Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Ofka skončila střední školu, teď pracuje v nonstopu, pachtí se se životem a neví co dál. Přes den dospává, žije až po setmění. Je to... dítě noci. V hlavních rolích filmu Michaely Pavlátové dominují Martha Issová a Jiří Mádl ocenění na loňském MFF Karlovy Vary.
Ofka (Martha Issová) propadla zvláštní letargii: zatímco většina jejích spolužáků ze střední školy pokračuje ve studiu, ona odmítá opustit šalebné pohodlí dětství, jež se však rychle začíná měnit v dusnou past. Prodává v nonstop obchůdku svého švagra Edy (David Novotný) a nechává kolem sebe poletovat střípky zmarněných osudů stálých i náhodných zákazníků i těch dávných kamarádů, kteří stejně jako ona skutečně žijí pouze v noci. Občas zaskočí za partičkou popíjející ve vltavském přístavu, potuluje se ulicemi s podivínským Ubrem (Jiří Mádl), který z popelnic fascinovaně loví odložené věci a beznadějně ji miluje, vyhýbá se Mírovi (Jan Dolanský), jenž ji naopak milovat přestal. Je jí však pořád jasnější, že jednoho dne se musí rozloučit s dětstvím, překročit hranice rodné čtvrti a začít něco dělat se svým životem… Na Oscara nominovaná režisérka Michaela Pavlátová ve svém druhém celovečerním projektu – intimním příběhu dívky uvázlé mezi dětstvím a dospělostí – vsadila na autentičnost a na zajímavé prostředí pražského Karlína. Ve filmu dále hrají Kristýna Nováková, Lenka Termerová, Václav Helšus, Igor Chmela, Simona Babčáková... Martha Issová a Jiří Mádl byli za herecké výkony ve filmu Děti noci oceněni na loňském MFF Karlovy Vary. Film o křehkém přátelství, lásce a naději byl natočen podle scénáře Ireny Hejdové, jenž v roce 2006 získal Cenu Sazky v rámci Českého lva. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (398)

Houdini 

všechny recenze uživatele

Křišťálový glóbus - výběr, .. .. Český Lev 1 : Herečka VR - Lenka Termerová + 1 nominace: Herečka HR - Martha Issová ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Celkově o naprostým hovnu. Tyhle rádoby nezávislý sračky, pro rádoby nezávislou mládež bych promítal leda tak vojakům ve válce, abych je před bojem s nepřítelem pořádně nasral. Martha Issová umí hrát asi jako já vyšívat krojovaný spodničky. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tady bych dodal něco co celý film dost vystihuje. Při sledování si přítelkyně všimla jedné věci. Že naprosto každá postava ve filmu nosí ponuré, tmavé a nevýrazné oblečení. A tak se to táhne celým ponurým, tmavým a nevýrazným filmem až do konce. Dvojka Issová, Mádl vcelku funguje. Jen mě Issová hrozně rozčilovala. Přišlo mi to strašně nereálný ten příběh, Issová příšerně přehnaná. Jináč se na to ale koukat dalo, a dokoukat určitě taky, ale prostě ponurost, smutnost toho světa ve filmu, né že by zkazilo náladu, ale prostě to nebyla ta realita, která by v takovýchto filmech měla být. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Chápu, co tím vším chtěla autorka říci, ale šlo to přeci mnohem lépe a zajímavěji, ne? Kdyby tu nebyl skvělý Jirka Mádl, který svému filmovému dvojčeti pomalu může odříkávat sbohem a šáteček, a skvělá i protivná Martha Issová, asi bych to brzy vypnul a dál se nedíval. Vše je ponuré jako temné ulice ve městech, kde většina dětí dnes vyrůstá (já vím, že to není náhoda), ale to neznamená, že film je ihned realistický jako některé dokument točený skrytou kamerou:). Je to stále jen fikce, která chvílemi není moc dobře směrovaná a její výsledné poučení je možná až moc vynucené. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

