Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nikdo zpočátku netušil, jak hrozivé nebezpečí přilétlo spolu s opuštěným kosmickým tělesem, které jednoho dne hlučně dosedlo v blízkosti poklidného provinčního městečka Ambrose. Podnikaví mladíci mají výhodnou turistickou atrakci, místní televizní stanice atraktivní senzaci a agenti NASA pro mimozemské civilizace, plné ruce práce. Pokouší se odhalit původ a úmysly záludných vetřelců, kteří se dokážou přisát na člověka, proniknout do jeho mozku a zcela ho ovládnout jako bezmocnou loutku, mechanicky plnící jakékoli uložené příkazy. Ani zkušený vládní veterán Andrew Nivers a jeho profesionální tým nedokážou zcela uniknout vlivu temných parazitů, kteří se rozhodli, že si zde, s pomocí svých nedobrovolných hostitelů, vybudují nový domov. Jejich lavinovitá technika množení a ofenzivní napojení na pasivní "lidské nosiče" slaví úspěch. Indikovány jsou i nasazené armádní jednotky - a tak je jediným řešením zoufalá individuální destruktivní akce, která směřuje přímo do skrytého hnízdiště vetřelců. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (76)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Jsem velký fanda podobného sci-fi, takže tři hvězdičky jsou poviností. Trochu mě zklamalo, že film postrádal jakékoliv napětí, právě to dělá z podobných filmů sci-fi / horor. Všechno nebezpečí bylo hned eliminováno vynikajícím Donaldem Sutherlandem a když ne, odstranil ho Eric Thal. Mimozemšťany ovládaní lidé vypadali, že krom výletu spojeným s vkládáním vajíček do schránek na poštu, se na nic pořádného nezmůžou. Film mě nenudil, ale také nenadchl, oproti Lupičům těl a pozdější Fakultě, vypadají Vládci loutek jak chudí příbuzní. ()

Douglas 

všechny recenze uživatele

I takto může dopadnout adaptace skvělé knihy. Hlavně mě pobavilo, jak se houbovité útvary na zádech ve filmu změnily na agresivní alienovská monstra. ;) ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Aleluja!!! Tohle bylo snad porvé, kdy se mi film líbil víc než kniha, a po tom co Verhoeven předvedl se Starship Troopers, Vládci Loutek září ještě jasněji. Podoba vetřelců je skvělá, herecké výkony plně dostačující, hudba je taky vynikající, prostě nemůžu jinak. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Překvapivě příjemné a vkusně natočené. Určitě to chtělo trochu lepší atmosféru a trochu přidat na spádu děje, ale jinak poměrně slušné překvapení v béčkových vodách. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Film kritikami ztrhaný považuji za vynikající příklad toho jak dokázat udržet divákovo napětí po dobu celého snímku - příběh je sice místami hodně průhledný a naivní, herci se taky zrovna nepřetrhli, ale mě se film prostě líbil - je napínavý, a toho si cením. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

