Reklama

Reklama

Obsahy(1)

S kriminalisty kapitánem Tůmou a nadporučíkem Líbalem (v podání nezvyklé, ale dokonale ladící dvojice K. HögerJ. Bek) jsme se poprvé setkali ve filmu 105% alibi, v němž brilantně vyřešili případ vraždy. Úspěch inspiroval scenáristu Karla Copa a režiséra Vladimíra Čecha k dalším dvěma filmům, které spojuje slůvko alibi – Kde alibi nestačí a Alibi na vodě... V příběhu nazvaném Kde alibi nestačí vyšetřovatelé Tůma a Líbal sledují stopu neznámého vraha. Vede k bandě, která prodává údajně „švýcarský“ lék Cordofilin lidem se srdečními chorobami, a tak má na svědomí smrt několika nemocných. Vyšetřování a stopa po zmizelém Josefu Šestákovi (B. Šmída), jednomu z prostředníků prodeje, je pak zavede do luxusního mezinárodního hotelu v Karlových Varech a skladů Mediky, kde bylo zcizeno velké množství B-komplexu. Okruh podezřelých se neustále rozšiřuje. Jeden z nich je vrah. Všichni však mají alibi… (Česká televize)

(více)

Recenze (138)

nascendi 

všechny recenze uživatele

Moje ponímanie troch hviezdičiek je širokospektrálne, takže obsiahne celú trojicu alibi. To však neznamená, že celú trojicu považujem za rovnocennú. Kde alibi nestačí považujem z celej trojky za najzmätočnejšie, tvorcovia asi nemali ujasnené, čo vlastne chcú vytvoriť a spoliehali sa, že to za nich vyrieši populárna dvojica  Höger-Bek. Nevyriešila. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Ještě lepší než jsem si pamatoval. Od úvodního vtípku po jeho variaci v závěru zábavná detektivka, která přihodila pořádnou dávku humoru, aniž by přitom musela slevit na položkách napětí a drama. Opět spousta podezřelých, opět spousta alibi, a mezitím proplouvá hláškující Karel Höger s Josefem Bekem, který sice občas také nějakou hláškou vyrovnává skóre, ale přesto je trochu odsunut spíš do role nahrávěce. Výborný je Oldřich Nový, který neslevil ze svého prvorepublikového šarmu, ale přitom v závěru s přehledem předvedl láhudkového drsňáka a několika přesně mířenými... větami zvítězil nad sebědomým mlaďochem K.O. Napínavá, zábavná detektivka, která nenudila ani okamžik. A vyčítat jí to ideologické blýskání je asi jako vyčítat černobílému filmu, že je málo barevný. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Prostředí noblesního karlovarského hotelu vznášejícího se stále v jakémsi mlžném oparu mezinárodní proslulosti přivádí na scénu opět populární dvojici vyšetřovatelů i téma manželského trojúheníku. A především to nejdůležitější – zločin. Film, stejně jako jeho předchůdce, sází především na atmosféru a vycizelované slovní přestřelky, jež hercům padnou jako ulité. Vedle Karla Högera a Josefa Beka nelze tentokrát přehlédnout ani nonšalantního Oldřicha Nového v roli jízlivého ředitele hotelu, v němž bývalý Kristian v mnohém naznačuje méně využívanou parketu svého hereckého rejstříku. Ovšem i v tak nelehké konkurenci hereckých es vyniká celá plejáda dalších: vynikající Záhorský, delonovský Tříska, který zaujme nejen svým sex-appelem, ale také moderním pojetím současných mladých mužů, neodolatelný Šmída alias Šesták, Nedbal, mladinký Abrhám, stojící teprve na startu své herecké dráhy. Absence soudobého ideologického žargonu budiž tvůrcům ke cti a možná, že právě díky jisté nadčasovosti je i druhé alibi vděčným zážitkem pro další generace spokojených diváků. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Klasická česká detektivka s výbornou ústřední dvojicí Höger a Bek. Z vedlejších postav je nejvýraznější ředitel karlovarského mezinárodního hotelu Oldřich Nový. Klasika mezi filmy pro pamětníky (70%). ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Solidní rozjezd, ale ke konci zbytečně moc postav a ta multiscéna v hospodě s pískáním a příchody podezřelých mi tam prostě nesedla. Poslouchat pana Högera, to je pastva pro uši. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Pro mne vrchol Tůmovsko-Líbalovské kriminální série. Bez ohledu na zápletku přitaženou za vlasy a propagandistický osten okatě z filmu čnící, je tento snímek plný vtipných dialogů a dobře zahraných postav, kterým vévodí v jedné ze svých nejlepších pozdních rolí Oldřich Nový, coby zahořklý, cinický a ironický řiditel hotelu. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

První filmová role Josefa Abrháma, pakliže pominu studentský film. Za Třísku, Nového, Högera a Záhorského, kteří zahráli skvěle, přihazuj na čtyři. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

