staunton), Olivinina schopná služebná, a tokající rytíř Ondřej Třasořitka (Richard E. Grant), marně tokající v kruzích kolem Olivie. Příjemně rozverná a nevšedně zábavná, milá komedie, kdy je možné vše, dovoleno je mnoho a výsledek je úchvatným zážitkem. ()

Reklama

Reklama