Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se to tak vezme, krademe všichni... Sňatkový podvodník Lojza Bazan (V. Menšík) je po letech propuštěn z vězení na amnestii spolu se dvěma spoluvězni, kasařem Josefem Laštovkou (O. Krejča) a podvodným karetním hráčem Frantou Fafejtou (J. Sovák). Vězeň Béda Musil (F. Filipovský) poradí Lojzovi, aby se zkusil uchytit v jeho rodných Vejtonicích, kde má rodina Musilů pod rukou celé zemědělské družstvo. Trojice propuštěných má záhy geniální plán na velkou loupež družstevních peněz. Kvůli tomu dokonce Laštovka s Fafejtou vstoupí do vejtonického JZD a přijmou místo účetního a jednatele, zatímco zkušený sukničkář Lojza zaujme Bédovo místo za výčepní pípou i v loži jeho osamělé manželky Růženky (S. Zázvorková). Jenže kamarádi velice záhy zjistí, že družstvo je na mizině, protože veškeré zisky rozkrádají Musilovi. Aby vůbec bylo co z družstevní kasy ukrást, musejí kumpáni napřed zavést pořádek a přivést JZD k rozkvětu… (Česká televize)

(více)

Recenze (83)

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Průměrná česká komedie, stojící na brilantních hereckých výkonech tří hlavních představitelů (Vladimír Menšík, Jiří Sovák a Otomar Krejča). Příběh není ničím originální a ani nijak nezaujme, po hudební stránce také neexceluje a tak herecké obsazení je to jediné, na co se film může spolehnout. Jak postava hospodského, tak postavy oganizátora a účetního jsou zahrány s přehledem a mohlo by se zdát, že si celý film ukradly pro sebe. Slušelo by se zmínit snad už jen jméno Josefa Kemra, který snad nikdy nezahraje nic špatně. Mezi námi zloději není ničím originální, ale na druhou stranu není vůbec špatnou komedií. Krásný příklad čistě průměrného filmu. ()

tomtomtoma 

všechny recenze uživatele

Film Mezi námi zloději je výstavní výchovná komunistická komedie. S karatelsky hravým způsobem pohlíží na rozbujelé nešvary socialistické společnosti. Český, respektive československý, lid se uměl vždy s neuvěřitelnou flexibilitou přizpůsobit režimním poměrům v té nejpřízemnější podobě. Pochopitelně, měl vždy názorné vzory v autoritách a vůdčích osobnostech společnosti. Příběh není složitý, herecké výkony jsou přesvědčivě vynikající. Socialistické reálie komunistické společnosti se v této podobě proměňují až v neplánovanou sarkastickou satiru. Díky tomu všemu a několika rozkošně rozpustilým hláškám je pro mne film příjemnou zábavou. Hlavní postavou příběhu je propuštěný kasař Josef Laštovka (dobrý Otomar Krejča st.), který se s nedůvěřivostí ujme funkce účetního JZD. Zprvu jednoduchý plán dostává povážlivé trhliny již na svém počátku. A kdo by chtěl ničit sladké plody své poctivé práce a osobních sympatií? Druhým do party je propuštěný sňatkový podvodník Lojza Bazan (velmi dobrý Vladimír Menšík) s vlastní sobeckou cestou za blahobytem budoucnosti. Trojlístek uzavírá propuštěný falešný hráč František Fafejta (sympatický Jiří Sovák) s drzým sebevědomým a balancováním únosnosti a limitů vlastních schopností. Vše lze poznávat za pochodu, vše lze hravě a netradičně řešit ve vlastní prospěch. Z dalších rolí: jeden z vůdčích a nenasytných obyvatel vesnice Josef Musil (dobrý Rudolf Deyl ml.), nejuvědomělejší z rodu Musilů Alois Musil (zajímavý Václav Lohniský), zatrpklý nejstarší člen rodu Musilů Vincek Musil (dobrý Bohuš Záhorský), vypečená slaměná vdova a hostinská Růžena Musilová (dobrá Stella Zázvorková), Růženin překvapený manžel a vězeňský holič Béďa Musil (dobrý František Filipovský), přikyvující nový předseda JZD Paroubek (velmi zajímavý Josef Kemr), mladá nadlesní a Josefova dcera Vlastička Musilová (Zuzana Stivínová), či družstevnice Zdenka Zouzalová se slabostí pro nového účetního (šarmantní Jarmila Smejkalová). Ano, je to komunistické, ale i mile rozverné. Navíc, když někdo umí dělit čísla, může mít velmi zajímavou perspektivu na venkově v zemědělství. ()

Reklama

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Možná bylo bláhové očekávat od Vladimíra Čecha zázraky, ale třeba alibiovskou trilogii reprízuji za podzimních plískanic docela rád. Jestliže jsou jiné Čechovy práce poznamenány podlézáním režimu na akcidentální úrovni, Mezi námi zloději je nasycená substance komančské propagandy. Je jí podřízeno vše, počínaje zápletkou s megatransparentním kolektivizačním morálem, konče neohrabanými pokusy o humor, který svou výchovností otravuje i přes angažmá hereckých es, jimž je divák odkojený televizní produkcí osmdesátých let ochoten odpustit i smrtelný hřích. Jenže tohle se nedá. Aby toho nebylo málo, film jakoby někdo okradl i na nižší řemeslné úrovni. Teprve deset let od prvního vysílání ČST a už lze hovořit o vkrádajících se televizních manýrech. Takže slovy Werichova Palečka: To nedoporučuji! ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Bylo nebylo, někdo dostal geniální nápad a hodlal natočit sžíravou satiru na socialistický dnešek... a pak se toho prostě zalekl, nebo možná spíš "musel zaleknout", a tudíž z toho vznikla rozbředlá nemastná a neslaná plichta... Propuštění kriminálníci, kteří nechytili "dění venku" a tudíž chtějí v kultuře na počátku šedesátých let prorazit budovatelskými písněmi jsou výborní a dění ve vlaku, kde ti propuštění kriminálníci se jako jediní dokážou slušně chovat, rozhodně taky. Celá věc se začne hroutit ve chvíli, kdy naše postavičky míjí vejtonický hřbitov s okázalou hrobkou Musilů na níž je přidělán amplion. Přesně v tu chvíli (tedy zhruba deset minut po začátku filmu) se dramaticky změní žánr a sžíravá satira se promění v rozbředlou podivnost. Ten kdo rozkrádá vejtonické JZD totiž nejsou normální družstevníci, ale bývalí bohatí sedláci z rozvětvené rodiny Musilů. Všichni ostatní se před nimi jen třesou... Bác. Jako mávnutím kouzelného proutku se z filmu stane nepovedená agitka... Pokud má smysl se na ní dívat, tak je to kvůli skvělému herectví většiny zúčastněných. Celkový dojem: 65% ()

MartinTerran 

všechny recenze uživatele

Vtipný film, který by se dal shrnout jako: "Kdo nekrade, okrádá rodinu". Film je i přes své stáří svižný a vtipný. Jelikož jsem v té době nežil tak jsem se musel na některé věci doptat abych to plně pochopil. Závěrečný zvrat je pro režimový, ale to mi vůbec nevadí, aspoň jsem byl překvapen. Herecké obsazení je hvězdné a zahrané skvěle. Hodnocení: 73/100. ()

Galerie (2)

Zajímavosti (1)

  • Natáčelo se v obci Plástovice. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Reklama

Reklama