Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ofka skončila střední školu, teď pracuje v nonstopu, pachtí se se životem a neví co dál. Přes den dospává, žije až po setmění. Je to... dítě noci. V hlavních rolích filmu Michaely Pavlátové dominují Martha Issová a Jiří Mádl ocenění na loňském MFF Karlovy Vary.
Ofka (Martha Issová) propadla zvláštní letargii: zatímco většina jejích spolužáků ze střední školy pokračuje ve studiu, ona odmítá opustit šalebné pohodlí dětství, jež se však rychle začíná měnit v dusnou past. Prodává v nonstop obchůdku svého švagra Edy (David Novotný) a nechává kolem sebe poletovat střípky zmarněných osudů stálých i náhodných zákazníků i těch dávných kamarádů, kteří stejně jako ona skutečně žijí pouze v noci. Občas zaskočí za partičkou popíjející ve vltavském přístavu, potuluje se ulicemi s podivínským Ubrem (Jiří Mádl), který z popelnic fascinovaně loví odložené věci a beznadějně ji miluje, vyhýbá se Mírovi (Jan Dolanský), jenž ji naopak milovat přestal. Je jí však pořád jasnější, že jednoho dne se musí rozloučit s dětstvím, překročit hranice rodné čtvrti a začít něco dělat se svým životem… Na Oscara nominovaná režisérka Michaela Pavlátová ve svém druhém celovečerním projektu – intimním příběhu dívky uvázlé mezi dětstvím a dospělostí – vsadila na autentičnost a na zajímavé prostředí pražského Karlína. Ve filmu dále hrají Kristýna Nováková, Lenka Termerová, Václav Helšus, Igor Chmela, Simona Babčáková... Martha Issová a Jiří Mádl byli za herecké výkony ve filmu Děti noci oceněni na loňském MFF Karlovy Vary. Film o křehkém přátelství, lásce a naději byl natočen podle scénáře Ireny Hejdové, jenž v roce 2006 získal Cenu Sazky v rámci Českého lva. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (4)

Trailer 2

Recenze (399)

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Na film to je trochu nuda, ale koukat se na to dá, protože příběh má hlavu a patu - snaží se ukázat život holky, která se nechce z dětství přehoupnout do role dospělé, je trochu rozpolcená a neá jasno, co chce. ...což je mi blízké, takže těch 81 minut nebyl úplně ztracený čas a aspoň mě donutily trochu přemýšlet ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Kdyby tu snad byl někdo, kdo by dal na moje hodnocení, ten ať zví, že jsem u tohoto filmu usnul. A to se mi v kině moc často nestává... Jestli byly zbylé tři hvězdy ukryté v pasáži, ve které jsem spal spokojeným spánkem, kéž mi tvůrci prominou. Ale to, co jsem jinak viděl na víc než dvě pěticípé ozdoby rozhodně nemá. ()

Reklama

freddy 

všechny recenze uživatele

Český film, od kterého jsem hodně čekal, hodně jsem si od něj sliboval a těšil jsem se, až si najdu čas a skouknu ho. Bohužel má velká očekávání zřejmě způsobila, že jsem nakonec mírně zklamaný. Já už jsem se v nějakém jiném komentáři vyznal z toho, že miluji filmy, které se z velké části odehrávají v noci, protože noc, to pro mě znamená tajemno, mystiku, něco nevýslovně vzrušujícího a zároveň obávaného. A těšil jsem se, že tenhle film bude přesně takový, co pro mě symbolizuje noc. Navíc o důvod víc k tomu, abych se na film těšil, představovalo obsazení Marthy Issové do hlavní role. Marthu považuji momentálně za nejlepší českou herečku a také proto jsem do filmu vkládal obrovské naděje. Bohužel však rozhodnutí obsadit do hlavní mužské role Jiřího Mádla jsem nevítal s nadšením, pokud nějakého českého herce nemám rád, tak je to právě on. Ale k filmu samotnému. Příběh zajímavý, ze začátku mě to nadchlo, ale bohužel tenhle film jede v jakési rutině stylem hlavní hrdinka v práci, hlavní hrdinka žije soukromý život, což představovalo řešení konfliktů a citových vztahů, ať už s rodinou, s přítelem nebo s kamarádem Ubrem. A zase do práce, a zase řešení soukromého života. Tenhle film je prostě hrozně monotónní a časem se pak už zdá to čekání na nějakou výraznější zápletku opravdu dlouhé. Ale na druhou stranu, pokud se na to podívám objektivně, může být život mladé holky, která neví, co chce a jak být dospělá, nějak dobrodružný a vzrušující? A o čem je reálný život? Kdo z nás může říct, že má zajímavější život než hlavní hrdinka? A proto své mírné zklamání připisuji spíše tomu, jak jsem byl na film natěšený, ale v reálu jsem vlastně spokojený, že ten film nabídl aspoň trochu solidní a zajímavý příběh, na který se dalo koukat. Navíc výkon Marthy Issové byl opravdu vynikající a bezchybný, takže nakonec po dlouhém váhání mezi třemi a čtyřmi hvězdičkami uděluji s mírně odřnýma ušima čtyři hvězdy. ()

duklak2 

všechny recenze uživatele

Film patří mezi ty lepší české snímky, ale i přesto se nemohu ubránit dojmu, že Martha zde hrát neměla. Role jí nesedla. Kdo překvapivě pobavil, tak to byl Jirka Mádl. Zahrál to věrohodně a dokážu si klidně představit, že v reálném životě prohledává popelnice a pátrá po zajímavých věcech. Plusem filmu určitě je to, že ho tvůrci zbytečně nenatahovali. ()

Mononoke. 

všechny recenze uživatele

Česká filmová scéna si může zatleskat, konečně zajímavé téma navíc nadprůměrně zahrané. V Karlíně jsem nikdy nebyla jindy než v noci a jinak než potemnělou a nebezpečnou díru ho neznám, takže ve mě vzbudil přesně požadovanou atmosféru. Myslím, že s Ofkou se může více či méně ztotožnit každý mladý člověk, Mádl byl překvapivě sympaťák, škoda toho nemastného neslaného konce. 70% ()

Galerie (7)

Zajímavosti (9)

  • Zvláštní jména postav - Ofka a Ubr - nejsou žádné zkrácené tvary ani přezdívky, ale úplně smyšlená křestní jména. (Kailo)

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama