Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera obecního pastýře Bára se líbí všem mládencům z vesnice. Proto si o ní pověrčivé tetky vyprávějí, že se narodila jako dítě polednice. Dívka má jen několik málo přátel: farářovu schovanku Elišku a samotného faráře, který se jí pokaždé zastane. Panský správce Sláma usiluje o Elišku, ale ta miluje pražského studenta. Bára se proto rozhodne odradit Slámu od námluv. Převlékne se za strašidlo a u hřbitova donutí vyděšeného Slámu, aby nechal Elišku na pokoji. Jenže je odhalena a rozlícení vesničané ji zavřou do márnice… Snímek, který ve své době dobyl též zahraniční trhy (zaznamenal výrazný úspěch v Sovětském svazu i Latinské Americe) natočil jako svůj debut režisér Vladimír Čech. Do hlavní role obsadil půvabnou a temperamentní členku Slezského národního divadla v Opavě Vlastu Fialovou, vybranou na základě konkurzu. I pro ni to byl první film. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

eLeR 

všechny recenze uživatele

Krásna, múdra, nebojácna a trochu divoká Barunka. Nádherný film s úžasnou muzikou a dokonalou Vlastou. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Lyrický príbeh s Vlastou Fialovou s ochlpeným podpazuším, proste stará škola, ako sa patrí. Drásajúca hudba, ktorá v tých časoch umocňovala filmový zážitok. Nesmrteľný príbeh o tom, akým neuveriteľným spôsobom povery ovplyvňovali život našich predkov. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Nadčasové téma o malosti hloupých lidí a strachu z neznámého... Stále aktuální, možnosti vzdělávání se navzdory, to by se Božena asi divila. Jeden z mála poúnorových filmů, na které se dá dívat. Vlasta Fialová je v roli Báry nezapomenutelná. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Film o lidské zlobě, zášti, omezenosti a hlouposti, díky níž jedna mladá, krásná a svéhlavá dívka málem o život přišla. Film okořeněný nádherným výkonem Vlasty Fialové i Jany Dítětové, podpořený vhodně zvolenou hudební složkou a pěknou vizuální stránkou(blesky)..Hodně silné 3*.. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Jak trefně napsal Théophile Gautier: "Neřest a přetvářka! - Ano, svět není jiný! / S noblesou, mravně, káže všem, / rozprostřen jako plášť na stoce plné špíny, / na srdci červy prožraném! / Psík štěká: svatoušek napadá zpovzdálečí / ctnost a své hříchy ukrývá! / Bezelstná prostota u nohou zloby klečí, / ustrašená a bázlivá. / Panenskou čistotu hanobí kurtizána, / spodina, pouhá lidská veš. / Bezzubá stařena před zraky svého Pána / zažloutlými rty šíří lež. / Zaslouží vypískat, ty macbethovské baby, / ty vředy, děvky z dávných dob, / trojklané jazyky hadů, čím jinak vábí? / Jsou jako obílený hrob! / Dnes už je všechno zas v pořádku, ale dříve? / Nejméně třicet rozcestí / vidělo aférky, svůdce i vozky chtivé / nejodpornějších neřestí! / Ty byvší zábavy! Leccos je připomíná: / tváře, tak divně zbarvené, / povadlá, vrásčitá kůže i trudovina / a pod ní zbytky plamene. / Pokrytecky si dnes klekají na dlaždice, / růženec v ruce, s pocitem, / že doby skandálů zahalí nestoudnice / velebníčkovským hábitem! / A právě ony ji hanobí bez ostychu / a drze špiní čistý cit, / mou lásku nad lásky, před nebem prostou hříchu: / Bůh nemá proč ji odsoudit!" ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Krásný příběh plný pověr, odvahy, pokrytectví i romantiky. Životní role Vlasty Fialové, nedoceněné to herečky. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Divou Báru zahrála Vlasta FIALOVÁ jedinečně. Byla herečkou opavského divadla a v tehdejším castingu (jak se dnes říká) to vyhrála absolutně. Robert VRCHOTA jako myslivec, musel čelit ve vesnici hloupým, pověrčivým a nepřejícným lidem, ale protože byl vzdělaný a byl "pánský myslivec", tak měl ve vesnici respekt. Pravdou ovšem je, že to byl velmi hezký člověk a že se na VRCHOTU chodilo do biáčku. Ten kdyby hrál " vrbu u potoka", tak bylo zaručeně vyprodáno. Velmi hezký film a i dnes by měl mládeži co říci (kdyby se ovšem v kinech nebo Tv hrál). V září 2009 vyšla na DVD "Divá Bára " a světe div se ! Myslivce tam hraje podle seznamu na DVD JOSEF Vrchota !!!! Nepochopím, jak takovou chybu mohou přehlédnout ! (Ne na obalu, ale na filmu !) Říkám si, že se to opravdu u FILMEXPORTU hemží "filmovými odborníky ! Ale co dělá výstupní kontrola ? Ta už dnes u výrobků neexistuje ? ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Božena Němcová po holywoodsku. Původní povídka je hodně zdramatizovaná a zromantizovaná. Jen už ta Bára - sluší jí to náramně (v povídce to žádná krasavice není), ale ty umně kadeřníkem zvlněné vlasy jsou u prostého dítka přírody zrovna tak přirozené jako hladce oholená tvář u filmových Tarzanů. Leč scéna noční koupele v lesním jezírku je tak krásným mixem hororu a erotiky, že našinec přestane hledat mouchy. Je s podivem, že postava faráře je tu ještě vylíčena sympaticky, to snad něco cenzuře uteklo. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Takhle nějak má vypadat zpracování povídky Boženy Němcové. Když jsme na střední probírali Boženu Němcovou a její povídky, hned jsem si představila Báru v podání Vlasty Fialové. Člověk by ani nevěřil, že filmu už je půl století, ten čas tak nemilosrdně letí. Musím připomenout i pár krásných záběrů na šumavskou přírodu. Filmaři si uměli vybrat zajímavé lokace. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Krásná dívka proti tupým vesničanům. Vlasta Fialová je jako polosirotek Bára, která se těší ze života v přírodě a touží po lásce, prostě neodolatelná. ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Obrazově zajímavé zpracování, ale mne nijak nezaujalo. Určeno zejména lidem, kteří si chtějí zavzpomínat na atmosféru povídek Boženy Němcové. ()

