Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kriminalisty kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem (v podání nezvyklé, ale dokonale ladící dvojice K. HögerJ. Bek) jsme se poprvé setkali ve filmu 105% alibi, v němž brilantně vyřešili případ vraždy. Úspěch inspiroval scenáristu Karla Copa a režiséra Vladimíra Čecha k dalším dvěma filmům, které spojuje slůvko alibi – Kde alibi nestačí a Alibi na vodě... V příběhu nazvaném Kde alibi nestačí vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují stopu neznámého vraha. Vede k bandě, která prodává údajně „švýcarský“ lék Cordofilin lidem se srdečními chorobami, a tak má na svědomí smrt několika nemocných. Vyšetřování a stopa po zmizelém Josefu Šestákovi (B. Šmída), jednomu z prostředníků prodeje, je pak zavede do luxusního mezinárodního hotelu v Karlových Varech a skladů Mediky, kde bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh podezřelých se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah. Všichni však mají alibi… (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Skvělé repliky cedící Höger a Bek, drobná poúnorová typologická rehabilitace Oldřicha Nového a co do lokací a kamery jedna z nejzábavnějších krimi komedií, které kdy v Československu spatřily světlo světa. Jenže co se dá dělat, když se do nás na mnoha místech zase podprahově šije, až jsme z toho celí zarudlí. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Kvalita "alibiovských detektivek" stoupá. Prostředí hotelu dává vyniknout mnoha postavám a tajemnu, Oldřich Nový působí příjemně melancholicky. Nechybí humor. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Napětí pomohlo, že nás děj netahal z místa na místo jak nadmutý kozy a většina pátrání se odehrávala v uzavřených místnostech. Skvěla napsané postavy, zejména tu kteoru ztvárnil Oldřích Nový můj zážitek z filmu ještě zvýšily. Nemůžu si pomoct, ale herecký projev mladýho Třísky se až neskutečně podobá hereckýmu projevu mladého Bebela (pohyb tělem, pohledy ). Parádní patráčka na který bych ještě jako třešinku na dortu bych vyzvihnul velmi originální vtipný úvod na který navazuje stejně tak originálně vtipný závěr. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Druhé volné pokračování ze série detektivek s kapitánem Tůmou (v podání Karla Högera) a poručíkem Líbalem (představovaného Josefem Bekem) je zřejmě vrcholem celého triptychu. Osvědčený model z předchozího 105% alibi je sice bohužel trochu obohacen o ideologickou rovinu ideové fronty buržoazně ocejchovaných občanů, jejichž náklonnost ke všemu ,,západnímu" působí stigmaticky a která stojí za majetkově motivovanou trestnou činností, což má prudce kontrastovat s nezkažeností soudruhů. Poukázat na prohnilost ideových nepřátel lidu bylo ideovým záměrem, uměleckým záměrem ale naštěstí bylo natočit funkční krimi komedii, což je můj ústřední vjem z celého snímku. Jako zajímavost pak herecký debut Josefa Abrháma v celovečerním filmu. ()

