Reklama

Reklama

Ryba jménem Wanda

  • Velká Británie A Fish Called Wanda (více)
Trailer

Čtveřice lupičů – koktavý milovník zvířat Ken Pile, krásná Wanda, její údajný bratr Otto, který je ale ve skutečnosti její tajný milenec, a Georges, její oficiální milenec, spřádají plány na přepadení banky, kde jsou v sejfu uloženy drahé šperky a diamanty. Když loupež uskuteční, odhodí masky a ujíždějí do opuštěného skladu, kde chtějí lup schovat. Georgese si ale už předtím na ulici všimla stará dáma se třemi psy, která ho zahlédne znovu v odjíždějícím autě. Když lup uschovají, naoko se rozcházejí. Wanda s Ottou se za rohem zase sejdou, podezřívavý Georges se ale vrátí na místo a kameny přemístí ... Wanda s Ottou, kteří chtějí lup jen pro sebe, mezitím anonymně nahlásí na policii, že loupež provedl Georges Thomason a dají policistům jeho adresu. Georges je zadržen ... Když jedou Wanda s Ottou pro lup, v trezoru ho už nenajdou! Wanda spěchá na policii za Georgesem, chce z něj něco vytáhnout. Při odchodu si před budovou všimne jeho obhájce Archieho Leache, kterému Georges jistě řekne, kam lup schoval. Rozhodne se tedy ho svést a ihned s tím začne ... Ve vazbě navštěvuje Georgese i Ken, jemuž zadržený svěří malý klíček, neřekne ale, k čemu je a kde je lup schován. Ken ho ukryje do krabičky na dno akvária, kde má svou oblíbenou rybku jménem Wanda. Přistihne ho ale přitom Wanda, která při nejbližší příležitosti klíček sebere. Ví, že se Kenovi nezdá její vztah s údajným bratrem, proto Otto zahraje gaye a snaží se zděšeného Kena svést. Na policii pozná stará dáma s pejsky Georgese a identifikuje ho ... (TV Prima)

(více)

Recenze (273)

kleopatra 

všechny recenze uživatele

Bizarní partička - vyčuraná krásná baba, žárlivej filosofující vůl, koktavej akvarista a naivně nedůvěřivej George - provedou loupež a protože to s jejich vzájemnou důvěrou není žádná sláva, nastane sled konspirací, svádění, mučení, honiček, likvidace svědků a rybiček.........a to v ultravtipném balení. Nevím, jak mi tahle komedie mohla uniknout a jsem za to strašně ráda, že jsem k ní byla připostrčena, protože scénář, kde se dva lidi rozhicovávají slovy "Gorbačov, glasnost, Molotov......." to se opravdu často nevidí a nakonec tomu odpovídá i Oscarová nominace. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

