Reklama

Reklama

Ryba jménem Wanda

  • Velká Británie A Fish Called Wanda (více)
Trailer

Čtveřice lupičů – koktavý milovník zvířat Ken Pile, krásná Wanda, její údajný bratr Otto, který je ale ve skutečnosti její tajný milenec, a Georges, její oficiální milenec, spřádají plány na přepadení banky, kde jsou v sejfu uloženy drahé šperky a diamanty. Když loupež uskuteční, odhodí masky a ujíždějí do opuštěného skladu, kde chtějí lup schovat. Georgese si ale už předtím na ulici všimla stará dáma se třemi psy, která ho zahlédne znovu v odjíždějícím autě. Když lup uschovají, naoko se rozcházejí. Wanda s Ottou se za rohem zase sejdou, podezřívavý Georges se ale vrátí na místo a kameny přemístí ... Wanda s Ottou, kteří chtějí lup jen pro sebe, mezitím anonymně nahlásí na policii, že loupež provedl Georges Thomason a dají policistům jeho adresu. Georges je zadržen ... Když jedou Wanda s Ottou pro lup, v trezoru ho už nenajdou! Wanda spěchá na policii za Georgesem, chce z něj něco vytáhnout. Při odchodu si před budovou všimne jeho obhájce Archieho Leache, kterému Georges jistě řekne, kam lup schoval. Rozhodne se tedy ho svést a ihned s tím začne ... Ve vazbě navštěvuje Georgese i Ken, jemuž zadržený svěří malý klíček, neřekne ale, k čemu je a kde je lup schován. Ken ho ukryje do krabičky na dno akvária, kde má svou oblíbenou rybku jménem Wanda. Přistihne ho ale přitom Wanda, která při nejbližší příležitosti klíček sebere. Ví, že se Kenovi nezdá její vztah s údajným bratrem, proto Otto zahraje gaye a snaží se zděšeného Kena svést. Na policii pozná stará dáma s pejsky Georgese a identifikuje ho ... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (273)

GilEstel 

všechny recenze uživatele

Na tenhle film by se určitě neměli dívat milovníci jorkšírského plemene. Sic jinak zažijí těžké trauma. No a co chudák Wanda? Tohle tak vidět ochránci zvířat…… Svižná komedie čerpající z nešikovnosti lupičské partičky a neustálé snahy se navzájem podrážet. Asi třetí nejlepší role J. L. Curtisové po Záměně a Cameronových Pravdivých lžích, pokud nebereme v úvahu horrory, které mi zůstávají velkou neznámou. Též film, který by neměl uniknout fanouškům monty – pythona. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hlavně mi neříkej blbče! Komedie Johna Cleese jsou výjimečné především tím, že nestojí na vtipných scénkách a údernosti hlášek, ale na scénáři. A právě ten on dokáže napsat přesně tak, aby diváky nasytil po celou filmovou stopáž. A nestačí mu jedna hlavní postava s jednou zápletkou, musí mít hned čtyři postavy se čtyřmi rozdílnými zápletkami. Ovšem všechno dokáže brilantně rozplést a vygradovat. Záchvaty smíchu do nás nehrne buldozerem, ale všechno má svůj čas a až to přijde, pak to stojí za to. Johnův Archie Leach je sympaťák až na půdu a ihned jsem si ho zamiloval, Curtiska je stejně rajcovní jako vtipná, Kevin Kline exceluje ve své životní roli a Michael Palin je prostě Michael Palin. Z filmů Johna Cleese asi ten nejlepší. 100%. ()

Reklama

Eddard 

všechny recenze uživatele

Cleese si napsal originální scénář, do kterého promítl mimojiné svou averzi vůči britské morálce (alespoň co se týče vyšších vrstev), intelektuálnímu snobismu (ne každý kdo čte Nietzcheho a ohání se budhismem je automaticky chytrý a vzdělaný) či americké domýšlivosti a tento scénář je základním kamenem celé Wandy. Druhou silnou zbraní snímku jsou bezesporu herecké výkony - největší pozornost na sebe jednoznačně strhává fenomenální Kevin Kline, ovšem nelze než zatleskat nadšeným výkonům obou expythonů i přesvědčivě svůdné Curtisové. Na první projekci mě občas vadilo pomalejší tempo, to je ale snad jediná výtka. Chytrý konverzační humor se spoustou OPRAVDU vydařených gagů a hlášek. No nic, jdu se učit rusky, je to krásný jazyk :-) 90% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

