Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kreslený velkofilm světoznámého studia Walta Disneye, inspirován prastarou pařížskou legendou a slavným románem Victora Huga. Dojemný příběh zvoníka Quasimoda (se znetvořeným zevnějškem, ale srdcem z ryzího zlata) začal jedné zimní noci, kdy se do Paříže pokusili tajně proniknout mladí manželé s nemluvnětem. Obávaný soudce Frolo a jeho biřici však byli ve střehu a žena s dítětem v náručí marně hledá útočiště v slavné pařížské katedrále Notre Dame. Frolo pak pozdě pochopil, že v uzlíčku na její hrudi nebyl lup, ale znetvořené nemluvně. Dříve než soudce stačil čerstvého sirotka utopit, zasáhla prozřetelnost v podobě chrámového kněze. Soudce se z obavy před božím trestem zavázal, že dítě vychová, ale vymínil si, že chlapec nikdy neopustí katedrálu. Uplynulo dvacet let. Quasimodo se stal u Matky boží zvoníkem. Na náměstí se koná každoroční festival bláznů a tři oživlé sochy (jediní Quasimodovi přátelé) ho přemluví, aby se konečně vzepřel vůli svého poručníka a šel poprvé v životě mezi lidi. Pařížané nejprve obdivují Quasimodovu znetvořenou tvář jako dokonalou masku, ale když odhalí pravdu, stane se překvapený zvoník snadným terčem jejich krutého posměchu. zastane se ho pouze krásná cikánka Esmeralda a je za svou troufalost stíhána Frolovými nohsledy. Nalezne útočiště v katedrále a s Quasimodovou pomocí se jí pod rouškou noci podaří uprchnout. Zlolajný Frolo nyní touží po pomstě stejně intenzivně, jako po Esmeraldině kráse a přikáže ji vypátrat za každou cenu. Statečný, čestný a do Esmeraldy zamilovaný kapitán pařížské gardy Phoebus se vzepře jeho rozkazům a stává se psancem. Pokud má láska a přátelství zvítězit nad bezcitným zlem, musí Quasimodo společně se svými přáteli Phoebusem a Esmeraldou zbavit Paříž ďábelského Frola... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (121)

T2 

všechny recenze uživatele

Prvotriedna animácia obohatená nápaditosťou či už vizuálnou, príbehovou alebo aj príjemnou nevtieravou komickosťou, čo nadmieru pobaví. ║Rozpočet $100miliónovTržby USA $100,138,851Tržby Celosvetovo $325,338,851 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl když mi bylo 8 let a byl jsem nadšen. Jasně děj je brutálně upravený protože ryzí podobu Hugova románu by děti rozdejchávaly ještě hodně dlouho. Ale přesto si myslím že jde o kvalitní dílko. ()

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack Alan Menken: 1. Bells Of Notre Dame [6:24] ,2. Out There [4:25] ,3. Topsy Turvy [5:36] ,4. Humiliation [1:40] ,5. God Help The Outcasts [3:44] ,6. The Bell Tower [3:05] ,7. Heaven's Light/Hellfire [5:23] ,8. A Guy Like You [2:54] ,9. Paris Burning [1:56] ,10. Court Of Miracles [1:27] ,11. Sanctuary! [6:02] ,12. And He Shall Smite The Wicked [3:30] ,13. Into The Sunlight [2:09] ,14. Bells Of Notre Dame [1:10] ,15. Someday - All-4-One [4:20] ,16. God Help The Outcasts - Bette Midler [3:29], ()

