Reklama

Reklama

Vražda falešného hráče rozpoutá peklo na zemi. Účastníci vražedné karetní partie umírají rukou tajemného mstitele... Sedm mužů se zúčastní vyostřené partie pokeru, která se zvrhne v lynč. Neznámý nováček je přistižen při karetním švindlu a zbytek osazenstva u stolu ho proto neváhá pro výstrahu oběsit. Vražednému běsnění se jako jediný vzepře vyhlášený karbaník Van Morgen, který ale skončí v bezvědomí a nedokáže činu zabránit. Hráč s falešnou kartou zemře, ale jeho smrt nezůstane dlouho bez odezvy. Účastníci nezdravé karetní sešlosti začínají jeden po druhém umírat násilnou smrtí. Zbývajícím hráčům je zřejmé, že jeden z nich musí mít vraždění osobně na svědomí. Nelítostný Van Morgen se proto vrací na místu činu s vědomím, že se může snadno stát další obětí. V městečku mezitím začíná působit nový kazatel Rudd, který od svého příjezdu musel pochovat už několik zavražděných mužů. Neváhá se proto stát samozvaným svědomím města a tasit v případě nutnosti nabitý kolt, aby zabránil dalšímu krveprolití. Zbývá odhalit, co přesně se onoho osudného večera vlastně odehrálo a kdo je tím tajemným mstitelem... V hlavních rolích westernového snímku s kriminální zápletkou se představili tehdy přední hollywoodské hvězdy Robert Mitchum jako kazatel Rudd a Dean Martin jako desperát Van Morgen. Pro zajímavost lze zmínit, že Dean Martin se kromě herectví věnoval i pěvecké kariéře a ve filmu zaznívá v jeho podání úvodní píseň. (Česká televize)

(více)

Recenze (26)

charles3 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zajímavý, originální a napínavý western podle mého gusta. Ve stejném roce, kdy přišly do kin zásadní westernové opusy jako leoneovka Tenkrát na západě, eastwoodovka Pověste je výš nebo Corbucciovky Velké ticho a Žoldnéř, vzniklo i Pět smrtících karet s "klasickými" westernovými hvězdami té doby Martinem a Mitchumem. Jde o téměř detektivní thriller, připomínající jak Agathu Christie, tak další westerny, ať už zmíněný Pověste je výš nebo i německo-české Zlatokopy z Arkansasu. Dobře napsané i zahrané postavy s nejednoznačnými charaktery, zajímavá zápletka s neobvyklým zapojením ženských postav, nečekané zvraty. Jméno režiséra už si snad po tomto snímku definitivně zapamatuji... ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Typický film, kde starí muži očarujú všetko osadenstvo opačného pohlavia, tam už na veku nezáleží, do náručia a nižšie padajú mladšie i staršie. To boli ešte časy, kedy bol v kurze silný muž. Dnes by už takýto silný, prachom oviaty muž neprerazil. Dnes by musel mať obtiahnuté legíny, namiesto koltu by tasil sójové latéčko a do podnáručia by mu padal spolužiak z genderovych štúdií. Holt, doba sa mení. Inak ide o dosť priemerný a zabudnuteľný film. ()

Reklama

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Western, který se pokusil vypadat jako detektivka, ale zklame nevydařeným scénářem i příšerně odfláklým odhalením. Ve skutečnosti byl závěr od začátku tak očividný, že až překvapil svou nepřekvapivostí. Docela zajímavá postava padoucha, který tady není nějakým démonem násilí nebo nenasytnosti, ale jen bezcitný a egoistický fracek. Navíc, nepříliš chytrý. Takže ze života odkoukaná povaha. A temný kazatel, pro kterého je Bible poslední spásou, ale asi tím nejhorším možným způsobem. Hlavní klaďas představovaný Deanem Martinem většinu snímku nemá co hrát, protože děj posunují jiné postavy. On se jen veze a přihlíží zdáli. Snad proto mu scénář dohodil hned dvě krasotinky – taky zajímavý motiv, ale zcela nevyužitý. /25. 5. 15./ ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Dalsi vyborny film od reziserskeho virtuoza Henry Hathawaya /Letiste 1970, Na Sever Aljasky/ s dvoma drsnymi chlapmi a to konkretne Dean Martinom /Rio Bravo, Bandolero s istym Jamesom Stewartom/ a Robertom Mitchumom /Big Steal, Night of the Hunter/. Tematicky ide o vsetrovanie vrazdenia, pokerova hra len nastartuje kvalitnu detektivku a pribeh, ktory nenudi. Vsimol som si aj Roddy McDowella a Yapheta Kotto /bondovka Live and let Die/. 85 % ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Představte si Agathu Christie jako autorku westernu a máme Pět smrtících karet. V klidném duchu a pokaždé s novou mrtvolou, tak se odehrává tento film, kde se to pravé drama, ale ani tak nijak zvlášť velké, odehrává v závěru. Vraha neznáme, je možné na něj ale brzy přijít pokud sledujete pozorně. Jinak ale nečekejte krom samotné karetní hry a prostředí skutečný western. ()

Galerie (15)

Zajímavosti (5)

Reklama

Reklama