Karlos80 

všechny recenze uživatele

Volné pokračování filmu "105% alibi", tentokrát na téma nelegálního prodeje a falšování medikamentů. Stejná dvojice vyšetřovatelů, tedy, kde nestačí alibi, stačí Tůma s Líbalem. Krásné exteriéry Karlových Varů, zajímavé herecké výkony i v ostatních vedlejších rolích, viz namátkou Nový, Tříska, Šmída. Stále vysoký divácky oblíbený nadprůměr, navíc i v některých momentech na klasickou kriminálku, v níž nejde jen o pachatele, vtipné.. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Já se starám jen o tržbu a splnění plánu, kdežto vám jde o člověka ... ovšem teprve, až už je po něm, že. V tom je soudruzi ta chyba." Tak v tom bych souhlasil s cynickým ředitelem Krausem, ale asi bych to před soudruhy vyšetřovateli neříkal tak nahlas. Čest vaší práci, soudruzi. Jinak je celé to vyšetřování takový standardní, ale některý postavičky byly dokonalý. Třeba padouch Šoufek je naprosto fantastickej, kouzelník Bonhardi mě taky bavil a jedinečnost recepčních při vyhazování českejch hostů z "plnýho" hotelu byla famózní. Navíc mě pobavila vzpomínka na obsazený telefonní budky a frontu nervózně pošlapávajících občanů kolem nich. Je to tak, hodnotím nostalgicky, ale omlouvá mě to, že v roce 1961 jsem já, csfd a vlastně ani internet ještě neexistovali, tak jak by se v tom mohla objevit nějaká objektivita. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu mě příliš dobře nenaladil, spíš naopak, několik klišé, policejní amatérismus, no a samozřejmě silně socialistický podtón. Postupně se to však začalo lámat, měnit v docela slušnou detektivku, a přestože se dal vrah čekat (ostatně kdo jiný by jím mohl být, že?), tvůrci s odhalením chvíli počkali a konec pak pěkně gradoval. Příjemné je také herecké obsazení, kdy i do menších rolí byli obsazeni kvalitní herci. Film byl navíc v mnoha ohledech úsměvný, někdy schválně, jindy zas neúmyslně. V každém případě, lepší 3* je pro film maximum, na lepší hodnocení má pro mě moc ale. „Vám jde o člověka…ovšem, teprve až už je po něm.“ ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Sebeuvědomělá narace v předtitulkové sekvenci je hodně vtipná, další už taková sláva není. Ale formálně je to natočené pěkně, přehledně, ale opět naprosto nezajímavě. Součástí stínohry je Högerova rozestupující se lebka a extrémní setkání herectví Oldřicha Nového a Jana Třísky. Svým způsobem je největší rozkoší odhalené temeno Miloše Nedbala, který jinak s těmi všemi parukami klame tělem. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Kto zarába na falošných liekoch ? Kto vraždí ? Komu nepomôže 100%-né alibi ? Karel Hoger a Josef Bek v úlohách súdruhov vyšetrovateľov však tento problém rozlúsknu. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Výborné krimipříběhy série .."Alibi".. s panem Högerem a Hradečákem panem Bekem....Tůma a Líbal jsou skvělí a Tříska znamenitý zločinec a zaprodanec..! ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Solidní česká (československá) kriminálka ze staré školy, jejíž největší sílou jsou osobnosti formátu Karla Högera, Josefa Beka, Bohuše Záhorského či Václava Lohniského. Samotný děj je také chytlavý a nechybí tu ani menší dávka příjemného humoru. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

-Jednou, pane Tůmo, poznáte, že už máte po sezóně. A to už pak nepomůžou žádné citáty.- Stejně jako předchozí snímek i tenhle stojí především na hereckých výkonech. Je radost se dívat nejen na osvědčenou dvojici Höger-Bek, ale i na Jana Třísku, kterému stačí jen mimika, aby divák hned věděl, v jakém rozpoložení se jeho postava nachází. Příjemné kulisy lázeňského města a k tomu přiměřeně napínavý příběh. A Tůma se snaží přesvědčit nejen filmové postavy, nýbrž i diváky o tom, že být ve straně ještě neznamená být také slušný a bezúhonný... A stejně jako předchozí snímek i tento by mohl sloužit jako dlouhá reklama na cigarety. Hulili téměř všichni, často a všude. ()

petaspur 

všechny recenze uživatele

Stopa zločinu, i Josefa Šestáka přezdívaného Šoufek, vede do Karlových Varů a proto tam vyráží i duo kapitán Tůma a poručík Líbal. Je zajímavé sledovat známá místa z dob před mnoha lety, zvlášť když se při cestování v prostoru vozidlu podaří při odbočování z ulice Sadová doleva (do ulice Zahradní) vjet přímo před oddělení VB v ulici I. P. Pavlova. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tahle detektivka těží především ze silného hereckého obsazení nejen v hlavních rolích. Nový zde nemá příliš prostoru, ale Šmída a jeho unikátní herecký projev ano. A to je moc dobře. Potěšila mne přítomnost mladého Třísky a ještě o něco mladšího Abrháma ve vedlejších rolích. V samotném ději se nehodlám příliš rýpat, protože způsob dopadení pachatele hodný postupů Leóna Cliftona by mohl výrazně negativně ovlivnit mé hodnocení snímku. ()