Ze začátku jsem měl trochu problém si na bláznivé gangstery zvyknout, ale jakmile se objevil na scéně John Cleese, všechno se zvrtlo tím správným směrem a byla to bomba... 4 a půl hvězdičky. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Naprosto neodolatelná komedie plná britského humoru, "italského" antišarmu a demence, lásky ke zvířatům a cizím jazykům, a ještě ke všemu s velmi, velmi, velmi povedenou a přesně odměřenou dávkou zvratovosti zápletky. Geniální nejen díky hereckému výkonu Jamie Lee na zábradlí půjčeného bytu;) Proč to tedy není za pět? No, řekněme že Fierce Creatures mám o kousek raději. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„You are the vulgarian, you fuck!“ Představte si úplně jednoduše geniální plán na vyloupení banky. A teď si představte, že se úplně jednoduše zvrtne. Když podrazáci podrážejí podrazáky, je třeba počítat s oběťmi. Ať už to bude koktavý milovník zvířat, narcistní americký slizoun, který je alergický na slovo „stupid“, zato má rád Nietzscheho a italskou kuchyni nebo sucharský anglický obhájce. Právě Cleesova postava zosobňuje zaprděnou normálnost, výchozí stav většiny ealingovských komedií, s nimi Wandu pojí ztřeštěná zápletka s kriminálním přesahem i jméno režiséra Charlese Crichtona (Zlaté věže). O řádné vykolejení jeho středostavovského života se postará rovnou čtveřice pošuků, které herci ztvárnili s takovou chutí, že si postavy a jejich hlášky budete pamatovat mnohem déle, než je u běžných komických figurek obvyklé. S tělem obdivuhodně pracující Jamie Lee Curtis nikdy nebyla tak sexy (i když ji rajcují slova jako Mussolini, mozzarella nebo Molotov) a životní výkon zde předvádí manický Kevin Kline, u jehož postavy neexistuje žádná jistota, zda vám v příští minutě pochválí zadek nebo strčí hranolky do nosu a sní milovanou rybičku. Karikaturu (průměrného Angličana) znamenitě hraje i Cleese, jehož Archie Leach je – nejenom jménem – holdem Carymu Grantovi a všem ňoumovitým dobrákům, které hrál v screwball komediích. A nyní něco úplně jiného! Lama je latinskoamerické zvířátko s křidýlky a velkým zobákem, kterým sbírá med... . Wanda sice není tak švihlá jako nejlepší montypythonovské skeče a zamrzí, že Cleese a Palin nemají více společných scén (protože snaha přimět Kena k vykoktání názvu hotelu je opravdu pythonovská), ale pořád jde o divoký, ale vzácně konzistentní konglomerát toho nejlepšího ze slovního a situačního humoru, s úžasným spádem (poté, co se rozeběhne zápletka a všechny running gagy), důsledným zapojením mizanscény do vytváření humorných situací, obezřetným vedením naší pozornosti (což je při množství nedorozumění, záměn a přechodů mezi různými identitami obzvlášť obdivuhodné) a dramaturgií svědomitě dotahující všechny motivy. Těšit se můžete na šampionát ve slovních inzultacích, epickou paralelní montáž dvou postelových scén, vykrádání vlastního domu, urážení britské suchopárnosti (a upjaté konzervativní politiky Margaret Thatcherové), drcení roztomilých psíků, lekce filozofie, cameo Stephena Frye nebo pomstu parním válcem. Příznivci britského humoru mají rezervovaná místa v prvních řadách. 85% Zajímavé komentáře: kleopatra, Eddard, bloom ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Projekty Johna Cleeseho jsou skvělé (stačí se podívat třeba sem.) Původně jsem si myslel, že jeho role bude rozsahem menší, ale příjemně mě překvapil. Kromě něj byl fantastický také Kevin Kline (jak jinak), Jamie Lee a Michael Palin taky. Potěšily mě také některé detaily ze života britské společnosti. Při mnoha dialozích či scénách ("zjevení" Otta u Leachových v obýváku) jsem měl co dělat, abych se smíchy neválel po podlaze. Vyvážená, skvělá věc bez hluchých míst. -POJĎME DO HOSPODY. -NEBYLI JSME V HOSPODĚ PATNÁC LET! ()

