Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera obecního pastýře Bára se líbí všem mládencům z vesnice. Proto si o ní pověrčivé tetky vyprávějí, že se narodila jako dítě polednice. Dívka má jen několik málo přátel: farářovu schovanku Elišku a samotného faráře, který se jí pokaždé zastane. Panský správce Sláma usiluje o Elišku, ale ta miluje pražského studenta. Bára se proto rozhodne odradit Slámu od námluv. Převlékne se za strašidlo a u hřbitova donutí vyděšeného Slámu, aby nechal Elišku na pokoji. Jenže je odhalena a rozlícení vesničané ji zavřou do márnice… Snímek, který ve své době dobyl též zahraniční trhy (zaznamenal výrazný úspěch v Sovětském svazu i Latinské Americe) natočil jako svůj debut režisér Vladimír Čech. Do hlavní role obsadil půvabnou a temperamentní členku Slezského národního divadla v Opavě Vlastu Fialovou, vybranou na základě konkurzu. I pro ni to byl první film. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

Zeek 

všechny recenze uživatele

Excelující Vlasta Fialová v dobře převedené povídce Boženy Němcové. Film má výbornou atmosféru především díky právě Vlastě Fialové a je koukatelný dodnes.Moje hodnocení: 75% ()

Bozvav 

všechny recenze uživatele

Nádherný příběh ve své době s jednou z nejkrásnějších žen světa Vlastou Fialovou. Vizuálně i scénáristicky povedené, krásná hudba i dobrá režie. Velmi zdařilý film, jenž je poprávu ozdobou české kinematografie. Za mne 85%. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Vlasta Fialová a její kozy, Vlasta Fialová a její boky, Vlasta Fialová a její nohy, Vlasta Fialová a její obličej a zase ta Fialová. Jo, a ještě trošku starých hřbitovů, křížů a dostavníků. Ale ten děj fakt slabý. Přitom to tak dobře začalo. Hororový úvod doprovázený strašnou bouří, která kácí stromy. Při bouřce do jedné dřevěné chajdy v lese zavítá stařena, strom spadne vedle domu, rozbije okno a v tom se narodí Bára. Jenže to je tak všecko zajímavé po dějové stránce. Ono to co se četlo v 19. století už neláká ve filmu v 21. století. K tomu je film hodně poupravený od samotné povídky. Chybí asi první třetina povídky, kdy Bára s Eliškou byly děvčata. Nejvíce je poupravený konec v márnici. [2826. hodnocení, 82. komentář, 76%] ()

Rami 

všechny recenze uživatele

Příchod myslivce z obchůzky, ranní probuzení Báry, přivolání čerta, tancovačka, rozvášněný pověrčivý dav - to všechno dělá tento film jedinečným. Pátou hvězdičku dát nemůžu z důvodu jisté obrozenecké divadelní atmosféře, která ale dává snímku větší hloubku, jež cizinec nepochopí. ()

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

Pominu-li drobné nedostatky jako že dřevěná márnice, která spíš připomíná kůlničku na dříví, se zevnitř více podobá kamennému hradnímu sklepu, je to velice milé pokoukání.... ()

kkarx 

všechny recenze uživatele

Okouzlující krajina Šumavy a v ní překrásná Vlasta Fialová jsou skvělým základem filmu o závisti, pověrách a životu na vesnici. Kněz je vedle Báry jedna z mála kladných postav věřících nejenom v Boha ale i v rozum a přírodní zákony. Zajímavé je porovnání s o deset let novější Ďáblovou pastí, kde je tomu tak nějak všechno naopak. ()

Denny 

všechny recenze uživatele

Životní role Vlasty Fialové, která měla větší úspěchy v zahraničí, především v Jižní Americe. U nás už začaly "frčet" budovatelské filmy... ()

Véronique 

všechny recenze uživatele

Moc pěkné zpracování tohoto knižního pokladu české literatury. Malebnost českého venkova versus pokřivené povahy většiny jeho obyvatel, z nichž jako hvězdy vynikají Bára, Eliška či farář. Herecké obsazení naprosto trefné, výkony protagonistů také povedené. I přesto, že se dle mého jedná o jeden z nejpěknějších historických snímků české kinematografie, nemohu dát v hodnocení maximum - na to by mě musel film více "chytnout". Ale jinak moc pěkné dílo, kterému neškodí ani čas a doba. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele

Divá Bára bohužel je a nejspíš pořád bude svým tématem bolestně aktuální. V hlavní roli nádherná Vlasta Fialová. ()

GIK 

všechny recenze uživatele

Tolik čarodějnic není v žádném jiném českém filmu. Začíná to příchodem polednice do chalupy za pěkné bouřky. Ve světnici zrovna probíhá porod. Maminka není v nelepší kondici a tak čarodějnice vymýšlí, jaké čáry by jí pomohly. Rozvažte všechny uzle, odemknout všechny zámky! A čarodějnice se mohou přetrhnout. Čekám, že nakreslí na podlaze veliký pentagram a začnou kolem něj tančit. Pak je tu ještě babka kořenářka, která vaří kouzelné letkvary za pronášení roztodivných magických formulek, až se démoni blahem tetelí. Jen Báře je to k smíchu. Ostatní vesničani čarodějnictví otevřeně fandí. Film má úžasné tempo i atmosféru až do Bářina strašení pana správce. Tato zápletka je pořádně zpackaná. Nechápu, proč Bára utíká před vesničany i s třímetrovou kápí. Konec se záchranou Báry se už zase vrací do těch správných kolejí. Nejhezčí moment filmu: schovanka říká, že nechce správce, že se raději utopí. Bára odpoví: ty bys to napravila! Copak jsi někdy slyšela, že by třeba laňka nebo pěnkava nebo jiný Boží tvor sám se sprovodil ze světa? Vynikající Vlasta Fialová a perfektní Robert Vrchota. 90 % ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Vlasta Fialová působí proti ostatním jako zjevení; nádherná, nespoutaná holka, která se odmítá přizpůsobit. Jana Dítětová se snaží, ale Vlastu Fialovou nepřekoná. Detailní záběry na vesničany jako by vypadly z pozdějších Passoliniho filmů. Poněkud směšně působí naondulovaní herci (Kemr, Vrchota). Škoda, že celý film nebyl natočen v reálu. Ale to jsou jen drobné vady na kráse. Napadlo mi, o čem by asi psala Němcová dnes... ()

