Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Skupina diverzantů pátrá po skladišti zbraní, které ukryla nacistická armáda. Beskydy v létě roku 1950: Agent StB Borek pronikne do skupiny diverzantů, ukrytých v beskydských horách. Ti připravují teroristické akce, namířené proti probíhající kolektivizaci na vesnici. Skupinu vede Ervín Kopal a Metud Hanák. Borek má s nimi navázat spojení, zajistit diverzanty a objevit skladiště zbraní. Po mnoha dramatických událostech je úkol splněn, avšak za cenu nejvyšší... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (39)

igi B. 

všechny recenze uživatele

Počátek padesátých let, kolektivizace, diverzanti, záškodníci, kulaci a kopečkáři, potažmo pak zlí agenti - a mezi nimi nasazený (krk nasazující) dobrý agent - čili karakterní soudruh esenbé... Toť téma, které v jedenašedesátém otřásalo myslí páně Čecha, zatímco v jiných myslích už téměř začínala >bouřit< "Nová vlna"... :-/ . . . Je mi jasné, že tenhle film vznikl - jak bývalo zvykem - nepochybně na objednávku vyšších >dramaturgických< sfér, v důsledku čehož ovšem pak působí (i na svou dobu) už značně schématicky, strojeně a místy (zvláště v dialozích) až směšně. A nebýt onoho (přes jasně ideologickou pointu) pateticko romantického závěru, který alespoň tu poslední minutu filmu zachraňuje svojí (v dobrém smyslu slova) neskutečně >uměleckou fotografií< - dalo by se říci, že je až výrazově plytký. Prostě rutinní vynucená dobová >komerce< , jejíž forma i obsah myslím již v samotném času vzniku byly poněkud vyčpělé... Dvě hvězdičky tedy snad za to ryze filmařské řemeslo - ovšem jednu dolů (bez vyplašení ;-) za právě onu lacinou podbízivost režimu, který d.m.s.n. už počátkem šedesátých let přece jen nebyl tím, jehož dobu film znázorňoval... Nemyslím si prostě, že V.Č. >musel< ... :-{ - - - - - (Viděno - ač s podivem - poprvé teprve16.6.2008 na dvd, komentář zde jako třetí - 17.6.2008) ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Příběhy o západních diverzantech byly v 50. letech v rámci komunistické propagandy hodně populární a vlivem toho vzniklo bezpočet nejrůznějších snímků. Své místo měly i akční thrillery, označované jako dobrodružné, a tento je jeden z nich. Málo se ví, že je příběh založen na skutečné události, avšak jako obvykle můžeme jenom polemizovat, kterých událostí byli tvůrci věrní a které si vymysleli. Tvůrci zpracovali skutečný případ agentů StB a francouzské tajné služby, ve spisech StB označené jako akce Mýtina a akce Štědrý. Například Jan Tříska hraje postavu Miroslava Štědrého, který byl protikomunistický bojovník a představitel třetího odboje na Olomoucku. Úvodní scéna hádky na poli byla ve filmech v rámci kolektivizace hodně častá, a to i ve filmech ryze dramatických i veseloherních. Následně se představí členové StB, ze kterých se jeden stane tajným agentem. A pak už to má ten správný thrillerový spád. Z diverzantů je nejvýraznější představitel Josef Bek, který v pojatém charakteru není zrovna obvyklý. Každopádně do toho dal viditelně všechno. Snímek je samozřejmě propagandistický. Účelově vykresluje agenty StB coby provokatéry, především jako nebojácné obránce komunismu. Inu, každá doba má své. Paradoxem je, že právě z tohoto hlediska moc snímek přesvědčivý není. Onoho agenta StB si zahrál Július Pántik a v podstatě je jenom přítomen. Určitou temnou atmosféru snímek má, i když patosem a kýčem doslova přetéká po celou stopáž. V rámci stalinistické přesvědčivosti o přítomnosti a činech západních agentů v Československu se zkrátka nepřemýšlelo nad logikou věci a podle toho to také ve výsledku vypadá. Po technické stránce to není natočeno nejhůř, ale děravý scénář snímek prostě chtě nechtě stahuje dolů. ()

Reklama

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Rád bych se na tento film díval jako na prostou žánrovku, ve které nejde o nic jiného než zabránit blíže nedefinovaným zlým teroristům v získání zbraní. Není to však v mé moci, záludní západní agenti, hrdinní rozorávači mezí, majetničtí kulaci, uvědomělé soudružky a podlí diverzanti mi to nedovolí. Kdysi propaganda nedobře maskovaná jako drama, dnes maximálně svědectví o době vzniku. ()

mh.mail 

všechny recenze uživatele

20% — Mně to svým způsobem připomínalo film Cesty mužů. Ten byl však postaven víc „dobrodružně“, tady jsme se po většinu času utápěli ve tmě seníku. Uvědomělý soudruh Pántik nasazený do záškodnické bandy si se všemi nástrahami poradí, zachrání uvědomělou soudružku Petrovickou a ještě bandu zneškodní. Asi při tom sám zahyne, ale to v té tmě nebylo až tak zřejmé. I když je to propagandistická kravina na kvadrát, myslím, že je dobré se na tyto filmy čas od času podívat. Jak soudruzi vykreslovali ty dobré a jak ty zlé, co považovali za kladné vlastnosti a co za ty záporné. Velmi poučné. ()

Crocuta 

všechny recenze uživatele

Zase jedna taková typicky čechovská, špionážně-diverzantská konina, tentokrát povětšinou zahalená do tmy tmoucí a s názvem, který si bere do huby Františka Halase. Nad vodami oné přehrady, jejíž hladina celý film rámcuje, drží tuto historku herectví Karla Högera, jemuž ten jeho padouch sedí až nečekaně dobře, stejně jako Bekovi primitiv Metud. On ani ten Pántik není špatný a tak tento snímek alespoň typově a herecky trumfl tématicky příbuznou bohapustou stalinskou frašku "Expres z Norimberka", kterou nás Vladimír Čech oblažil o pár let dříve. "Kohoutovi" ovšem schází její chtěný i bezděčný humor a na koukatelnosti mu nepřidala delší stopáž ani kamera ponořená tak často v černočerné temnotě. A náhlý, jakoby uťatý konec to věru nijak nevylepšil... ()

Galerie (14)

Zajímavosti (6)

  • Ve filmu se naposledy objevila nejobsazovanější česká herečka Milka Balek - Brodská jako venkovanka s hráběmi. Do kin byl však film uveden až po její smrti. (Elisebah)
  • Filmovalo se na Zbraslavi, v Sobotce, Železném Brodu a Harrachově. (M.B)
  • Filmový debut Táni Fischerové. (M.B)

Související novinky

Zemřela herečka Táňa Fischerová

Zemřela herečka Táňa Fischerová

25.12.2019

Ve věku 72 let zemřela česká herečka, recitátorka, spisovatelka a politička Táňa Fischerová. Neúspěšná kandidátka na prezidentku z roku 2013 se poprvé objevila na plátně v dramatu Kohout plaší smrt z… (více)

Reklama

Reklama