S hrozbou, která nevyjadřuje skutečné nebezpečí, se zbytečně nadsazenou vetřeleckou atmosférou, s klišovitými rozhovory ve vypjatých chvílích a s pár dobrými myšlenkami, které ale pochází z předlohy, nejde udělat dobrou a napínavou adaptaci. Sutherland je jen jednooký mezi slepými. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Čakala si E.T. – Mimozemšťana?“ Z Vládcov bábok som bol poriadne sklamaný, keď som ako školák vychádzal z kina. Čakal som poriadny sci-fi horor o odporných mimozemských parazitoch, ktorí sa vám prisajú na chrbát a zabodnú do vás žihadlo, ktorým vás ovládajú, takže vy už nie ste vy. Bohužiaľ, celkové spracovanie je lacné už po vizuálnej stránke. Vyzerá ako o štipku drahšie televízne béčko. Slizkí chobotnicoví paraziti sú síce parádni, ale keďže sú 90% času (!) ukrytí pod oblečením, nezostalo zúfalým tvorcom nič iné, len tvoriť nie „fyzické“, ale psychologické napätie. A to im vyšlo tak, že im to príliš nevyšlo. Chvíľu to určitú atmosféru má, ale práve nízky rozpočet má za následok, že hoci pred kamerou postávajú relatívne dobrí herci (Keith David, Donald Sutherland, Will Patton, Yaphet Kotto), kulisy dýchajú televíznou inscenáciou a ústredný mladý pár je slabučký (našťastie to vykrýva hustoprísny kruťák Donald Sutherland). Zaujme hŕstka pôsobivejších scén (strieľanie do detí, útek z televízneho štúdia) alebo to, že film vcelku zaujímavým spôsobom ukazuje, ako by to asi vyzeralo v praxi, ak by prebiehala mimozemská invázia. Postupný rozklad štátu, zlyhávanie bezpečnostných zložiek atď. Zaujímavé je, že Sutherland v 70-tych rokoch už v podobnej záležitosti hral. Kino Považan NMnV 1995 ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Přestože je to vlastně remake remaku adaptace románu, který vychází z jinýho románu, myslím že je docela zdařilý. Rozhodně mnohem lepší, než Fakulta s Elijahem Woodem, která je ze stejnýho ranku. Tohle je podle knížky Roberta Heinleina, ale téma kdy mimozemšťani ovládnou plíživě svět je a bylo tak často využíváno, že vlastně dnes ani není jasné, kdo ho první užil. Toto zpracování se mi líbilo. Nejde tu moc o triky, ani kdovíjaký exteriéry a i když hlavní postavy toho moc inteligentního nenamluví, je to zábava. Podobná zábava, jako Chobotnice s Treatem Williamsem. Obě to jsou běčka jak nohy, ale zábavný. A Donals Sutherland hraje dobře všechno, takže i tohle. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Ajaj. Knižní předlohu neznám, ale díky Cizinci v cizí zemi a dalším Heinleinovým knihám mám pocit, že se nejednalo o nevzhledného podvraťáka Stargate, Vetřelce, Fakulty a kdovíčeho ještě. Nic proti voříškům, mnozí bývají chytří a roztomilí, ale Vládci loutek jsou důkazem toho, že Josef Švejk měl pravdu, když říkal: "Když měl takovejch tátů dvanáct, dovedete si, pane obrlajtnant, představit, jak takovej pes vypadá." Dovedu. Jako na koleni splácaný eintopf zahrnující zlé emzáky, toužící ovládnout Zemi, napjaté otcovsko-synovské vztahy, nelogické zvraty, povinnou romanci mezi hlavními hrdiny (romantický vztah lidí, kteří jsou nuceni spolupracovat, začíná patřit mezi velmi únavná klišé), předvídatelný vývoj a momenty, které mají být nesmírně napínavé, ale jsou spíš zábavné. Ale Donald Sutherland se snaží, jak to jen jde, takže to ve výsledku není, opět řečeno s Jaroslavem Haškem, "vyjevená potvora připomínající hyenu skvrnitou s hřívou skotského ovčáka." Ačkoli vyjevená gumová potvora rozplesklá o sklo a připomínající rejnoka elektrického tam je. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Vypadalo to na slušný hororový sci-fi, ale vyklubala se z toho taková divná nízkorozpočtová míchanice s Donaldem Sutherlandem v čele jako lákadlo pro díváky ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Adaptace jednoho z nejzásadnějších a nejslavnějších románů Roberta A. Heinleina, slavného klasika sci-fi hžánru, nedopadla bohužel nikterak skvěle. Schází jí přímo k uzoufání atmosféra. Heinlein svůj román napsal v období studené války jako určitou paralelu na tehdejší hysterii týkající se špionománie a román se dá chápat jako určité podobenství honu na čarodějnice. Z toho námětu se dalo vytěžit nesrovnatelně víc a i leckteré laciné, nicméně profesionálně natočené béčko z tohohle srovnání vychází lépe. Hlavním hrdinům schází charisma a největší hereckou hvězdou je tady Donald Sutherland, který mimochodem zas tak oslnivý herec není. Jak z hlediska scénáře, tak režie i hereckých výkonů je to neslaná nemastná záležitost, která ze všeho nejvíc nudí. Slušné jsou nicméně triky Grega Cannoma. Celkový dojem: 50 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi utkvěl svým dynamickým rozjezdem. Knihu jsem četl už dávno a jen si pamatuju, že filmaři - zřejmě z finančních důvodů - přesadili děj do současnosti, což ničemu nevadilo, a jinak se jí poměrně věrně drželi. Být to televizní film (režisér nezapře svoje televizní kořeny, ale nepředvedlo se ani trio později prvoligových scénáristů), byla by to příjemně akční podívaná, oni to ale museli strčit do kin. Donald Sutherland pak upomene na podobnou INVAZI LUPIČů TĚL, kde si taky zahrál jednu z hlavních rolí. ()