novoten 

všechny recenze uživatele

V devíti letech má jediná modla. Nikdy nepochopím, co mi zrovna na téhle disneyovce učarovalo, viděl jsem animáků mraky a stejně jsem uctíval tu, kde je hlavní hrdina ošklivý, všichni jsou na něj zlí a v první půlce filmu se přátelí jen se sochami. A jako pravá klasika funguje i po dlouhých letech v plné míře a síle. Nostalgie se slzou v oku. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Ak ste nečítali asi miliónstranovú Hugovu knižnú megapredlohu, ste vo výhode. Inak vás trafí šľak z trápne neškodnej, komickej a rodinnej pestrofarebnej šou, obohatenej SPOILER neznesiteľným šťastným koncom SPOILER a trápnymi komickými postavičkami. Bolo by šialenstvom čakať od Disney Pictures antickú tragédiu, na ktorej konci na hranici vzbĺkne nejedna hlavná postava. Iste. Ale i bez znalosti románovej predlohy sa jedná o hlúpy animovaný rodinný americký film v najhoršom zmysle slova, ktorý podceňuje detského diváka (o dospelom nehovoriac). Viac v mojej recenzii na Cinemaview, kam už nepíšem: http://www.cinemaview.sk/clanok/1271/detail/zvonar-u-matky-bozej ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Docela povedená adaptace románu Victora Hugo Chrám Matky boží v Paříži. Jen pro ty co film ještě neviděli, příběh má s původní předlohou pramálo společného snad kromě jmen a místa děje...... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Rozhodně ne nejlepší, ale nejvíc fascinující film devadesátkové renesance Disneyho. Obrovské ambice při výběru kanonické předlohy se mísí s megalomansky komplexní animací a témata knihy (v první řadě potlačené sexuální pudy + samozřejmě architektura) se mísí s transformací příběhu během let (práva menšin + melodrama) a dětskou pohádkou opatřenou příslušným filtrem, takže může pár vteřin dělit vtipy o prdění od hrůzyplného chorálu o upalování cikánek, co nechtějí mít sex. Ambiciózní exces nerozumu a odmítnutí vlastních limitací, kde se disneyovský kýč (kde musí každý přežít a dojít naplnění) a romantická tragédie (kde musí všichni co nejděsivěji pojít) rvou bez naděje na vítězství kohokoliv. Umím si představit dát tomu mišmaši odpad i pět hvězd, ale jak říkám, jsem v první řadě fascinovaný tím, o co se Disney pokusil, a zaujatý způsobem, jakým selhal. V dnešní době sázek na jistotu a objektivně nenapadnutelných rozhodnutí je demonstrace odvahy a arogance producentů před třiceti lety dost osvěžující. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

A čo je na tom, keď rozprávka nekončí tak ako vypráva klasika? Neviem si predstaviť deti, ktoré vyjdú z kina alebo po dopozeraní s revom. Milý príbeh, prekvapivo, čo sa mi nestáva, sa mi páčili aj niektoré muzikálové sekvencie. 70%. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

34. celovečerní Disney Victor Hugo opravdu není vhodný materiál pro Disneyovku. Ta snaha o legrační momenty v tom dramatickém příběhu, kde se tragická postava Quasimoda stává novodobým King Kongem... to už samo o sobě je problém. Dále to pokračuje pro dítě nesrozumitelným příběhem cikánky Esmeraldy, kterou milují hned tři muži naráz. Do takto nesmyslně nastíněné situace pak vstupuje mentalita středověké Paříže a její honby za bláznivou zábavou alespoň pro jeden den v roce... Nelze akceptovat Disneyovku o "Quasim", u kterého roztomilá zvířátka zastupují "roztomilé" chrliče. Frollo je postava úplně mimo, písničky jsou úplně z jiného žánru. Snad jen ta kvalita animace je fajn, ale snaha je to marná. To už snad raději ten druhý díl, který šel rovnou na video, protože teprve v této podobě je to už opravdu jedno. Hrozný zážitek. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Přiznám se hned z kraje, že Disneyovky až na výjimky (Kráska a zvíře, Lví král) vůbec nemusím a hlavním problémem u mě jsou ty jejich strašný písničky, co ve většině případů někdo napsal na koleni během přestávky v natáčení a ony pak tyhle "skvosty" zabírají půlku filmu. Ovšem tady, nechápu jak je to možný, mi některý přišly i docela snesitelný (ta úplně první například). Ty nesnesitelný prostě přetáčím, jedině tak se to dá vydržet. Kupodivu mi ani nevadilo, že z celýho Zvoníka zbyl příběh - "jsem škaredý/divný, proč mě lidi nemají rádi?" - s vývojem - "hlavní je, že máš dobré srdce, hurá, tak už mě mají rádi!". Prakticky každá Disneyovka stojí na podobně primitivní premise. Co mě tu hodně příjemně překvapilo bylo omezení stupidních roztomilých zvířátek na jednu kozu, která sice přeprala pár vojáků, ale jinak jí zas tak nevyužívali. Pak taky trojička chrličů mi přišla poměrně zábavná a postavy jsou tady celkem dobře ztvárněný (mnohem líp, než v nedomrlý Pocahontas), například hlavní Krasoň je sice blonďák, ale není tak ostřesnej a párkrát má vtipnou repliku. Takže u mě spokojenost. A ještě něco. Štěbetající ptáček je tu jenom jeden, a to ještě odletí hned v úvodu! Za to tu čtvrtou *! ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Zvoník mohl být pěkaná gotická pohádka, kdyby film tvůrci stále neprokládali špatnou hudbou. s ještě horším "libretem". Když jsem film viděl coby kluk, celkem mě bavil, je ty muzikálové složky mě nudili a vystříhal bych je. Hudba tohoto filmu je ztělesněním, nebo spíš sezvučením toho špatného a kýčovitého na muzikálech. Navíc jsem viděl bohužel pouze zjizvenou českou verzi, která úplně zapadá do české muzikálové bažiny ()

