Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Jediná filmová hlavní role slavného hudebníka Isaaca Hayese, který v posledních letech proslul jako hlas kuchaře Chefa z kultovního seriálu South Park. Vyprávění o buldočím zaměstnanci kauční firmy, na jehož hlavu má spadeno pasácký kartel, sice upozaďuje prvky typické pro blaxploitation (drogy, černá komunita, rasové konflikty), ale zato ukazuje, jakému typu filmů tato kategorie proklestila cestu do hollywoodského mainstreamu. Zábavný, řemeslně profesionální akční thriller představuje předchůdce blockbusterů s černými hrdiny jako Policajt v Beverly Hills (1984) a Mizerové (1995). Roli zhýralé hlavní záporačky ztvárnila Nichelle Nichols, představitelka Uhury z původní série Star Treku. (Fresh Film Fest)

(více)

Recenze (25)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Meganářez. Isaac Hayes se svym kámošem loví zločince a nonstop hláškujou za doprovodu sedmdesátkového funky. Hlavní postava je neuvěřitelně super. Namakanej negr, co žije ve špinavym bytě, pije pivko, má motherfuckin' kocoura, v práci provrtá pár kriminálníků obří koltovkou a pak se jde vykousnout za svojí holkou do vězení. První půlka je dost odlehčená. Pak přituhne a na Trucka začnou nabíhat pimpové ze všech stran, ale ten je střílí s kadencí Dirty Harryho. Nejvíc mě pobavil způsob, jak se zbavil svojí holky, aby jí ochránil. Prostě správně neučesanej film, se spoustou vtípků, ale i solidně zvládnutou akcí, kterej se fakt vyplatí vidět. Navíc Isaac Hayes má fakt charisma a ta role mu vyloženě sedne. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Isaac Hayes jako drsnej obrovskej negr s Magnumem pracující pro jeden z "bail bonds" podniků. Kdo viděl Jackie Brown, je doma. Se svým parťákem odchytává ( čti dává přes hubu ) týpky, co byli puštěni na kauci a zdrhli. Velmi zábavné a první polovinu odlehčené, negerská dvojka je charizmatická, dobře se doplňuje a vůbec působí neobvykle cool i dnes. Nemůžu nezmínit projev a vizáž Turnerova parťáka, jestli ten nebyl alespoň částečnou inspirací pro Julese z PF, tak sežeru Douglasův klobouk. Honičky, dávání přes hubu a střílení grázlů, rytmické melodie Isaaca Hayese ( viz opět Jackie B. ), zpomalené záběry a v závěru dokonce ´Aronofsky style´, kdy je kamera pevně připevněna na tělo ( ! ! ! ). A vůbec celý film působí nečekaně áčkově (možná víc než Gimp). Takže film pro ty, kdo dokážou ocenit kvalitu v zábavném vesmíru pokleslejších filmů...snobové ruce pryč ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Zda "Tirák Turner" náleží mezi blaxploitation v jejich tradičním chápání, je dost sporné (atypické povolání hrdiny, nulové tematizování černé komunity, pouze okrajové rasové narážky, rasově nezatížené konflikty). Danému označení film odpovídá spíše zacílením na černošské publikum a snahou vytáhnout z něj peníze, ale to probíhá čistě přes hvězdné obsazení (Isaac Hayes, Yaphet Kotto, Nichelle "Uhura" Nichols, Scatman Crothers). Podobně jako černošské westerny, horory a filmy o dospívání i vážná dramata sedmdesátých let spíše nabádá k tomu vnímat blaxploitation jako paralelní kulturu pro Afroameričany. "Tirák Turner" navíc naznačuje odklon od přiznaně laciných produkcí k okázalejším, řemeslně uhlazenějším a vážně pojatým snímkům, které by oslovovaly černošské publikum napříč celým sociálním spektrum. K této tendenci se produkční společnosti American International Pictures, jež je podepsaná pod jedněmi z nejikoničtějších titulů kategorie jako "Blacula", "Black Caesar", "Coffy" či "Foxy Brown", uchýlila na vrcholu éry blaxploitation, tedy v polovině sedmdesátých let. [Fresh Film Fest 2009 - "Tirák Turner"] ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Prakticky neznámý, ale přesto výborný (protože dynamický, živelný a lingvisticky výživný) blaxploitation se zatraceně drsným Isaacem Hayesem a jeho svělou muzikou. Největší známkou hustoty hlavního hrdiny je pro mě fakt, že si z nedostatku jiného čistého prádla obleče košili, kterou mu pochcala kočka. :o) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemná zábavička. Príbeh je pomerne tupý a jednoduchý, čierny nákladiak Turner sa na štýl osamelého dodržiavateľa srpavodlivosti nepára s nikým a s ničím. Ale na tú dobu to musela byť poriadna mastenica. Kto na tom nevyrástol asi nedá filmu viac ako tri hviezdičky. 60%. ()

Rogue 

všechny recenze uživatele

Kaplanova áčková režie, dvojice hláškujících a plácajících si negrů (sedmdesátkoví Smith a Lawrence) a Eastwoodovské magnum. Není se co divit, že má Tarantino Truck Turnera tak rád. Ještěže Mitchum vycouval. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

9/10 Neskutočne našľapaná jazda plná bizarných charakterov (viac ako polovica postáv sú extravagantní pasáci a šľapky), dialógov, kde hláška strieda hlášku, over-the-top hereckých výkonov a s ešte viac prepálenou akciou a to za zvukov funky. Coffy je predsa len lepšia, ale Truck Turner je neskutočná zábava od začiatku do konca. ()

