Reklama

Reklama

Anna Karenina

(TV film)
  • Sovětský svaz Anna Karenina (více)

Obsahy(1)

Zfilmovaná dramatisace slavného románu L. N. Tolstého "Anna Karenina" v provedení Moskevského uměleckého akademického divadla. Hlavní postavou románu je Anna Karenina, provdaná za carského hodnostáře, o dvacet let staršího. Anna se zamiluje do hraběte Vronského, který její lásku opětuje. Ale společnost nedovolí, aby plně mohli prožít svou lásku. Karenin a jeho společnost znemožní jejich štěstí a doženou Annu k sebevraždě. Film je nejen hlubokou kritikou šlechtické společnosti, ale i mistrovskou ukázkou vyspělosti sovětského divadla. (Filmový přehled)

(více)

Recenze (2)

ripo

všechny recenze uživatele

Lev Nikolajevič Tolstoj náleží nesporně k největším zjevům ruské a světové literatury. Sám V. I. Lenin svými geniálními rozbory Tolstého děl a Tolstého osobnosti to potvrdil. Tolstého román „Anna Karenina", napsaný v sedmdesátých letech minulého stoletím, je věnován sociální otázce postavení ženy ve společnosti a budoucnosti šlechtické třídy vůbec. „Anna Karenina" je také předznamenáním definitivního rozchodu L. N. Tolstého s jeho třídou a jeho přechodu na základnu ruského patriarchálního rolnictva. — Stejně jako dílo Gorkého, stalo se i dílo L. N. Tolstého jedním z dramaturgických základů Moskevského uměleckého akademického divadla (MCHATu). Již od samého založení tohoto divadla figurují Tolstého hry v jeho kmenovém repertoiru. Dramatisace „Anny Kareniny" není starého data. Vznikla již za plného rozkvětu sovětské vlády. Její premiéry v MCHATu se zúčastnili nejvýznamnější představitelé sovětské vlády v čele s J. V. Stalinem. Moskevská Pravda označila uvedení Anny Kareniny za „velké tvůrčí vítězství MCHATu". A skutečně, tato inscenace i ve své filmové reprodukci je dokladem vysokého uměleckého mistrovství sovětského divadla. Dramatisátor N. Volkov a hlavní režisér představení Vl. Němirovič-Dančenko, jeden ze zakladatelů MCHATu, dali románu „Anna Karenina" sílu scénické básně, vynášející neúprosný soud. Ne nad opravdovou a milující Annou, ale nad celou vyšší společností, která by Anně odpustila její poměr, kdyby byl míněn jako povyražení, ale nemůže jí odpustit její opravdovost citu. Je to soud nad společností, která tak krásné jedince, jako byla Anna, vhání pomluvami, nízkostí a přetvářkou do náruče smrti. Filmový přehled 30/1953 ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Moje první Anna Karenina. Byl jsem tehdy velmi překvapený, jak mě to dostalo a jak o tom učitelka ve škole mluví a jak to neumí adekvátně propagovat, ba dělá, že umí, ale byl to jen lynč. Opak jednání Anny Kareninové, takže na takové zážitky se nezapomíná. Snažila se nám narušit náš vztah ke klasické literatuře, neb ta je lepší, než výklady asi nejen té učitelky. ()

Reklama

Reklama