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Sice trochu laciná, ale pořád jedna z nejlepších verzí zpracování klasického Henlainova románu. Tedy, ne že by to přímo opisovalo stránky, ale funguje to jako film. A to s méně známými herci! Svého času byl tento snímek nekorunovaným králem sci-fi, na který se kupodivu dá dívat i dnes, aniž by člověk utrpěl šok z vystřízlivění devadesátkového opojení. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Proti s ničím se nepárající knize (hon na maskované ufony bez kompromisu) značně schematické a neodvážné, sežvýkané na průměr. Hm, škoda. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Poměrně zajímavý sci-fi thriller o mimozemských potvůrkách, které si pomocí nervového systému lidí, na kterých parazitují, razí cestu k ovládnutí naší planety. Tvůrci si žánrový stereotyp plní relativně netradičními cestami, slušné to odsýpá a i když je to občas jako skřípání nehtů po tabuli, něco na tom je!! ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Sci-fi horrory tohto typu mám celkom rád. Radšej vidím mimozemských agresorov vyčíňať na našej modrej planéte, ako bojovať s nimi v ďalekom vesmíre. Preto ma "Vládcovia bábok" potešili. Je tam nejedna chybička krásy, ale ako celok s jednoduchým námetom to prišlo mne (horrorovému nadšencovi) vhod. Toto je jeden z minima filmov, u ktorého by som privítal jeho remake. *** ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Přílet mimozemského vetřelce je maskován laciným létajícím talířem, který se stane turistickou atrakcí. Kromě agentů NASA a tajných služeb zatím nikdo netuší, že uvnitř se ukrývají paraziti, jejichž cílem je ovládnutí lidí. Jestliže v Lupičích těl jsou mimozemšťané rostlinného původu, pak zde se jedná o živočichy připomínající rejnoky, co se dorozumívají jako pozemský hmyz chemicky, podobně jako třeba mravenci. Už od první scény příletu vesmírného tělesa se vytvoří zvláštní neklid a napětí stupňující se až směrem k závěru. Honičky, pronásledování, lov nenakažených lidí již ovládanými jedinci a děsivý nárůst nakažených vytvářejí temnou atmosféru strachu a bezmoci. Po trikové stránce jsou paraziti dobře uděláni, jelikož se jedná o poctivé mechanické efekty. Film lze vykládat ale také podobně jako snímky inspirované Lupiči těl coby alegorii. Falešná touha po lepší budoucnosti zatím vždy skončila u diktatury, v horším případě rovnou u války. Překvapilo mě, jak i po letech jsou Vládci loutek svěžím snímkem, byť samozřejmě úrovně předlohy nedosahují. Hodnocení proto ponechávám. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Povedený horůrek s vetřelci, které není vždy snadné odhalit a proto dokáže diváka zaujmout. Celé pojetí bylo zajimavé a klapalo to. Tak trochu jako Vetřelci, ale bez velkých příšer. :-) ()

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Režisér X-Menů míří na měsíc

Režisér X-Menů míří na měsíc

04.03.2015

Robert A. Heinlein byl jedním z nejslavnějších sci-fi autorů vůbec. Společně s Arthurem C. Clarkem a Isaacem Asimovem patřit do tzv. "Velké trojky science fiction", není tedy divu, že byly některé z… (více)

Reklama

Reklama