Visáč 

všechny recenze uživatele

Bad nigga motherfucker Isaac Hayes čelí kšeftárom s bielym mäsom. Nechýbajú telá rozstrieľané na sračky, drsné hlášky, rozmlátené tlamy či atraktívne kundy poletujúce okolo hlavného hrdinu. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

70 léta v plném proudu - auťáky, dobrá muzika, kočky, velký bouchačky. Hlavní roli hraje skvělej Isaac Hayes, kterej složil i hudbu, taktéž skvělou. Co se týče akce, honičky už jsem viděl lepší, ale přestřelky jsou udělaný dost dobře (hlavně ta závěrečná). Hlavní hrdina je tak tvrdej, že hned na začátku si na sebe vezme tričko, který mu pochcala kočka, protože jiný nemá čistý, se svým ukecaným kámošem na sebe řvou nejrůznější nadávky, nadřízený a policajty posílá do prdele apod. Příběh jednoduchej a končí velkou krvavou přestřelkou. Tak to má bejt. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Nejake Blackspoitation /Cesta do Sonory, Jackie Brown a The Arena 1974/ som uz videl, a tento snimok dost vybocuje z klasickeho ponatia blackspoitation. Klasicke atributy blackspoitation su drogova problematika, rasove konflikty - najma s bielou rasou a cierne ghetta, a tomu sa Tirak Turner vyhyba. Reziser Jonathan Kaplan natocil sympaticky akcny fryler s Ysaacom Hayesom v hlavnej roli a sympaticou Nichelle Nichols. O herecke vykony tu az tak nejde, skor ide o uzivanie si filmu so vsetkymi tymi prestrelkami, autonahanackami a klasickou cernosskou mentalitou. Snimok rychlo uplynie, a nuda je sympaticky stlacena na minimum. Yaphet Kotto /Live and let Die/ na urovni a uz nebol za tak slizkeho zaporaka ako v uz spominanej bondovke. 76 % ()

MrPierc 

všechny recenze uživatele

Tak podívej se ty bělásku, já a můj negerskej kámoš zásadně jíme jenom kuře, nosíme zvonáče, svým holkám říkáme před nima samotnýma "Bjitch" a oni za to nenosí podprsenky. Máme drsný vtipy a při každé větě šroubujeme výšku tónu až do závratných výšin, takže ke konci už pištíme. Doufám, že mě sleduješ ty bílá měkkoto. Bělásci jako ty, dělaj jenom problémy a jsou neschopný ve svý funkci. Nerozumí ghetu a nevyrůstali tam jako my. Zásadně říkáme druhému afroameričanovi "NEGŘE" a slovo kurva, zmrd nebo píča musí obsahovat každou druhou větu. Chodící černá spravedlnost na každého dojde. Nikdo nerozumí našim problémům a když, tak jen Truck Turner, který svojí bouchačkou vystřílí celou pasáckou elitu na východním probřeží. Tak se pakuj ty bílá špíno! ()

mortak 

všechny recenze uživatele

Levná černošská napodobenina Drsného Harryho. Hayes asi v kině viděl Magnum Force (1973), a tak si hned na koleně s přáteli natočil Truck Turnera (1974). ()

bizz_mjc 

všechny recenze uživatele

Negerskej film o negrech pro negry s namakaným funky, big bouchačkou a bičiz. Pro některý asi kult (nedivím se, že Tarantino film pro hláškující a über cool niggaz miluje), ale jinak béčko, byť poctivý, jaxviňa. ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Predstavte si az komiksove vypraveny pribeh ve stylu italskych poliziotteschi, ale zasazeny do USA, a obleceny jako blaxploitation... To proste nema chybu. Uz jen Nichelle Nichols ve stylu ala Pam Grier je bomba. :) P.S.: a jestli jste nekdy hrali prvniho Drivera, urcite nostalgicky zavzpominate pri tech honickach s tim 1973 Dodge Chargerem...jako ja. :D ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nu, tady se ČSFD neplete v žánrech, tomhle by se dalo říkat akční film. Je tu vše - hláškující parťáci, umírající kamarádi, skupina zabijáků jdoucí po hrdinovi, nějaká ta honička, bitka a pár přestřelek. Záporákuje tu Yaphet Kotto a překvapivě Nichelle "Uhura" Nicholsová, Isaac Hayes je kupodivu na zpěváka drsný řízek, ještě drsnější než Shaft pro kterého složil song. Mám spíše problém s celým tím žánrem blaxploitation a celou tou přepálenou stylizací. Slovo negr tu zazní asi tak 1000*, většinou z úst černochů, veškerý humor je postavený na šílené sprostotě, záporáci jsou pasáci jako z nějaké parodie, nájemní vrazi jsou ubozí. Střílečky s magnumem vykrádají Drsného Harryho, jen o třídu hůř (chaos v nemocnici). Zkrátka mírně zábavný, hodně nablblý akční krimi, tedy něco z čeho jsem bohužel už asi vyrostl, před takovými 10 lety by to bylo určitě o hvězdičku víc. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Ale jo, je to zábavné, Isaac Hayes je drsnej až na půdu, funky bublá, bičiz ukazujou kozy, hlášky lítaj vzduchem... ()

Související novinky

Zemřel herec Yaphet Kotto

Zemřel herec Yaphet Kotto

16.03.2021

Ve věku 81 let zemřel na Filipínách americký herec Yaphet Kotto. Informaci prostřednictvím sociálních médií zveřejnila jeho žena Tessie Sinahon a později ji potvrdil i hercův agent Ryan Goldhar.… (více)

Reklama

Reklama