Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Slobodan je slušný mladík z maloměšťácké bělehradské rodiny. Studuje medicínu, trochu hraje na kytaru a chodí s dívkou Mašou. Zdá se, že je Slobodanův život dopředu přesně nalajnován. Jednoho dne ale sveze švýcarskou turistku, která jej okouzlí svou bezprostředností. Pro dívku je zcela přirozené požádat mladého Slobodana, aby jí ukázal krásy Bělehradu, i to, že prohlídka města skončí v posteli jejího hotelového pokoje. Když se Maša dovtípí, že je jí Slobodan nevěrný, ztropí žárlivou scénu a Slobodana na rodinném pikniku u řeky praští veslem do hlavy. Po této ráně u něj dojde k radikální změně životních postojů. Zpřetrhá vazby s přítelkyní i s rodinou a hledá nový život. Učaruje mu bělehradská punková subkultura, ve které hledá to, co mu v životě navzdory jeho jménu (Slobodan = svobodný) nejvíc chybělo – svobodu. Seznamuje se s dalšími dívkami, odchází ze školy a s novým přítelem zakládá punkovou kapelu. Brojí proti zavedeným společenským normám a všeobecně uznávaným vzorcům chování, provokuje svým vystupováním i hudbou a písňovými texty. Osudným se mu stane píseň, ve které se otevřeně vysmívá homofobii… (dzira)

(více)

Recenze (3)

giblma 

všechny recenze uživatele

Mladý medik Slobodan je prototypem ideálního "slibného dítěte" - sportuje, ovládá jazyky, má hodnou přítelkyni před kterou empaticky tají nevěru, hudbu poslouchá na sluchátkách, na univerzitě mu to jde, tedy až na přílišnou citlivost, příjde-li na tumor mozku. Slobodan ale není slobodan. Těžko říct zda za to může vrozená dobrota nebo celoživotní ohýbání hřbetu a začleňování se do systému... Rána pádlem do hlavy každopádně leccos změní, Slobodan přeplave na druhý břeh, kde se shromažďuje underground a další nekalé živly, začne být "slobodan" nejen díky autorskému textu punkové písně. Začne to kouřením a pitím, pokračuje sváděním žen ve velkém a nakonec se z mladíka stane nejpopulárnější rockový zpěvák, který si dělá co chce, ať už tím někoho zraní nebo ne. Běhehrad však není New York, úspěch a odlišnost se neodpouští. Ne náhodná havárie způsobí, že se Slobodan poslušně vrací ke karate, rodičům i přítelkyni, které slibuje společný život v dobrém i ve zlém. Kazeta s hudbou od spoluhráčů v hrdinovi budí zasunuté pocity revolty, touhu jít hlavou proti zdi. V mnohoznačném konci těžko říct, jak se roztříštěnost zrcadla a Slobodanova nitra projeví, zvítězí-li povinnost, svoboda nebo dobrovolný konec... ()

Ninkaa 

všechny recenze uživatele

Prominentního synka Slobodana jednoho dne jeho přítelkyně ve vzteku praští po hlavě pádlem; když se o chvilku poté probere, vydá se k holiči, nechá se ostříhat a oholit, začne kouřit, vystřídá několik ženských, mimo jiné i matku bývalé přítelkyně, a nakonec se dá k undergroundové rockové kapele. Bohužel se jednoho večera po koncertě vybourá na motorce (a praští se do hlavy znova) a stane se opět "normálním" - ale na jak dlouho? S anglickými titulky k vidění zde: http://www.youtube.com/watch?v=ZddmkTQsZaE ()

dzira 

všechny recenze uživatele

Fascinující je poslouchat jugoslávský rock, punk, postpunk... (nazývejme to jakkoli) plný odkazů na západní vzory a pozorovat Aleksandara Berčeka v roli bouřícího se mladíka, který podobně, jako Ian Curtis rok před premiérou tohoto filmu, postupuje směle vstříc vlastní zkáze.... Obvykle se bráním tomu ventilovat zde přehnaně své emoce, ale toto je BOMBA! Ve filmu zní hudba kapel Azra, Pekinška patka, Idoli, Električni orgazam a dalších... ()

Reklama

Reklama