Adam Bernau 

všechny recenze uživatele

"Taky člen strany, že jo" "No jo, to je poctivec." Psychologická síla prvního Alibi po dvou letech nahrazena zesíleným důrazem na prohnilost buržoazních přežitků a obdivivačů Západu na jedné straně, poctivost "našich lidí" na druhé, což „odhalované pokrytectví“ jen pokrytecky podtrhuje. Pochybné prostředí zápaďácké kavárny originálně vystřídal nóbl hotel, obrázky nahých slečen v bytě nepoctivcově zůstávají. Naštěstí zůstává i celková elegance a sympatické drobnosti, jakkoli Tůmovo charisma namnoze těží z vydařenosti 105%. Nelze neocenit Nového krásně dvojsmyslné „Já vím, soudruzi... mně jde jen o tržbu a plnění plánu, kdežto vám o člověka. Ovšem až už je po něm.“ – to z úst prohnaného ředitele interhotelu. A vůbec, v úvodu popsaný schématismus se v průběhu filmu zajímavě komplikuje (především právě dialogy s Nového postavou). A opět brilantní výslech, resp. brilantní vyslýchaný, tentokrát skvělý Bohumil Šmída. Na tohoto herce, jehož jsem donedávna téměř neznal, mám v poslední době mimořádné štěstí. Příjemnou historickou kuriozitkou je rolička pro mladého Abrháma. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Neatmosférická a naprosto socialisticky odpudivá kriminálka, ve které muži nepoužívají voňavky a smrdí po cigaretách, a ženy nehází použité vložky do záchodu. Karlovarské oplatky v akci, ovšem nepočítalo se s tím, zda mají dva ústřední kriminalisté, kapitán Tůma a nadporučík Líbal diabetes, tudíž většinu filmu oba vyšetřující protagonisté trpí slovními průjmy a často chodí močit. Naštěstí dojde k vraždě. Nesympatická místní figurka kabaretiéra v podání Miloše Nedbala je zastřelena. A z nudy to stejně tohle naivně zrežírované krimi na hraně špatné parodie nevytáhne. Karel Höger a Josef Bek sice nejsou tím nejhorším spojením v dějinách filmové kriminalistiky, ale oproti Kalašovi v podání Rudolfa Hrušínského z atmosférických krimi Petra Schulhoffa jsou poněkud marní. Vyšetřování zločinu, kde prim sehrává nelegální prodej "zázračného" léku ze západního trhu pro pacienty se srdečními chorobami, je neskutečně uhozené a hrůznost podtrhují zvolené kulisy a nehodící se herečtí představitelé do špatně napsaných úloh. Vrcholem je prvorepublikový milovník Oldřich Nový, který prostě s danou rolí hoteliéra pramálo koresponduje. Naprosto mně bylo jedno, jaké bude výsledné odhalení. Vladimír Čech režíruje lahůdkově nesnesitelně. A když přišlo závěrečné odhalení vraha, co zabralo pár vteřin z utahaného a nesmyslně roztahaného filmu, jen jsem zakoulel očima. Už první film 105% alibi byl nářez pro milovníky stupidit, tady už od hlouposti kvetly socialistické motyky a dámské vložky dostaly první socialistická rudá křidélka. 1/10 ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Kde alibi nestačia, tam je 93 minút zase trochu príliš. Prípadu by možno viac slušala hodinová dĺžka a zasadenie napríklad do seriálu typu Hriešni ľudia. Film má tak trochu pomalší rozjazd, čo našťastie vynahrádza napínavý a zároveň takmer komediálny záver, čo paradoxne spolu výborne funguje. Všetci sú nóbl, nahodení v kvádrach, zahalení v cigaretovom dyme, pijú panák za panákom, dokonale oholení a tip top. Samozrejme okrem hlavného podozrivého, ten musí mať trojdňové strnisko. Vrahom mohol byť iba jeden z podozrivých, takže nejaké veľké prekvapenie diváka na konci nečaká, podstatná je ale myšlienka, že naša posadnutosť západným pozlátkom je iba prázdnym gestom, pretože sa pod ňou skrýva tuctovosť a povrchnosť. Táto tendenčná myšlienka sa dnes ukazuje ako nadčasová. Súdruhom musí stačiť Plzeň! Z Hogera aj celého filmu by mal Bogart určite veľkú radosť. 70%. ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Popravdě mě nejvíce pobavil zcela nediegetický úvod filmu, který nejenže předesílá věci příští, ale též vcelku originálním způsobem naznačuje, že jsme už ve druhém dílu:) ()

Reklama

Reklama