43. MFF KV .. Scénář: Irena Hejdová .. Nejslabší složkou filmu je překvapivě scénář filmové redaktorky Ireny Hejdové. Protože jsem si po půlhodině zlehka načrtnutého děje a slibně vykreslených postav říkal, kdy se tedy bude něco dít, nějaký konflikt, nějaký nový směr.. Prostě chybí cokoliv překvapivého, nějaké odpoutání se od klišé, něco čím by snímek vybočil z osvědčených, přesto až příliš standardně zajetých kolejí o hledání sebe sama, vztahových pnutí a vůbec svého místa v tomhle divném světě. Zato herecky je film zvládnutý přesvědčivě až až (Issová i Mádl na palec nahoru) a také režijní podání má své kouzlo a atmosféra převážně nočního Karlína svou sílu. 50%. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Spíše povrchní film o symptomech v chování generace Y, což je ale na oceněný snímek celkem málo, jelikož jako divák z jiné generace bych potřeboval na plátně vidět i nějaké příčiny. Přesto velmi dobré herecké výkony a vjem autenticity. Generační výpovědí se tenhle snímek určitě nestane... ()

Bluntman 

všechny recenze uživatele

80 minut product placementu ve vyprávění o krávě, která právě dostala krámy, ve filmu, jenž se chce odlišovat od vlny českých teenagerovských filmů už svým úhlem pohledu, ale je stejně dramaticky nezvládnutý (ano, Suda...) a vypovídající o tom, že někteří si potřebují nutně zašukat. Esence chčípáčkovského českého filmu a lostomilého plyšáčkovství, tedy dvou věcí, které upřímně nenávidím na české polistopadové kinematografii, v rádobyuměleckém pseudoimpresionistickém filmu vystavěném na náhodách a klišé aneb další snímek potvrzující mi, že nejlepší současný český herec Jiří Mádl by měl brutálním způsobem zabít svého agenta, pokud nějakého má. ()

TheMaker 

všechny recenze uživatele

Dobrý, ale trochu jsem se nudil a Issová neumí hrát, ale přesto je to to lepší, co z naší sračkovité produkce můžete vidět ,-) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Dneska bez školy nic nedokážeš.“ – „Co bych´ měla dokazovat? Komu?“ 100% nedávam len preto, že ma až urazilo, aké je to krátke. Pritom postavy, prostredie, doba a príbeh, by mali na štvorhodinovú verziu, ktorú by som pozeral aspoň raz do roka. DETI NOCI sú nielen silný film, ktorý vás dojme i pobaví, ale urobil jednu dôležitú vec. Dnes sa robí strašne veľa filmov o tínedžeroch, o tom, akí sú strašne komplikovaní a ako to majú ťažké. Tiež sa robí veľa filmov o tridsiatnikoch, čo je vek, kedy sa, vraj, človek „začína definitívne usadzovať“. Nakrúcajú sa filmy o kríze štyridsiatnikov, o kríze päťdesiatnikov, o kríze šesťdesiatnikov - i o dôchodcoch. Celý svet ale veľmi zvláštne ignoruje jednu podľa mňa pozoruhodnú sortu ľudí a práve o nej DETI NOCI rozprávajú: potom, čo človek (povedzme ako 20-ročný) vyjde zo škôl a predtým, ako sa v tridsiatke „usadí“, ho čaká veľmi ťažkých desať rokov. Je to až tajomné desaťročie, kedy človek dospieva a mení sa oveľa viac, ako v puberte, hľadá seba a všelikoho ďalšieho, dosť veľa vecí je mu fuk, no na iných, zdanlivo hlúpych, mu záleží až do obetovania holého života. Je to tragikomické, temné a čudácke obdobie a že to dokázal výborne zahrať Jiří Mádl ma v podstate neprekvapilo (občas motyka vystrelí, otázka je, ako s tým dokáže naložiť v ďalších filmoch), ale Martha Issová ma zaujala už v TAJNOSTIACH z produkcie Jana Svěráka a ako predavačka Ofka dokazuje, že... nenapadá mi žiadna dostatočne obrovská poklona, ktorá by aspoň sčasti charakterizovala to, čo táto herečka v DEŤOCH NOCI predvádza. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Skočili jsme do života unuděné mladé holky, která nevěděla, co chce. Protože to nevěděla a byla líná něco se svým životem udělat a bylo jí tak protivné o tom vůbec přemýšlet, všechno se posralo. Že chce jen podrbat za uchem, taky nikdo nepochopil, hned by ji chtěli drbat jinde. Hlavní postavy byly ploché a nudné, ostatně jako celý film, takže se to dobře ztrácelo. Je jasné, co tím chtěl básník říct, ale proč jen ten český básník to neumí říct ještě jinak? Proč nepoužije ještě jinou metaforu? ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se rozhodoval, kolik dát hvězdiček. Nemá to děj, nemá to žádnou pointu, jednotlivý scény mi připadaly k sobě tak nějak divně poskládaný, jak kdyby byly ve špatnym pořadí a nebo něco mezi nima chybělo... Přesto v tom filmu asi "něco" je, protože za sebe nemůžu říct, že bych měl chuť to vypnout a ani se nebránim podívat se na to někdy znovu. Celkem chápu, že někdo na tom nenajde nic a dá odpad, stejně jako chápu, že někdo tam toho naopak najde hodně a dá 5 hvězd. Já jsem asi tak někde uprostřed. Chválim herce, atmosféru a vlastně i ten "konec", protože já čekal, že se bude konat nějakej kýčovitej happy end, kterej by tam byl jak pěst na oko. Jo a taky se mi líbila muzika. Nejvíc ten track, co hrál při scéně, kde Issová tancovala asi jako Chris Kattan v Noci v Roxbury. ()