„You are the vulgarian, you fuck!“ Představte si úplně jednoduše geniální plán na vyloupení banky. A teď si představte, že se úplně jednoduše zvrtne. Když podrazáci podrážejí podrazáky, je třeba počítat s oběťmi. Ať už to bude koktavý milovník zvířat, narcistní americký slizoun, který je alergický na slovo „stupid“, zato má rád Nietzscheho a italskou kuchyni nebo sucharský anglický obhájce. Právě Cleesova postava zosobňuje zaprděnou normálnost, výchozí stav většiny ealingovských komedií, s nimi Wandu pojí ztřeštěná zápletka s kriminálním přesahem i jméno režiséra Charlese Crichtona (Zlaté věže). O řádné vykolejení jeho středostavovského života se postará rovnou čtveřice pošuků, které herci ztvárnili s takovou chutí, že si postavy a jejich hlášky budete pamatovat mnohem déle, než je u běžných komických figurek obvyklé. S tělem obdivuhodně pracující Jamie Lee Curtis nikdy nebyla tak sexy (i když ji rajcují slova jako Mussolini, mozzarella nebo Molotov) a životní výkon zde předvádí manický Kevin Kline, u jehož postavy neexistuje žádná jistota, zda vám v příští minutě pochválí zadek nebo strčí hranolky do nosu a sní milovanou rybičku. Karikaturu (průměrného Angličana) znamenitě hraje i Cleese, jehož Archie Leach je – nejenom jménem – holdem Carymu Grantovi a všem ňoumovitým dobrákům, které hrál v screwball komediích. A nyní něco úplně jiného! Lama je latinskoamerické zvířátko s křidýlky a velkým zobákem, kterým sbírá med... . Wanda sice není tak švihlá jako nejlepší montypythonovské skeče a zamrzí, že Cleese a Palin nemají více společných scén (protože snaha přimět Kena k vykoktání názvu hotelu je opravdu pythonovská), ale pořád jde o divoký, ale vzácně konzistentní konglomerát toho nejlepšího ze slovního a situačního humoru, s úžasným spádem (poté, co se rozeběhne zápletka a všechny running gagy), důsledným zapojením mizanscény do vytváření humorných situací, obezřetným vedením naší pozornosti (což je při množství nedorozumění, záměn a přechodů mezi různými identitami obzvlášť obdivuhodné) a dramaturgií svědomitě dotahující všechny motivy. Těšit se můžete na šampionát ve slovních inzultacích, epickou paralelní montáž dvou postelových scén, vykrádání vlastního domu, urážení britské suchopárnosti (a upjaté konzervativní politiky Margaret Thatcherové), drcení roztomilých psíků, lekce filozofie, cameo Stephena Frye nebo pomstu parním válcem. Příznivci britského humoru mají rezervovaná místa v prvních řadách. 85% Zajímavé komentáře: kleopatra, Eddard, bloom ()

iamek 

všechny recenze uživatele

Mnoho povyku pro nic. Na to, že to měla být komedie jsem se nezasmál skoro vůbec. Akorát scény s babičkou, co měla tři pejsánky, byla trefa do černého. Plus následné střihy na pohřeb dokonalost, ale tohle je na komedii málo. Krimi stránka filmu je příliš přeplácaná a když sledujete co pět minut nějaký zvrat, tak vás to přestane bavit. ()

Galerie (65)

Zajímavosti (27)

  • Postava Johna Cleese se jmenuje Archie Leach, což je skutečné jméno Caryho Granta. (Morien)
  • Když Otto opouští Archieho dům, řekne jeho ženě, že kdyby nebylo USA, tak v Evropě budou všichni mluvit německy. Poté opustí dům a hvízdá si u toho první sloku německé hymny "Německo nade vše". V německé verzi dabingu je tento dialog postaven jinak. Otto tam říká, že by všichni jedli sauerkraut a poslouchali vojenské pochody, posléze imituje hvízdáním jakýsi pochod, místo aby použil nápěv hymny. Ten bývá považován za příliš nacionalistický a tudíž se na veřejnosti nepoužívá. (Morien)
  • V roce 1989 zemřel u tohoto filmu na srdeční selhání způsobené záchvatem smíchu dánský lékař Ole Bentzen. Je to jeden ze tří doložených případů smrti smíchem, druhý se odehrál v Anglii při sledování u nás téměř neznámého seriálu The Goodies v roce 1975, třetí v roce 2003 v Thajsku, údajně také při sledování blíže nespecifikovaného filmu. (gjjm)

Reklama

Reklama