Diamant 

všechny recenze uživatele

Bára je krásne dievča, no nielen zovňajškom, ale aj svojimi vlastnosťami - úprimnosť, odvaha, nefalšovaná láska. V dedine, v ktorej žije, však "rozkvitá" poverčivosť a závisť. Mnohí ju tak považujú za akúsi čarodejníčku. Sú však aj takí, ktorí sú jej oporou. FILM SA KRÁSNE VYSMIEVA Z POVERČIVOSTI, Z KTOROU MAJÚ, PARADOXNE, PROBLÉM EŠTE AJ MNOHÍ ĽUDIA 21. STOROČIA, NAPRIEK VŠETKÉMU VEDECKO-TECHNICKÉMU POKROKU. KTO JE ÚPRIMNE ODDANÝ BOHU (DOBRU), NEMUSÍ SA NIČOHO BÁŤ, ANI DIABLA, HOCI EXISTUJE. Žiaľ, v úvode je prinajlepšom diskutabilné zobrazenie divokého - rozpustilého správania hlavnej hrdinky. ()

marťan 

všechny recenze uživatele

První film Vlasty Fialové, hlavní role neohrožené, a přesto půvabné Báry......(tehdy za ni maminka musela povolit scény, kdy plavala ve "Škaredém jezírku" nahá, protože nebyla plnoletá), a hned neuvěřitelný úspěch. V Evropě, kam byl film do téměř všech okolních zemí prodán, .....a jako kuriozitu uvádím že např. v Japonsku byla v této roli tak obdivována, že byla zvolena nejkrásnější herečkou roku......spolu s ní hráli renomovaní čeští herci : J.Vojta, J.Pivec, J.Dítětová, J.Kemr, a v roli "Černého myslivce" Robert Vrchota. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Velice dobre zpracovana povidka Bozeny Nemcove. Vlasta Fialova predvedla slusny herecky vykon a cely film ma poutavou atmosferu. Skoda jen nekterych hereckych ( az ochotnickych ) vykonu... Mozna nejlepsi film Vladimira Cecha. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Lyricko-dramatický nářez se skvěle vypracovanou expresivitou spolupráce Čech-Hanuš-Vačkář je i při občasných archaických hereckých projevech jednou z pých české kinematografie s nádechem světovosti, jíž s nástupem tehdejší "nové doby"dodává mrazivost společensko-symbolická rovina. ()

Reklama

Reklama