Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Režisér Lawrence Kasdan se ve svých filmech soustřeďuje převážně na výpověď o své generaci. Tomuto tématu zůstává věrný i v Grand Canyonu. Uvažuje o podivném stavu, v němž se zmítá současná Amerika, zachvácená násilím a bezohledností. Děj se odehrává v Los Angeles a předjímá tragické události, jež se tu nedávno staly. Je mozaikou všednodenních osudů několika obyvatel podivného velkoměsta, v němž těsně vedle sebe koexistují přepych a brutální násilí. Dominantními prvky jasně zacíleného příběhu jsou však lidská sounáležitost a víra v rodinný život. Kasdan opět volí žánr smutné komedie; po počátečním "nárazu" se situace pozvolna uklidňuje a ústí v záměrně vyhrocený happy-end. Slavný Grand Canyon (Velký kaňon) slouží jako metafora pro vyjádření vztahu lidského jedince a mohutnosti přírody. Černošský autoopravář Simon právě tímto srovnáním argumentuje pochybujícímu, dobře situovanému právníkovi Mackovi, jemuž možná zachránil život. Z mužů se stávají přátelé a z lidí v jejich okolí protagonisté dalších epizod. Opakujícím se motivem je policejní helikoptéra, kroužící věčně nad městem: může registrovat některé situace, ale nemůže vidět "za ně", nemůže pomoci prostému člověku v nouzi... (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (33)

KajusaK 

všechny recenze uživatele

Tenhle film stavím na první místo jak dlouho mi trvalo se dodívat. Tak rozkouskovaný film jsem snad ještě nikdy neměla. Přišlo mi to bez vážnější zápletky. Hodně lidí, hodně "příběhů" ale nic z toho. 3* hodně slabé a to přidávám za sympatické herecké složení. Nejlepší byla asi hudba, hlavně v závěrečné části. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Mozaika príbehov rôznych obyvateľov Los Angeles, pripomínajúca oscarový Crash. Zjednocujúcim prvkom tu však nie je rasizmus, ale celková bezohľadnosť a násilie. Scenárista (Dobyvatelia stratenej archy, Impérium vracia úder) a režisér (Náhodný turista, Žiar tela) Lawrence Kasdan dal dohromady výborné herecké obsadenie (napr. Steve Martin, Danny Glover, Kevin Kline) a v atmosfére ulíc mesta anjelov vytvoril film, ktorý je rovnakým dielom citlivý aj drsný. Čerešničkou na torte je skvelý soundtrack Jamesa Newtona Howarda. Výnimočné dielo nominované na oscara za scenár a víťaz Zlatého medveďa na Berlinale. ()

Reklama

Lacike 

všechny recenze uživatele

Prirovnanie ku Crash alebo Magnólii ma vydesilo. Ani jeden z tých filmov ma nebavil. Naviac Kasdan ako režisér mi tiež príliš nesedí. Ale malo to pekný trailer a dobré herecké obsadenie, tak som to riskol a som spokojný. Podľa mňa to je keď nie najlepší, tak rozhodne najkonzistentnejší Kasdanov film. Taká mozaika osudov venujúca sa téme násilia, v ktorej centre sú ale dve rodinky. Jedna biela dobre situovaná a jedna čierna, ktorá sa potýka s gangami v jej okolí. Plus je tam ešte pár vedľajších trochu zbytočných liniek. Hlavne tá s tvrdým producentom násilných filmov Martinom ma príliš nebavila. Ale tie dve ústredné línie sú super a fakt som bol v napätí jak sa to celé vyvinie. Predsa len by človek od takej témy čakal niečo tragickejšie, ale prekvapivo to všetko vyústi prakticky dokonalým happyendom. A nech je to v niektorých prípadoch trochu nevierohodné, tak som bol za to znova rád. Fakt verím, že sa z tých dvoch rodín rôznej farby pleti a rôznych vrstiev (trochu zmätený dobrák Kline a rozvážny Glover) stali kamaráti do konca života. Naviac ma potešila aj mladučká Mary-Louise Parkerová hore bez. Ten pohľad stál za to. A to, že ten chlapec bol začínajúci Jeremy Sisto som zistil až na konci. Vôbec som ho nespoznal. 8/10. ()

ravo2 

všechny recenze uživatele

Bohužel na celém filmu je nejlepší úvodní sekvence, při které se za doprovodu dobové hudby střídá NBA a rekreační basket. Co se týče děje, nic se nezdá vysloveně přitažené za vlasy, i když to, co se postavám přihodí, vůbec není banální, jak tu někteří jiní recenzenti tvrdí. Zdá se tedy, že film je ze života. Jenže není. Dialogy se hemží "filozofováním", zkrátka větami, jaké skuteční lidé nikdy neříkají. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Když jsem to kolem roku 1995 zahlédl v TV NOVA s podivným obrazem i zvukem, vůbec jsem si nemyslel, že se jedná o skutečný film. Kamarád, který se nenechal odradit a film viděl a řekl mi, že stojí za to. Následně se film objevil v našem tehdejším kině náročného diváka a já zjistil, že se o film jedná. Dokonce o dost dobrý film, který si přes drobné křečovitosti klestí cestu naším podělaným světem k naději! Hudba po letech vyčpěla, ale film s nádechem vůní magnolie a americké krásy zůstal. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (1)

  • Scéna kdy Macka skoro zabije autobus, byla do filmu napsána podle zkušeností z vlastního života režiséra Lawrence Kasdana. (Pumiiix)

Reklama

Reklama