O hodně slabší než první film. I když se snaží hrát na veselou notu už falešným úvodem, je zde žel víc hledání zlých imperialistů a samotná historka je tuctová a nedrží nijak v napětí. Nebýt tu Pacínek, tedy Šesták, v podání tehdejšího funkcionáře Šmídy, nebylo by na co se dívat. Vlastně jo, ještě potěšili mladičký Abrhám s mladou Geprtovou, opravdu pár k nakousnutí. Škoda mnoha skvělých herců v pidi rolích jako nedávno zesnulý pan Kostelka, Deyl ml. se zde také jen mihne, Velen ani Řehoř nedostali moc prostoru, Šimánek z příběhu někde v půlce vyšumel, a Miloš Nedbal je skvělý a jeho dvě scény vynikající, ale o to víc je pak znát, jak podobné osobnosti, typy a charaktery příběhu chybí. A nakonec stejně nevěřím, že takovou síť zorganizoval, kdo ji zorganizoval, chtělo to podle mne víc zkušeností a rozhled na takovém trhu. Škoda, že vlastně ani Oldřich Nový zde kromě té závěrečné hospodské scény neměl víc co hrát. Ale jako průvodce luxusními Karlovými Vary "tam na kopci" to docela ujde. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný krimi příběh se zkušeným Karlem Högerem, zábavným Josefem Bekem a cynickým Oldřichem Novým, zasazený do prostředí Karlových Varů. Tentokrát jdou po stopě falešného léku Cordofilin, který má údajně léčit těžkou srdeční chorobu. V tubě je však obyčejný B-komplex. Šlo by o takový "malý meloušek", kdyby však již tři lidé, kteří uvěřili zázračnému léku a nešli proto na operaci, nezemřeli... Pěkné herecké výkony a hezky vystavěný příběh i s pointou. ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Priemerná až podpriemerná detektívka, čo sa týka zápletky, ktorá je zachraňovaná sympatickou ústrednou dvojicou. K plusom treba určite prirátať fakt, že vedľajšie postavy sú všetky do jednej dobre obsadené a zahrané. Škoda toho súdruhovania a už spomínanej absencie zaujímavejšej zápletky. ()

Una111 

všechny recenze uživatele

Zábavné odpoledne s vynikajícími herci, jimž sedly role jako... no, škoda, že zde nemohu použít to jadrné lidové přirovnání! Opravdu jsem si to vychutnala! ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Tuto detektivku mám ráda zejména proto, že se v ní opět našla role pro Oldřicha Nového. Sice role noblesního a elegantního neřáda, ale stejně to byl požitek. Také se mi líbila role jeho mondénní manželky, cizí státní příslušnice z imperialistického západu. Ztvárnila ji málo známá, ale krásná Anna Pitašová. Do toho její mladý zhýralý milenec, partička šmelinářů s léky a samozřejmě pár správných chlapů chránící bezpečnost socialistického zřízení. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Karel Höger a Josef Bek vytvořili příjemnou a sympatickou dvojici vyšetřovatelů. Nesmím zapomenout i na Oldřicha Nového, který hrál ředitele hotelu. Sice už to byl starý pán, ale stále působil šarmantně a elegantně. Mladého Třísku moc nemusím. Tenhle příběh by se klidně mohl odehrávat i v současnosti. Jen by byl mnohem akčnější, plný střílení a krve. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Tahle trilogie o alibi patří mezi mé nejoblíbenější kriminálky, ve kterých nechybí ani napětí a ani humor. Kapitán Tůma v podání Karla Hogera a jeho asistent poručík Líbal v podání Pepíčka Beka jsou perfektní dvojkou. A tady jsem si velice oblíbil herce Bohumila Šmídu v roli zlodějíčka Šestáka. A naprosto mě uzemnilo herectví Oldy Nového v roli podváděného manžela a jeho věta Janu Třískovy - " Kdyby jste se přesto pokoušel znovu scházet s mojí ženou, tak Vám trochu rozbiju hubu...So long and good luck..." Perfektní!! A ještě bych zapomněl na úžasnou práci kameramana Josefa Střechy, Ta kamera je hodně nadčasová! ()

YURAyura 

všechny recenze uživatele

6/10 Mam pro tento kus nejakou slabost - asi nejlepsi role milovnika Oldricha, co jsem videl - mladz Triska je spravne klackovity a prislusnici SNB maji uzasny prizvuk a tah na branku. O prima polepsenem padouchovi Smidovi nemluve - zkratka nadprumer, na ktery se sem tam obcas podivam znova ;]] ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Patřím k těm mnoha, kteří na filmu oceňují herecké výkony a zábavné dialogy (F.W.Colqhoun), které se v pozdějších filmech propadnou do herecké ekvilibristiky a vesměs jízlivých a satirických komentářů. Film skutečně pro pamětníky. ()

Reklama

Reklama