Reklama

Reklama

Osamělá plavba

  • Sovětský svaz Odinočnoje plavanije (více)

Obsahy(1)

Výpravné sovětské akční drama se vrací do doby studené války, kdy proti sobě stály největší mocnosti světa. V polovině 80. let dochází k uvolnění vztahů mezi Spojenými státy a SSSR. Jakoukoliv dohodu mezi oběma velmoci však obchodníci ze Západu rozhodně nemíní připustit, a tak připraví akci, která má donutit světovou veřejnost odvrátit se od Sovětů. Ze své tajné základny na neutrálním území centrální oblasti Tichého oceánu chtějí raketově napadnout civilní loď a útok svést na vládu Sovětského svazu. Cyničtí imperialisté však ještě zdaleka netuší, jaké hrdinství a odhodlání se skrývá v duších sovětských vojáků... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (27)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo hodně naivní a dnes už i velmi úsměvné. Tím myslím hlavně tu zápletku s žoldáckými gangstery najmutými z řad byznysmenů a ke konci účast amerického trosečníka :-). Jinak ale věřím, že postupné oteplování vztahů za cold war někteří američtí zbrojaři nesli těžce... Dnes se už ví, že za ono oteplování mohlo hlavně finanční vykrvácení ruské strany, kterou náklady za zbrojení málem zdecimovaly... Co ve filmu zaujme je množství lokací. Netuším, zda to bylo točeno někde na Kubě, ale pokud se film dějově odehrával na Floridě, i to tam tak vypadalo. Nepřátelské lodě a letectvo nejsou žádné přemalované migy s bílými hvězdami, ale opravdické Crusadery, F14, B52 atd... I ta USS Nimitz byla pravá. Divák má možnost díky vojenskému prostředí nahlédnout do útrob fregat sovětské flotily, ale podívá se zblízka i na vrtulník Kamov 27 atd... Srovnávat tenhle film s Rambem, to je tedy hodně velká odvaha... Dnes bych tento film doporučil jen tomu, kdo se zajímá o vojenskou námořní techniku osmdesátých let. Dvě okřídlené hlavice. * * ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

You fucking bastards! Ale jo tak dobře občas to je i docela sranda, asi spíš nechtěná než chtěná, ale jenom občas jinak je to po většinu stopáže setsakramentská nuda. Ok registruji tu jistý pokus o akční film, ale Sovětská odpověď na Ramba? Hmmm tak to fakt ne. Jak už jsem napsal dost jsem se nudil ani charaktery jednotlivých postav tu nejsou nijak zajímavý. Spíš takový plochý a povrchní. Navíc film postrádá jakoukoliv aspoň trochu živější režii která by ho nakopla. Ta Tumanišviliho je zoufale nudná. Viděl jsem od něj třetí a patrně poslední film a on prostě neuměl. Všechno je hrozně statické, děj nezajímavý, dialogy k nepřežití. Ty 2* nakonec dávám za těch aspoň pár akčních scén v závěrečné půlhodince i když ani ty nejsou nijak světaborné. Rusáci holt tu akci točit neuměli až na Koordináty smrti který mě jako jediný bavili. Tohle je slabota.25% ()

Reklama

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Legendárna ruská odpoveď na Ramba, nad ktorou sa svojho času pohoršovala západná tlač ("A zakaždým, keď hrdina zabije Američana, diváci v moskovských kinách nadšene tlieskajú, kričia a dupocú!"). Udatný major Šatochin sa plaví na ostrov uprostred Tichého oceánu, kde majú tajnú základňu s jadrovými raketami "imperialistickí teroristi". Videl som to ešte vtedy v 80. rokoch, ale dodnes si spomínam na tie gejzíry krvi po zásahoch projektilmi z Šatochinovho guľometu či Američanovo hrdlo prebodnuté jeho šikovne hodeným nožom. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Už produkčné logo na začiatku tohto snímku, Mosfiľm, mi jasne naznačilo, čo ma čaká. Nehanebná propaganda soviestského socialistického zriadenia. V tom som sa nemýlil. Trocha ma však prekvapila forma, ktorou to je podané. Akýsi režisér Michail Tumanišvili sa pokusil natočiť odpoveď na filmových hrdinov typu John Rambo či James Bond. Ku nim sa mu však týmto jeho výtvorom nepodarilo ani len priblížiť. "Osamelá plavba" je úbohá karikatúra amerických akčných filmov v strohom, nepresvedčivom, až groteskne smiešnom ruskom prevedení. Niečo podobné sa len tak nevidí. Dokonalá stupidita. * ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

- "Jestli v nasich vztazich s Rusy nastane uvolneni, budeme muset prudce snizit vyrobu nejdulezitejsich strategickych systemu vesmirnych, pozemnich a taky namornich. Nejvetsi korporace Zeme prijdou o zakazky, ztraty dosahnou stovek miliard dolaru. A jedna se predevsim o nase ztraty, o nas biznis. - Muzete byt konkretnejsi? - Jiste. Tohle jsou nejdulezitejsi programy, ktere budeme muset zastavit, pokud se nasi prezidenti domluvi na budoucich schuzkach. Za 1. Spracovatelske firmy zastavi veskere pokusy s protiraketovymi kosmickymi zbranemi. Za druhe. Bude zmrazena vyrobna linka novych strategickych bombarderu V1 neviditelneho letounu Stealth. A nakonec : zastavime vyrobu atomovych ponorek typu Ohio. Vite, na kolik to prijde? Skrachuje 130 klicovych podniku, ztraty ze zmrazeni jmenovanych projektu a programu cini 460 miliard dolaru. Takova je cena za uvolneni". Filmova seria Rambo mala v 80. rokoch 20. storocia neskutocny uspech, a to nielen v USA, ale aj Zapadnej Europe. A tak sa sovietsky blok na cele so Sovietskym Zvazom /do sovietskeho bloku patrila aj CSSR - jo, fakt, nekecam/ rozhodol spolu s reziserom Tumanisvilim odpovedat a vznikol film Odinocnoje Plavanije ako sovietska odpoved na Ramba. V 80. rokoch mal tento film uspech, najma v byvalom ZSSR a ciastocene aj v byvalom sovietskom bloku. Z uhla pohladu roku 1985 to mozno bolo dobre, ale ked sa pozeram na film z uhla pohladu roku 2015, je to skor priemer nez kvalita. Bojove sceny su na urovni, to zase jo. 56 % ()

Zajímavosti (4)

  • Američané jsou na tajné základně vyzbrojeni směsí zbraní, které v naprosté většině nemají americký původ. Moderní automaty jsou německé G-3. Pro nás je zajímavé vyzbrojení teroristů ze CIA československými kulomety ZB vz. 26 a samopaly vz. 23. (chamonix)
  • Osamělá plavba byla ruskou odpovědí na nezdolného borce Ramba, který o tři roky dříve pošimral svým rambo žabikuchem buranské policisty a národní gardu a ve stejném roce pohonil ruskou jednotku po vietnamské džungli. I když film je v podstatě úplně o něčem jiném, československá normalizační kina v rámci propagace tento film tímto způsobem prezentovala. (Rodriguez)
  • V roce 1986 se jednalo v Sovětském svazu o druhý nejnavštěvovanější film sezóny, a to s 40,7 miliony diváků. (chamonix)

Reklama

Reklama