Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Československý umělecký film o boji bezpečnostních orgánu s agenty našich nepřátel. V expresu je přilepena pod sedadlo krabička od cigaret s plány a instrukcemi o zničení jedné z našich přehrad. STB je o celé akci informována a pomocí podvržené krabičky agenty po dramatickém boji polapí. (Filmový přehled)

Recenze (53)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si dal zase trosku ty propagandy a nenudil jsem se zaskodnici potrebuji v mezinarodnim vlaku ziskat plany k velke sabotazi nastesti ve vlaku zasahuji neohrozeni agenti STB Bek s Chudikem no samozrejmne ze je to hodne naivni film poznamenany dobou ve ktere vzniknul ale ocenuju pokus o skoro spionazni thriller v nasich podminkach navic z meho oblibeneho prostredi jedouciho vlaku diky svizne stopazi to pak bez problemu utece zkratka nemam s tim problem a nehodlam to potapet jenom kvuli obsahu a dobe vzniku ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Ideologický špionážní film, jehož plytké pojetí ideologie, mizerný scénář a chaotické natáčení kritizoval i tehdejší tisk s Rudým právem v čele, musí dnes být zákonitě k smíchu. A po dějové stránce opravdu také většinou je - výjimkou jsou jen ty situace, které jsou k vzteku (vysmívání se čihošťskému zázraku, mašinfírové, kteří splnili závazek, STB, pro niž nejsou polepšení lidé nepřáteli). Takže qčkoliv Expres z Norimberka nabídne i několik vyloženě pěkných noirových záběrů, má docela spád a hraje k němu výborná Vačkářova hudba, podívaná je to podprůměrná. ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

Když blahosklonně přivřete oko nad propagandistickými kecy typu "to ve Svazu (myšleno Sovětském), tam mají to a nebo tohle" a všudypřítomností dokonalých českých agentů, kteří monitorují kdeco a mají pod palcem kdekoho, můžete se i zasmát třeba výbornému Jaroslavu Marvanovi, kterému skvěle sekunduje Zdenka Baldová a do party se k nim hodí i kouzelník Františka Filipovského. Příliš akce od lokomotivy ovládané strojvůdci Vojtou a Deylem ale.nečekejte. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Tehdy bezpochyby nadmíru přitažlivý špionážní film, za nímž stojí obávaný příslušník StB Kamil Pixa a veskrze průměrný režisér Vladimír Čech. Že jde o prvoplánovou propagandistickou zhůvěřilost, je patrné i bez bližšího ohledání a byla-li k tomuto nízkému účelu zneužita jména a tváře oblíbených herců z předúnorového období (Marvan, Baldová, Filipovský, Boháč, Záhorský, Beneš, Homola a další), svědčí to o zoufalé bezradnosti tvůrců uvěřit vlastním lžím. Zjevné narážky na masovou kriminalizaci duchovních v souvislosti s čihošťským případem pátera Toufara. Pokoutní rejdy západních agentů. Temná minulost váhavšího taxikáře. Gangsteři, upomínající na "krvavý" útěk bratří Mašínů za hranice. Černá skvrna v dějinách českého filmu. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Špionážní film je k propagandistickým účelům téma vhodné - zlý agent v něm působí věrohodně, kdo jiný by tam měl být. Špionážní film je k propagandistickým účelům téma nevhodné - každý hned vidí, že jde o propagandu. Takových filmů vznikalo, vzniká a bude vznikat na všech možných stranách všech možných barikád mraky. Tento vyniká poměrně pestře sestaveným osazenstvem kupé, jež mezi sebou poměrně dynamicky i sympaticky, byť lehce "figurkářsky" interaguje, žel jen s malým dopadem na špionážní dění. Celkem sympatickou žánrovku s velmi rozumnou délkou navíc hyzdí několik dějových logických děr a "pahýlů", tedy postav a scéneček, jež nijak nepřispívají k zápletce (dobová kritika zmiňuje např. strojvůdce s topičem). ++++++ Ideologicky film tvůrci spíše umravnili - objevují se v něm sice zlí agenti, ale sakra, vždyť žánr prostě s hodnými agenty zahraniční mocnosti nepočítá. Je v něm dehonestující poznámka o tzv. čihošťském zázraku, ale jen se mihne. Hovoří se o socialistických výdobytcích, ale co už.... Veškerá skutečná propaganda se scvrkává na pověst o hodných kontráších a esenbácích, kteří zodpovědně bdí nad naší bezpečností. Dnes je film ideologicky pro diváka, který se nevyhnul povinné školní docházce zcela bezzubý. Možná byl i tenkrát. Silné **. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (4)

  • Lokomotiva, která táhne vlak z Chebu do Prahy, je stroj 475.1 vyráběný v letech 1947–1950. Mezi železničáři se pro ni vžil titul Šlechtična kvůli elegantním tvarům. Tato parní krasavice byla expedována i do KLDR. Ve filmu se pak střídají dva stroje: 475.176 a 475.118. (Robbi)
  • Závěrečná akční scéna byla natočena na smíchovské straně pod Jiráskovým mostem v Praze. (Robbi)
  • Klasický problém při filmech z prostředí železnice – sestava vagónů je v různých záběrech odlišná, použity byly i zcela jiné typy. (Robbi)

Reklama

Reklama