Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krásná dcera obecního pastýře Bára se líbí všem mládencům z vesnice. Proto si o ní pověrčivé tetky vyprávějí, že se narodila jako dítě polednice. Dívka má jen několik málo přátel: farářovu schovanku Elišku a samotného faráře, který se jí pokaždé zastane. Panský správce Sláma usiluje o Elišku, ale ta miluje pražského studenta. Bára se proto rozhodne odradit Slámu od námluv. Převlékne se za strašidlo a u hřbitova donutí vyděšeného Slámu, aby nechal Elišku na pokoji. Jenže je odhalena a rozlícení vesničané ji zavřou do márnice… Snímek, který ve své době dobyl též zahraniční trhy (zaznamenal výrazný úspěch v Sovětském svazu i Latinské Americe) natočil jako svůj debut režisér Vladimír Čech. Do hlavní role obsadil půvabnou a temperamentní členku Slezského národního divadla v Opavě Vlastu Fialovou, vybranou na základě konkurzu. I pro ni to byl první film. (Česká televize)

(více)

Recenze (104)

SAINTS 

všechny recenze uživatele

Diva Bara film natoceny podla poviedky Bozeny Nemcovej patri medzi to najlepsie co bolo v ceskej kinematografii 40. rokoch natocene.Skvele ukazuje zaostalych a povercivych dedincanov ktory za vsetko zle co sa im stane vinia Baru.Vlasta Fialova podala pozoruhodny vykon v tomto filme. ()

knihovna 

všechny recenze uživatele

Dílo paní Němcové mě vždy míjelo. Nevím proč, ale z Babičky mám husí kůži dodnes. Naopak Divá Bára je krásný film, i když jako předloha slouží právě povídka mé neoblíbené autorky Němcové. Je to upravené, ale to vůbec nevadí. Paní Fialová je zde opravdu nádherná ( v původní povídce Bára žádná krasavice nebyla ) a ta ukázka lidské tuposti a nedostatku kritického myšlení je vlastně věčná. Bohužel.... ()

Pete 

všechny recenze uživatele

Liberální, čistá a krásná Bára to má v konzervativní, tmářské a zkostnatělé venkovské společnosti těžké. Dokáže přežít v konfrontaci se závistivou zfanatizovanou lůzou? Obrazově podmanivá a velice povedená adaptace české klasiky. Navíc ještě naprosto unikátní záběry zaniklé šumavské Hůrky. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Vždycky si první přečtu zajímavosti a pak se vrhnu na hodnocení. A tentokrát právě tím musím začít. V hodnocení se píše, že v Japonsku po shlédnutí filmu hlavní představitelku vyhlásili za nejkrásnější herečku světa, v latinských zemích ji uctívali a obdivovali. A jeden z dojmů, který jsem z tohoto filmu měl je právě ten, že V. Fialová na mě právě nepůsobila jako křehká prvorepubliková kráska - i když samozřejmě vidím, že film nebyl natočen zrovna v době první republiky. Měla v sobě nějaké drsné rysy a trochu až nepřirozené mužnosti...nemůžu si pomoct, měli jsme krásnější dívky v té době, ale možná právě výše uvedenými rysy se na hlavní roli perfektně hodila. Film byl uveden na ČT jako Pro pamětníky a i když se na staré filmy, tím spíše na ty, které jsem ještě neviděl, dívám rád, Divá Bára mezi mé oblíbené patřit nebude. Nejspíš už opravdu patří do kategorie pouze pro ty pamětníky, přestože historickou a uměleckou hodnotu tento film bezpochyby má. Už jen proto, že byl natočen dle naší nejslavnější spisovatelky. ()

natalanka 

všechny recenze uživatele

Překrásné zpracování mé oblíbené knížky. Boženě Němcové by jistě zjihlo srdce, kdyby viděla jak krásný film se podařilo natočit, podle předlohy její povídky. Opravdu, klobouk dolů. Vlasta Fialová se svýma pronikavýma očima a Robert Vrchota jako černý myslivec. Vím, že tenhle film uspěl ve spoustě zemí a Fialová se stala ikonou. Film Vám učaruje a vy zapomenete pobíhat splašeně po kuchyni a usednete s očima upřenýma na obrazovku. Náhle jste v černobílém světě lesů a třešní s Eliškou a Čertem, hážete věneček do vody a cuká vám nohama u tancovačky. Po 73 minutách je Vám líto, že je film u konce. ( Zkuste prosím ještě někdo natočit KARLU, zasloužila by si to.) :-)) ()