Kass 

všechny recenze uživatele

Chtěl bych upozornit všechny, kdo nečetli knihu "Chrám Matky boží v Paříži" od V.Huga, že film "Zvoník u Matky boží" s ní nemá, kromě několika jmen postav a místa kde se odehrává, zhola nic společného. Proto se radší vyhnu jakémukoliv kritickému srovnávání, jelikož bych se asi neudržel na uzdě. Výsledné 2* nedávám z důvodu, že "předlohu" znám, ale protože mi tahle pohádka, ve srovnání s jinými Disneyho animovanými projekty, přišla poměrně nudná a nezábavná. Pouze pro informaci těm, které zajímá originál: Nemilosrdný soudce K.Frollo byl ve skutečnosti učeným Arcijáhnem, který zachránil nalezence Quasimoda před pověrčivými babkami jež ho chtěly jako "ďáblova syna" upálit. Tou osobou, ke které hluchý Quasimodo cítil úctu a lásku byl právě K.Frollo, protože se o něho celý život staral a byl jediným kdo o něho kdy vůbec projevil sebemenší zájem. Quasimodo se taky mohl volně pohybovat po Paříži! Celý jeho příběh je ale pouze jednou z mnoha vedlejších linií, které rozsáhlý román obsahuje. Arcijáhen se bláznivě zamiluje do Esmeraldy, kterou ale děsí a ta ho odmítá. Je totiž poblázněná do (ve filmu čestného a statečného ... chacha) přelétavého kapitána Phoeba, který ji ale bere jen jako příležitostné povyražení před plánovanou svatbou s bohatou měšťankou. Její fanatická láska k idealizovanému Phoebusovi a zároveň neopětovaná přízeň čím dál víc šílenství propadajícímu Arcijáhnovi ji nakonec dožene až ... . Co se týče profláknutého vztahu mezi Esmeraldou a Quasimodem - žádný pořádný vlastně ani nebyl - Quasimodo se Esmeraldě, i přes její dobrotu, stále hnusí. Cikánka bude ovšem jedinou osobou, která k němu kdy pocítí nějakou lítost, a za to se jí Quasimodo odmění svou neskonalou vděčností, oddaností a svým způsobem láskou. ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Iste, pár fanúšikov filmu režisérskeho dua Trousdale/Wise, ktorí so mnou nebudú súhlasiť, sa určite nájde, ostatne, každý máme predsa iný názor, ale som si istý, že sú v menšine a hoci zastávam pravidlo, že film a knižka sú dve odlišné formy umenia, v tomto prípade je ignorovanie knižnej predlohy predsa len skôr priznaním sa ku knižnej negramotnosti, čo je vždy strašné a smutné. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Kritizovať, že sa to odkláňa od predlohy, mi príde smiešne. Obzvlášť v kontexte toho, že ide možno o najtemnejšiu Disneyovku (Disney odnož si ani zďaleka nedovoľovala to, čo si dovoľoval Pixar). The Hunchback of Notre Dame je v rámci žánru mimoriadne odvážne dielo so skvelým muzikálovo-operným soundtrackom, nádhernou atmosférou stredovekého Paríža (ktorý je štylizovaný do ružovo-fialovej ako vitráže parížskych katedrál) a temnými motívmi (napr. genocída!), ktoré sem odvážne prepašovali. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Překvapivě výborná disneyovka s krásnou animací a stylovými muzikálovými písničkami, která ačkoliv je stejnojmenným románem jen volně inspirovaná, tak se stejně jedná mezi kreslenými pohádkami od Disneyho mezi ty nejdramatičtější a nejsmutnější. (8/10) ()

Související novinky

Reklama

Reklama