lebowski 

všechny recenze uživatele

Dokonalá komedie, dokonalý scénář, dokonalý celý čtyřlístek hlavních hrdinů a především Kevin Kline, kterému naprosto věříte jeho debilitu. Lépe vidět s titulky, český dabing nestojí za nic. Škoda že Divoká stvoření s těmi samými herci jsou o třídu horší. Jedna z nejlepších, ne-li nejlepší černá komedie co kdy vznikla. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Když jsem se díval ve vaně na rybu jménem Kapr byla to nuda, pak jsem se díval v televizi na rybu jménem Wanda a pěkně jsem se pobavil. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Scénář plný komplikovaných intrik a podrazů je sice režijně ukočírován v přehledném i vtipném stylu zároveň, přesně podle původního záměru. Jenomže to už se nedá bohužel říci o tempu, jenž hlavně zpočátku silně zaostává. Naštěstí fantastická herecká sestava pozvedává shozenou laťku na její původní místo a tak je téměř až čistým filmovým požitkem užívat si geniálního Kevina Klinea, jemuž Oscar náleží plným právem. Na druhé straně však John Cleese bez svého typického kníru nezaostává ani o kousek. Příjemná lupičská podívaná, jenž je právem hrdá na svou propracovanost a stylovost, která v hlavě nějakou tu chvíli zůstane. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Skvělá komedie v hlavních rolích s ex-montypythonovskými Johnem Cleesem a Michaelem Palinem. Samozřejmě nemohu pominout i skvělé herce Kevina Klinea a Jamie Lee Curtis, ale Cleese a Palin mi utkvěli v paměti více. Hlavně Palin coby koktavý gangster, který je vášnivým milovníkem zvířat, hraje opravdu skvěle. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hodně osobitá komedie, řekl bych i s velkým odkazem na vtip létajícího cirkusu. Jelikož ale Monty Python zatím šel mimo mě, tak ani tady jsem se do toho legračního průběhu nedokázal úplně vpravit. Má to dobré momenty, slabší momenty a časem zjistíte, že se ten mnohdy naivní humor dost opakuje. John Cleese, Michael Palin nebo Kevin Kline jsou docela v pohodě, ale taková Jamie Lee Curtis šla kolem mě velkou oklikou. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $7,5miliónaTržby USA $62,493,712Tržby Celosvetovo $109,700,000║ Riadne uletená komická bláznovina, fakt taká odviazaná maškrtná delikatesa, dokonca miestami prekvapivo úchylná. /80%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Jakkoli na tom vliv ex-pythonovců není až tak znát, jedná se o špičkovou akčně-komickou záležitost s typicky suchým humorem a celkem slušným tempem. Prímové situační vejšplechty jsou krásně pospojovány Palinovými psobijeckými intermezzy (tady snad kus toho pythonství najdeme), Cleese coby sucharský právník naprosto báječně drhne v krku a ujetý "Ital se znalostmi z jídelního lístku" Kevin Kline prolévá anglická sousta crazy šmrncem a výbornou show. Jamie Lee Curtis zase přidá trochu toho nepostradatelného ženského šarmu a to pak člověk zkousne i fakt, že by Wanda mohla být nabitější humorem a rozverností. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Co vám tady přišlo tak dokonalý a úžasný? Jsem bud moc mladej a nebo... nevim. Asi je to jedno. Dva "odpalíci" z partičky MP pro mě nejsou zrovna extra zajímavý a Jamie Lee Curtis mezi můj best of taky nepatří. Pár naprosto laciných vtípků a pár tref do černého(ta babička s pejsánkama je opravdu k sežrání :D). ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: John Cleese .. Dokonalé herecké výkony vévodí téhle vykutálené, bizardní a skvěle promyšlené loupežné komedii. John Cleese se skutečně blýsknul, když zvládl tak výborný scénář a navíc se připojil i k režii. Excelentní záležitost a zaručeně povedený (nejen) sobotní večer, pokud v programu zvolíte tento snímek. ()

woody 

všechny recenze uživatele

Všem co tady píšou, že to nemá na Monty Pythony bych s chutí přečetl: "Wenn ist das Nunstück git und Slotermeyer? Ja! ... Beiherhund das Oder die Flipperwaldt gersput." Wanda nemá s Pythony nic společného, už to prosím vás pochopte.Není ani lepší ani horší než Circus.Je jiná.Je to jako srovnávat Stalkera s T2, jenom proto, že je to sci-fi. Mimochodem.Věděli jste, že Japonsko nechtělo Wandu promítat, měli ji tedy přejmenovat na Suši jménem Wanda... ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

Nečekal jsem to, ale genialita tohohle filmu mě míjí. Sestava Curtis-Cleese-Kline mě mnohem víc bavila v Divokých stvořeních, i když uznávám, že i Wanda má svoje chvilky. Povětšinou zahrnují děsně sexy Jamie Lee Curtis, ale ani vraždící chudák Ken v Palinově podání není k zahození :-) ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Post-pythonovský humor už není tak třeskutý, ale přesto když vidíte Michaela Palina coby ,,drsného zabijáka" líčit na bezbrannou stařenku, čemuž za oběť postupně padají stařenčini psi, neubráníte se smíchu. To samé platí o momentech, v nichž John Cleese recituje rusky. Zvláště když je u toho úplně nahý. Mimochodem většinu skečů slavné britské komediální skupiny si mezi sebe rozdělily dvě party, z níž jádrem té jedné byla právě dvojice John Cleese - Michael Palin, skeče spolu nejen vymýšleli, ale pak v nich spolu většinou i hráli. Není tedy divu, že jim autorské partnerství vydrželo i po rozpadu seskupení. John Cleese ve scénáři exponuje opravdu prazvláštní směs postav, která bývá výsadou žánru bláznivé (crazy) komedie, jejichž vzájemná interakce zakládá zdroj humoru, oproti pythonovské tvorbě pak trochu schází čistě situační komika, gagů bych opravdu čekal od umělecké páteře Monty Pythonova létajícího cirkusu mnohem a mnohem více, realita je ale spíše již v klasické mainstreamové komedii 80. let... ()

Reklama

Reklama