Nonna 

všechny recenze uživatele

Nesmrtelný a přes svoje stáří stále koukatelný film. Předloha Boženy Němcové je bravurně převedena do filmové podoby a zejména na titulní představitelce to celé stojí. Vlasta Fialová je zde zachycena ve své nejpřirozenější ženské mladosti a kráse a už jen za to velký dík, opravdu škoda, že takových příležitostí nedostala nebo nevyužila více. Příběh má spád, kamera ve své hře se stíny navozuje až čarovnou atmosféru. Vyváženě se zde prolíná několik rovin knižní předlohy - vtip ("Nikdy si nevezmu Eliškovic farářku..."), kritika zapšklého a starými pověrami prodchnutého venkova, úcta a obdiv k vědění (farář), výsměch hlupákům a prospěchářům (správce) i na svou dobu až feministické řádění Báry. Znovu smekám před naší největší spisovatelkou, tahle Bára by ji určitě potěšila. ()

miza 

všechny recenze uživatele

Krásná Vlasta Fialová musí každého učarovat svojí rolí v tomto krásném filmu podle povídky Boženy Němcové. Je to její životní role a asi jediná takk významná a filmovém plátně.Zůstala pak věrná svému Brnu a víc se prosazovala na divadelních prknech. ()

Janiska 

všechny recenze uživatele

Kdyby Božena Němocvá měla možnost vidět tuhle adaptaci svého díla, myslím,že by mohla být spokojená, Vlasta Fialová je dokonalá a Robert Vrchota jako myslivec, je chlap každým coulem, nestálo by za to, ho do dnešní doby naklonovat? Co myslíte dámy, byl by zájem? Já myslím, že ano.... ()

RyxiraAmy 

všechny recenze uživatele

Jako malá jsem v televizi chytila jen poslední scény - lynčující dav a hořící márnici. Obzvlášť silně v mé dětské paměti uvízla lebka a kostra v otevřené rakvi. Ani po letech, když jsem film konečně viděla celý, neztratil pro mě nic ze své působivosti. Velký podíl na tom má i hudba a na svou dobu neobvyklá práce s kamerou. Nejsem fanoušek starších filmů a černobílá plátna mi většinou nic moc neříkají, ale Divá Bára je jednou z čestných výjimek. ()

Teachman 

všechny recenze uživatele

Námět a zápletka: 4/10 ... Vizuální stránka: 5/10 ... Soundtrack: 4/10 ... Didaktický potenciál: 4/10 ... Celkový dojem: 4/10. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Výborne natočená dráma s baladickým nádychom stavajúca na ľudskej poverčivosti a nenávisti k inakosti. Dramatická hudba podčiarkuje úzkostnú atmosféru. ()

Otan 

všechny recenze uživatele

Divá Bára je pomali zapomenutým dílem.Já už téměř taky zapomněl,nic méně je to to lepší s té doby.3+* ()

the_weaver 

všechny recenze uživatele

Ej, veru, boli to temné časy na dedine, keď sa verilo na čary a povery, keď najväčšou perspektívou mladého dievčaťa bolo klofnúť slizkého starého dvorana, a keď mládencovi jeho matka pred celou dedinou vyhubovala, ak si dovolil očkom zazrieť na vysnívanú rovesníčku, ktorá mala v kruhu klebetných matiek povesť čarodejnice. Ťažký bol život nekonformnej krásavice v prostredí predsudkov, povier a intríg. Ak by nebolo pár osvietených mužov bez (hubatých) manželiek (menovite farár a mladý horár), ktorí sa jej vždy ochotne zastali, jej sny a túžby by ľahli popolom skôr než by ste stačili vyfajčiť cigaru pri márnici z práchnivého dreva.↵  No a tieto temné časy sa podarilo veľmi presvedčivo a vierohodne priblížiť v tomto filme. Keď s veľkou námahou odhliadnem od zvodnej Vlasty Fialovej v bielej košeli, tak vidím aj pekné zábery prírodných scenérií, ktoré vhodne podkresľujú dej. Film prakticky nemá hluché pasáže, čo je poznať i na kratšej stopáži. ()

Reklama

Reklama