Reklama

Reklama

Sherlock Holmes: Znamení čtyř

(TV film)
  • Česko Podpis čtyř (více)

Obsahy(1)

Dveře zamčené zevnitř, okna zavřená na petlici, krbová mříž příliš malá, než aby se jí kdokoli protáhl, za stolem mrtvý muž v podivně ztuhlé pozici, napovídající požití nějakého účinného jedu – a zmizení klenotů obrovské ceny. Sherlock Holmes už za svůj život rozluštil nejednu záhadu, ta, před kterou jej osud postavil nyní, však skutečně vypadá neřešitelně. Normální smrtelník by to nepochybně vzdal. Holmes se však odjakživa řídí zásadou, že vyloučí-li se nemožné, to, co zůstane – byť to vypadá šíleně – musí být pravda. A k odhalení pravdy je Holmes ochoten použít jakýkoliv způsob. Třeba i zaměstnání svého netradičního příležitostného pomocného sboru. (Česká televize)

(více)

Recenze (54)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ježíši marjá to je porod taky. Jsem si dal do vyhledávače Znamení čtyř a vyjel mně celej seznam TV filmů co se jmenujou Znamený čtyř a samozřejmě jsem se trefil až na poslední pokus, dokonce jsem na jedno Znamení čtyř, to druhý, kliknul dvakrát. Ještě děkuju bohu, že v tom Znamení čtyř co jsem viděl já, hraje Sherlocka Holmese člověk z tak arogantním výrazem, že jsem ho hned poznal na plakátu, jinak bych zaručeně hodnotil jiný Znamení čtyř. Nemůžu se moc vyjádřit k příběhu, protože bych spoileroval, ale mě vždycky fasinuje ten úvod, kde je Sherlock chytrej jak Palackej a Watson tam od něj vždycky dostane sodovku, to mě děsně baví. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Záhada kolem kvarteta z andamanské trestanecké kolonie a rádžova pokladu patří v detektivově portfoliu mezi notoricky známé, takže je možno soustředit se na Jeremyho Bretta a jeho pohlcení rolí, která se mu zdála náročnější než Hamlet a Macbeth na divadelních prknech. Rád, že je mezi podivíny většími, než je on sám, najímá na práci psy i děti, trýzněn nerozlousknutím případu chodí po nocích po pokoji, v podrážděnosti se vozí po nebohé domovnici a zbystří jen tehdy, když se objeví něco pozoruhodného. Nejlepší scéna je ta závěrečná. Byť je truhla s věnem prázdná, mlsný kocour Watson vyhlíží z okna ženitbu. A Holmes? Přededukován a zavalen fakty odpadá na zasloužených dvacet.. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Celovečerní Sherlock Holmes má na vše víc času - na to, aby Watson dostal stejný prostor jako Holmes, aby si režie mohla vyhrát (všechny ty záběry přes zrcadla a zrcátka, kterých bylo i v "obyčejných" epizodách dost, jsou tady také a ještě nápaditější), aby příběh plynul příjemným nepřekotným tempem a aby závěrečné vysvětlení a vyprávění bylo dostatečně působivé. Zase se to zkrátka povedlo. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Nejlepší filmové ztvárnění fenomenálního a kultovního britského detektiva Sherlocka Holmese.!!! Jeremy Brett zkrátka neúpřekonatelný, zkrátka přesvědčivý a "sherlockovský". :-) ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Táto predloha by si zaslúžila omnoho temnejšie spracovanie. Npriek tomu ide asi o maximum, aké sa dá vyťažiť z televízneho spracovania. No a navyše je tu Jeremy Brett, takže akákoľvek myšlienka na novú verziu s niekým iným mi pripadá ako nonsense. Prípad je zapeklitý, tajomný, postupné odhaľovanie súvislostí je napínavé a potešil aj český dabing. Film som videl cca po 20 rokoch a teším sa na ďalšie celovečerné tv filmy s Brettom. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Utahaný začátek, pak výborný skok přímo do zápletky (koktavý Jan Knot a jeho zasvěcení do děje) ale pak bohužel zase ospalé a roztahané vyšetřování a dost blbý konec. Holmes tentokrát nejenom nesympatický, ale přímo divný, Dalimil Klapka je moc uječený. Bruder v roli Watsona naopak moc dobrý. Televizní rozpočet je v tom dost cítit, i když kostýmy a výprava slušná. ()

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Pro mě pětihvězdičková záležitost. Atmosféra, ostatně jako v celé Brettově sérii skvělá a osobně musím říct, že to natažení do sta minut příběhu rozhodně prospělo a snad utíkal rychleji než ty 50ti minutové epizody. ()

liquido26 

všechny recenze uživatele

Hodně věrná adaptace skvělého románu. Příběh je zachován, tak jako v knize, pár více či méně důležitých detailů je vypuštěno, něco zjednodušeno, ale to nijak nevadí. Jeremy Brett je v nejlepší formě. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Poměrně originální ztvárnění Sherlocka Holmese ... v příběhu, který se pokouší napodobit slavného detektiva, když svou vlastní originalitu po celou stopáž neúnavně hledá - bohužel na rozdíl od něho není zcela úspěšný. Navíc ve finále maličko ztrácí tempo a stává se snad až příliš popisným. Přesto si solidní 3* zaslouží. ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Znáte ten druh zívnutí, kdy máte strach, že si vymknete čelist? Tenhle příběh je přesně takový a přesně toto vám u něj hrozí. Nezáživná historka o pokladu, zašmodrchaná a vytahaná jako guma u tepláků. A protože vás film nemilosrdně přecpává teatrálně přepjatými výstupy všech zúčastněných, fyzikální zákon velí, že brzy cosi rupne. Buď ta guma nebo vy. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Tihle detektivní "ježci v kleci" se řeší s chytře ďábelskou elegancí, čili pány kavalíry s cylindry a motýlky. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Moje první sherlocovská brettovka. A na začátek jsem si nemohl nic lepšího přát. Výborné zpracování, skvělí herci i atmosféra. Prostě super detektivka... ()

Fox85 

všechny recenze uživatele

Je to vlastně epizoda ze seriálu roztažená o spoustu retrospektivních vyprávění. Přesto je to napínavé a zajímavé pokoukání a Jeremy Brett opět excelentní. ()

Ironfood 

všechny recenze uživatele

Na televizní film celkem slušná záležitost, jen mi to přišlo příliš natahované (honička člunů) a místy to působilo až příliš amatérsky (například část odehrávající se v Indii). ()

Reklama

Reklama