Rodin 

všechny recenze uživatele

Nádherná Vlasta, charismatický Vrchota, jedničková atmosféra, báječná kamera a vůbec vizuální stránka, jen ten příběh je prostě takový prostinký, ne snad nudný, to by bylo přehnané; jednoduchost je mnohdy výhodou, zde trochu na překážku plnému hodnocení. Možná by bývalo bylo dobré přidat na stopáži a vylepšit celkovou gradaci rozvedením scénáře, případně ubrat na stopáži a zhutnit scénář do mírně akčnější podoby (ty "akční" scény jsou na dobu vzniku opravdu velmi slušné). 80%. ()

xenopus 

všechny recenze uživatele

Povídka Boženy Němcové byla zfilmována způsobem, který zcela neodpovídá své literární předloze. Za prvé děj povídky je poněkud jiný - zejména závěr, za druhé je trochu zemitější a ne tak lyrický jako zde a za třetí se odehrává v jiném prostředí. Vidět Báru, jak oděná pouze do tělesného ochlupení v rozkroku i podpaží leze do chladného jezera Mlaka na Šumavě namísto někde do Labe poblíž Vestce (rozdíl cca 900 metrů nadmořské výšky) přece jen působí poněkud nepatřičně. Na druhou stranu z nudné, jednotvárné a placaté polabské nížiny nelze dostat lyričnost a romantickou černobílou bigotnost vesnice tak dobře jako použitím vertikálně diferencovanějších exteriérů... Samozřejmě, že melodramatickému vyznění filmu významně pomáhá hudba a kamera pomáhající spolu se střihem zachytit žádoucí emoce - a jde to i bez replik herců. Panský myslivec Robert Vrchota je skutečně švihák. Nakonec je z toho vlastně čistá romantika; ale co, to je originální povídka v podstatě taky. ()

PaRi 

všechny recenze uživatele

Bože, ten film ale utrpěl lety. Jeho forma, kdy celým filmem téměř bez přestávky zní symfonická hudba a patos, střihová skladba, kdy se vrší celky na polocelky a detail téměř nezavadíte. Nebýt možnosti sledovat rozkošnou Vlastu Fialovou, tak se tohle, jinak dobře se čtoucí drama Boženy Němcové, nedá dokoukat. Jak by asi filmový přepis literárního díla vypadal, kdyby ho dostal do rukou třeba Vávra nebo Vláčil a ne průměrný režisér Čech? Tahle adaptace mi zde na ČFD přijde příliš přeceňovaná. ()

Havala 

všechny recenze uživatele

Nádherný film z krásného vesnického prostředí, který barvitě popisuje jednotlivé povahy a charaktery lidí. Po dlouhé době film co mě opravdu potěšil. 84% ()

Bigwave 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, že česká kinematografie dokázala být v 50.letech tak světová. Divá Bára, krásná adaptace na román od B. Němcové. Po mnoha úspěších tohoto filmu, můžeme být hrdí, že V. Čech do hlavní role obsadil mladičkou Vlastu Fialovou, pro kterou to byl první rozjezdový film, před její zlatou érou v českém filmu. Za roli Divé Báry byla v Japonsku Fialová oceněna herečkou roku. ()

Pharlap 

všechny recenze uživatele

Knižní předlohu, ani filmové zpracování jsem nikdy neviděl, a byla to chyba, protože to stojí rozhodně za to. O lidské hlouposti, zášti, tmářství, falešné víry v uhranutí a strašidla. Děj celkově gradoval, až onomu spravedlivému rozzuzlení, kdy se nakonec vše v dobré obrátilo. ()

anyonecek 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že to mělo jen 73 minut tak to bylo dobré. Díky bohu, že se to režisér nesnažil natáhnout dál. Krásně zpracovaný příběh a skvělá Vlasta Fialová. Člověk si odsuď vezme i nějaké to ponaučení. Je to dramatické, ale místy i úsměvné. ()

gidzitka 

všechny recenze uživatele

Pozoruhodný romantický snímek s perfektní atmosférou a nádhernou Vlastou Fialovou. Film se v mnohém vyznění značně liší od předlohy, např. Bára není žádná kráska a je dost silná a široká v ramenou:) a vůbec nejpůsobivější pasáž celé povídky je v márnici, kdy tato vitální dívka hledí na hrob své matky a přemýšlí, zda by jí nebylo lépe, kdyby byla mrtvá... Přesto film hodnotím z mnoha důvodů značně vysoko. Řeč obrazy místo slovy (to už přinejmenším čeští tvůrci neumějí nebo to úspěšně skrývají), perfektní výkony hlavních představitelů, nevinnost a závist v té nejryzejší podobě. Docela se divím, že režim tento snímek umožnil natočit, neboť v něm dav lidu ukazuje, co umožňuje davová psychóza, tmářství, strach i naše česká vlastnost - závist. (Ono zamrazí, že rok poté byla souzena Milada Horáková a spol. a opět - dav lidu podepisoval petice pro trest smrti). ()

Reklama

Reklama