Reklama

Reklama

Žít a nechat zemřít

  • Velká Británie Live and Let Die (více)
Ukázka z filmu

Obsahy(1)

Na Jamese Bonda je i černá magie krátká. Roger Moore v hlavní roli britského akčního filmu. Krátce za sebou jsou během výkonu služby zabiti tři agenti britské tajné služby: jeden během jednání OSN, další v New Orleansu a poslední na karibském ostrově San Monique. Agent 007 James Bond se proto vydá do New Yorku a spojí se s věrným kolegou ze CIA Felixem Leiterem. Brzy však padne do pasti harlemského drogového mafiána, jenž si říká Mr. Big a jenž má k ruce několik všeho schopných zabijáků. Bondovi se podaří utéct a přes New Orleans vypátrat hlavního podezřelého: tím není nikdo jiný než premiér republiky San Monique Kananga. On a Mr. Big jsou ve skutečnosti jedna a tatáž osoba, která má velmi odvážný zločinný plán: na ostrově řídí velkovýrobu heroinu, kterým hodlá zaplavit světový drogový trh. Proti Jamesi Bondovi má soukromou armádu, temná kouzla vúdú a krásnou pannu Solitaire s věšteckými schopnostmi... Film Žít a zemřít znamenal začátek bondovské kariéry pro třetího představitele agenta 007 Rogera Moorea, který se v postavě Jamese Bonda objevil celkem sedmkrát. „Výbušná" titulní píseň Paula a Lindy McCartneyových byla nominována na Oscara. (Česká televize)

(více)

Zajímavosti (35)

  • Na roli Solitaire (Jane Seymour) byla původně zvažována i francouzská herečka a modelka Catherine Deneuve, ale ona sama roli po přečtení scénáře odmítla s námitkou, že se jí nelíbilo, jak se ženami v sérii o Jamesi Bondovi tehdy zacházeli. (hrumsrt)
  • Scéna, v níž Bond (Roger Moore) prchá z malého ostrůvku obklíčeného aligátory a krokodýly, neobsahuje žádné triky. Skok přes krokodýly provedl Ross Kananga, kaskadér a farmář na krokodýlí farmě. Finální záběr je výsledkem pěti pokusů. Při jednom z nich Ross upadl a krokodýl se ohnal po jeho patě. Kaskadérovi nejen potrhal kalhoty, ale přivodil mu i mnohá zranění, která si vyžádala 193 stehů. (cheyene)
  • Kaskadér Jerry Corneaux, který byl v civilním životě právník, dostal za jedenatřicetimetrový skok s motorovým člunem 6 300 amerických dolarů. Postavení rampy pro tento kousek stálo 600 000 dolarů. [Zdroj: časopis Cinema 1/2003] (Locksley)
  • Při natáčení této bondovky bylo zničeno deset dvouposchoďových autobusů, osm letadel, dvacet motorových člunů a dvacetdevět aut. To vše za dva a půl milionu amerických dolarů. [Zdroj: časopis Cinema 1/2003] (Locksley)
  • Natáčelo se od 13. října 1972 do 15. března 1973 v New Yorku, Jamajce, Louisianě a v Anglii. (Varan)
  • Při závěrečném vniknutí do Kanangova (Yaphet Kotto) teritoria je Bond (Roger Moore) vyzbrojen revolverem S&W mod. 29 s šestipalcovou hlavní v ráži .44 Magnum, tedy stejnou zbraní jakou měl Drsný Harry. (JohnSmith)
  • Ve filmu nikdy nezazní skutečné jméno Solitaire (Jane Seymour). V knize je prozrazeno, že se jedná o Simone Latrelle. (Žralok)
  • Nebezpečný kaskadérský kousek, při němž James Bond (Roger Moore) projede dvouposchoďovým autobusem pod nízkým mostem a dojde k oddělení vrchního patra, provedl Maurice Patchett, který byl skutečným profesionálním řidičem z Londýna. (Rominator)
  • Bílý vůz s karosářskými díly Cadillacu Eldorado měl ve skutečnosti komponenty z Chevroletu Corvette. Vžilo se pro něj pojmenování Covorado. (Martin_Happy)
  • Jedná se o vůbec první "Bondovku" , která získala nominaci na Oscara za nejlepší původní píseň. (Zeebonk)
  • Jde o vůbec první bondovku, v níž se vyskytuje fiktivní země a kde chybí postava Q. (hippyman)
  • 70. léta, kdy osmá bondovka vznikla, byla dobou tzv. blaxpoitation, ve které se výrazně prosazovala afroamerická kultura. Vliv na Žít a nechat zemřít je evidentní. (hippyman)
  • Tvůrci se obávali, aby nebyl Roger Moore fanoušky přijat jen jako napodobitel Seana Conneryho (což se stalo u George Lazenbyho), proto se z něj snažili udělat trochu jiného Bonda. Mooreův Bond například nepije martini s vodkou, ale whisky, nenosí klobouk a místo cigaret kouří doutníky. Poté, co se Moore v roli Bonda v následujících filmech zabydlel, některé staré Conneryho atributy se zase vrátily. (Colonist)
  • Štáb měl údajně během natáčení v Harlemu platit místnímu gangu za "ochranu". (Colonist)
  • Postava Q v tomto filmu nevystupuje. V době natáčení snímku hrál totiž jeho představitel Desmond Llewellyn v jednom televizním seriálu a ačkoliv z něj byl na tři epizody uvolněn, jeho postava do filmu nakonec nebyla umístěna. (Colonist)

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama