Reklama

Reklama

Večer tříkrálový

  • Velká Británie Twelfth Night: Or What You Will (více)
Trailer

Obsahy(1)

Závěrečná z první řady Shakespearových komedií. Plná převleků, náhod, lehkovážných piklů, zvratů, záměn i rozuzlení. Příběh dvojčat, která se ztratí v bouři a která se po různých peripetiích na konci šťastně setkají, vznikl na oslavu vyvrcholení tradičního dvanáctidenního vánočního veselí, končícího na Tři krále, a byl poprvé vydán v r. 1623. Mýtická země, zvaná Illyria, v níž se jeho děj odehrává, se ovšem v adaptaci uznávaného divadelního režiséra Trevora Nunna nápadně podobá viktoriánské Anglii s její melancholickou podzimní náladou. Hvězdnému obsazení dominuje Helena Bonham Carterová coby krásná Olivie a Imogen Stubbsová ve dvojroli Violy a Cesaria, v jedné z posledních hereckých kreací tu můžeme obdivovat i Nigela Hawthornea, nezapomenutelného sira Humphreyho ze seriálu Jistě, pane ministře... (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (63)

ma883 

všechny recenze uživatele

Miluji Shakespeara v jakékoli podobě. Dokonce se ráda podívám i na ty příšerné americké studentské komedie, které slavná dramata obracejí více méně naruby. Ale existuje pár shakespearovských skvostů, které jsou pastvou pro oko i ucho. Vedle mistrovských tragédií napsal W.S. řadu komedií, které zbožňuji snad ještě více. Jednou z nich je bezbochyby Večer tříkrálový aneb cokoli chcete. Je tady má oblíbená metoda kuklení, kterou jsem si zamilovala už jako malá holka díky Třem oříškům pro Popelku a Noci na Karlštejně. Viola však přivádí tuto metodu k dokonalosti a je velice snadné se s touto hrdinkou ztotožnit. Orsina není možné nemilovat. Toby Stephens předvádí rozervanost alá James Dean tak dokonale, že vás dostane hned při prvním povzdechnutí. O výkonu Helen Bonham Carterové, Imeldy Stauntonové, Bena Kingsleyho, Nigela Hawtorna či Racharda E. Granta nemluvě. Celý příběh je navíc přenesen do epochy, která Ilirii propůjčuje jedinečný charakter. Hudba, verše, milostné i tragikomické motivy dělají z Večeru tříkrálového poutavé filmové dílo, na které se vždy ráda podívám. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle film me behem sledovani zaujimal cim dal tim vic, az sem od neho prakticky nemoh odtrhnout oci. Cekal jsem takovou tu Shakespearovskou klasiku, kde se divne mluvi a vse pusobi desne strnule, jenze i kdyz tu jsou dialogy trosku jakoby versovany, porad jsou velmi srozumitelny. Navic film nevypada jak divadlo, ale naopak docela velkolepe a je tu naprosto uzasna hudba. Co se tyce samotnyho pribehu, viucemene jsme tusil, jak to dopadne, ale i tak me film parkrat hezky prekvapil a po celou dobu jsem se neskutecne bavil a ke konci jsme byl i krapet napnutej. Navic tu jsou perfektni herci v cele s Helenou Bonham a Imogen Stubbs, ktera tu hraje takovou jakoby dvojroli a zvlada to fakt perfektne. Pak se jeste musim zminit o Benu Kingsleym. Tohohle herce zvlast nemusim a v poslednich par jeho filmech, co jsem videl, podaval fakt priserny vykony, ale tady je naprosto uzasnej. Proste jsem se skvele bavil od zacatku do konce a muzu s klidem tenhle film oznacit za nejlepsi Shakespearovskou adaptaci, z tech, co jsem videl. ()

Reklama

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Není co vytknout, všechno bylo svělé. Tenhle film mě natolik navnadil, že se chystám přečíst hru, na kterou jsem se jen mrkla a nijak mě zpočátku nenadchla. Jen jsem po celou dobu filmu, musela přemýšlet nad tím, jestli není Ondřej (R. E. Grant) otcem dvojčat Sebastiana a Violi. Jestli to byl záměr, aby jim byl tak podobný, nebo nebyl? ()

Pet 510 

všechny recenze uživatele

Fantazie. Shakeperovská předloha je dokonalá. Nechápu to. Je to tak naivní, láska na první pohlded. A to jak jsou na konci všichni co se mohly spárovat v páru jako v nějakém špatném sitcomu, ale tady to prostě nevadí. Z nějakého mě neznámého důvodu mi to nepřipadalo ani trošku hloupý. Naopak. To bychom měli předlohu. Zpracování je taky skvělé. Mám dojem, že to muselo být hrozně složité nespadnout do zbytečné teatrálnosti a přitom zachovat originál. A to se podařilo. A hlavně, herecké výkony byly úchvatné (už si s těmi všemi superelativy začínám připadat docela trapně:) ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Osobně preferuji způsob, kdy se ve filmu shakespearovky uchopí současně a využijí za á toho, že je to film, a za bé, že současnost a její kulturní dědictví obsahuje jak to, co napsal Willy, tak těch x století vývoje myšlení za tím, a dá se to všecko pomíchat dohromady. Nevidím moc smysl tradiční adaptace - k tomu je tady přece divadlo s intenzivnějším zážitkem. Když tradičně, tak Branagha. Ale i tak mě tenhle snímek bavil. ()

Galerie (37)

Zajímavosti (1)

  • Ve filmu je Orsino o několik let starší než Viola, ovšem v době premiéry filmu měla Imogen Stubbs (Viola) 35 a Toby Stephens (Orsino) teprve 27. (mix2x)

Reklama

Reklama