Reklama

Reklama

Kókaku kidótai: Stand Alone Complex - 2nd GIG

(série)
Japonsko, (2004–2005), 10 h 50 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Masamune Širó (komiks)

Kamera:

Kódži Tanaka

Hudba:

Jóko Kanno

Hrají:

Akio Ócuka, Acuko Tanaka, Kóiči Jamadera, Megumi Hajašibara, Wataru Takagi, Júdži Ueda, Makoto Jasumura, Osamu Saka, Kenta Mijake, Jasuo Muramacu (více)
(další profese)

Epizody(26)

Obsahy(1)

V budoucnosti, kde má internetová síť a kybernetika značný vliv na společnost, členové Sekce 9 opět řeší mnoho případů týkajících se počítačové kyberkriminality. Tentokrát však mají více práce, jelikož novou vlnu nebezpečí spustila sebevražedná skupina známá jako „Jedenáct jednotlivců“ (Individual Eleven). Tato skupina se okamžitě stává hlavním cílem Sekce 9, která se snaží případ rychle ukončit. Aktuální otázka uprchlíků v Japonsku by totiž mohla přerůst až v občanskou válku. (Jigvell)

(více)

Recenze (19)

VanTom 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Přiznávám, že zamotaný případ "Jedenácti jednotlivců" a spiknutí v pozadí, opírající se o komplikovanou geopolitickou, ekonomickou, filozofickou i společenskou situaci Japonska budoucnosti (s dnes velice ožehavými otázkami nepokojů a začleňování uprchlíků), jsem při rychlém čtení obsáhlých titulků ani nestíhal chápat. Rozplétání klubka nitek v obšírných dialozích náročných na soustředění mne tedy příliš nerajcovalo, pookřál jsem až při skvělé závěrečné akci, kdy už byly karty loženy. Takže zbývalo si užít několik brilantních samostatnějších odboček (ep. 17: Red Data) a okének do minulosti charizmatických členů Sekce 9, líbilo se mi také výraznější polidštění Majorky. Třeba po druhém zhlédnutí budu mluvit jinak, jestli na něj někdy dojde. ()

3KAVKY 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Rychlejší, akčnější a dle mého i zajímamvější děj GITS:SAC2, je pro mě příjemným překvapením. Sociální problematika uprchlictva na Japonských ostrovech a hrozící státní převrat se pro mě staly dostatečnou potravou, abych tuto řadu zkouknul, takřka na jeden zátah. Většina členů sekce 9 byla oproti předchozí sérii mírně polidštěna v epizodách, věnovaných jednotlivým agentům a já přitom neměl pocit nepříjemné vatáže. Největší charaterový skok jsem zaznamenal u Majora, která snad opravdu kdysi dávno byla i lidskou bytostí. Co se animace týče, byla samosebou kvalitnější, z toho lze ale obvinit jen technologický pokrok. Hudební doprvod se mi zdál méně agresivní a rušivý, než tomu bylo v původním SAC, i když titulní píseň SAC2 byla o třídu níž, než Inner Univers ze SAC. To se ale při kvaltě tohoto songu dalo vlastně čekat. ()

Reklama

Radiq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Z téhle série je mi jasná snad jediná věc - že hlavní záporák Gouda vypadá jak zjizvenej penis. Jinak zmatení vládne všemu. Člověk musí vydat spoustu sil a pozornosti, mít pamatováka, orientovat se v souvislostech a ději, aby z toho aspoň trochu pochopil. Taky furt nevím, co je to ten stand alone complex. Furt nevím hodně dalších věcí. Jenom vím to, že to je fakt hodně komplexní seriál. Jsou to ty samé problémy co u první série, ale tentokrát už musím být ostřejší a napálit tomu jen 3 hvězdy. Jo a jinak opět tady je dost dobrá hudba u úvodní znělky. ()

Utero 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nádhera. Podle mě o dost lepší než první série. Lepší záporák (Gouda), lepší zápletka (uprchlíci), zajímavější nové postavy (Kuze, premiérka,..) a stejně dobrý opening! Druhá série především nabízí více temnoty a propracovanější děje jednotlivých epizod. Potěší především epizody zabívající se minulostí členů ze sekce 9 (Hlavně ta z Majorčina dětství byla snad tou nejlepší epizodou z celé série) Nelze než maximálně doporučit! ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prvá séria sa mi páčila viac. Ale táto zase kupodivu funguje v rámci aktuálnych problémov. Sekcia 9 je pre mňa stále špičkou na poli kyberzločinu a všetky postavy som po dlhom čase veľmi rád videl. Viacej politickosti mi tu bohužiaľ nesedelo. Atmosférou rovnaké a čo sa týka hudby tak šťavnaté. Páčili sa mi referencie na Nebo nad Berlínom aj posunutie vzťahov na ďalšiu zložitejšiu úroveň, dokonca aj koncept Individual Eleven, ale vo vyplňujúcich častiach ma to nechalo pomerne chladným. Finále dobré a samozrejme to necháva kopec ďalších otázok a akési šteklenie, že treba si to pozrieť ešte raz a doplniť si všetky tie informácie do jedného komplexného celku, lebo na jedno pozretie sa to fakt nedá. ()

Galerie (28)

Zajímavosti (3)

  • Druhá epizoda je z velké části poctou k filmu Taxikář (1976) od Martina Scorseseho, a to včetně monologů, zacházení se zbraní před zrcadlem a záchranou prostitutky. V této epizodě jsou také zahrnuté odkazy na New York a fakt, že stejně jako Travis (Robert De Niro) se i Gino, hlavní postava této epizody, vrátil z války, na kterou se společnost snaží zapomenout. (Jigvell)
  • V 5. epizodě se objeví zmínka o Patrickovi Sylvesterovi, fiktivním politickém teoretikovi, který publikoval deset esejí o přirozenosti revoluce. Ishikawa objevil zvěsti o Sylvestreho nevydané práci, která se jmenuje Jedenáct jednotlivců. Jedná se o ideologickou bibli teroristické skupiny, jenž nese stejné jméno. Tato esej se údajně zabývá událostmi během incidentu z 15. května roku 1932, kdy jedenáct námořních důstojníků zavraždilo tehdejšího premiéra Inukaie Tsuyoshiho. (Jigvell)
  • V 18. epizodě je ve scéně, kdy Batou pozoruje ze sochy anděla Berlín, možné najít podobnost se scénou z filmu Nebe nad Berlínem (1987), ve které neviditelní andělé pozorují město a jeho obyvatele. (Jigvell)

Reklama

Reklama