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Bravurně napsané a skvěle zahrané, světově natočené - naprostá spokojenost a spolu s Tajnostmi jeden z nejlepších českých filmů poslední doby... ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Kdo zažil, ten ví. Kdo nezažil, ať drží hubu a je rád. Issová i Mádl jsou ve svých partech naprosto přesní. Ofka je dokonale otrávená životem a Ubr je zase správně ujetý. Pocit ztracenosti generace Y z toho čiší v každém záběru a už při druhé projekci jsem si uvědomil, že mnoho zásadnějších filmů tady po revoluci nevzniklo. Jelikož jsem si zde zobrazenou životní etapu už skoro celou prošel a dokonce přežil, tak k nim mám o mnoho blíže než generace notorických cinkačů klíči, kteří, jak sami často rádi tvrdí, zažili o dost víc, než si dokážeme představit. Pravda, automaticky zaručené pracovní místo ke každému maturitnímu vysvědčení nebo výučnímu listu a k tomu jako bonus byt, to z ní jako skutečné peklo. Jak už jsem psal výše, raději držte hubu. Každá doba má svoje. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

Dodatek o tři roky později: Jsem nahněvaná na scenáristku a na režisérku, že hlavní postavou učinily dívku, která co deset minut brečí, nic nedělá, nic ji nezajímá. ()

ORIN 

všechny recenze uživatele

Film o chcípácích pro chcípáky. Otravný v maličkostech, nefunkční a rozpadající se jako celek. Postavy nežijí, jen předříkávají typologicky dané věty pro určité charaktery ("Ty si blbej."; "Ty si debil."; "Nech mě bejt." apod.). Ofka (kdo ví, proč má tak kravskou přezdívku) trpí jen zastydlou apatickou pubertou a potřebuje pořádně profackovat, v tomto ohledu revoluční dialog Ofky a jejího otce ze závěru filmu ("Ty si jen líná") ukončuje vyprávění o hovně (dlouhá předlouhá stopáž). Jediné, co mi v paměti utkvělo, byla specifická noční atmosféra Prahy (Karlína). ()

choze

všechny recenze uživatele

Další koncentrovaná česká banalita, jen ten Mádl je jako vždy bezchybný. Po čtvrt hodině jsem to vzdal. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Herecky je to zvládnuté výborně, bohužel příběh nenabízí nic extra originálního nebo zajímavého. Zvláštní je akorát postava Ofky, které jsem chvíli moc rozuměl, pak ji zase příliš nechápal, a tak to šlo na střídačku po většinu filmu. Konec, i když pěkný, nebyl moc důvěryhodný. I pár věcí k zamyšlení by se našlo, ale z průměru, ač lepšího, to už snímek nevyzvedne. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Nejdražší reklama v dějinách české porevoluční kinematografie, ve které se dějová nicota čechrá výbornými výkony herců a režií západního střihu? Jednou se to dá, ale i tak jsem se děsně nudil a neustále pokukoval po všech čertech, protože mě dění na plátně vůbec neoslovilo. Znát Ofku osobně, řeknu jí na rovinu, že je zamindrákovaná "kráva", Ubra bych se zeptal, jestli toho mentála jenom hraje a zbytek... ten bych snad radši poznat nechtěl. Mimochem, asi ve třech scénách mi to připomínalo profiltrovanější VKVéčka. Jo jo, ve Varech by se mělo hulení trávy omezit. ()

Související novinky

Český herecký úspěch v Karlových Varech

Český herecký úspěch v Karlových Varech

13.07.2008

Přestože si nejnovější režijní počin Michaely Pavlátové Děti noci samotný cenu neodnesl, hlavní herečtí představitelé filmu Martha Issová a Jiří Mádl doslova ovládli podium velkého sálu hotelu… (více)

Reklama

Reklama