Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátá léta minulého století. Manhattanský uklízeč toalet Tom Ripley (Matt Damon) si vypůjčí sako studenta Princetonu, v němž hraje na klavír na zahradní párty. Když s ním pak bohatý otec čerstvého absolventa Princetonské univerzity zapřede rozhovor, Tom předstírá, že jeho syna zná. Rázem tak dostane nabídku, aby se výměnou za tisíc dolarů vypravil do Itálie a přesvědčil Dickieho Greenleafa (Jude Law) k návratu domů. V Itálii se Tom připojí k Dickiemu a jeho vzdělané snoubence Marge (Gwyneth Paltrowová). Předstírá, že miluje jazz a chová homosexuální naděje, zatímco se topí v přepychu. Kromě lhaní je Tom také velmi dobrý v imitaci a padělání, takže když se s ním pak pohledný a sebejistý Dickie začne nudit a zavrhne ho, Tom neváhá zajít opravdu hodně daleko, aby si přivlastnil Greenleafovy výsady. (Cinemax)

(více)

Recenze (501)

Boss321 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý thriller s vcelku originálním námětem. Trochu nechápu proč do hlavní role obsadili Matta Damona, který nemá na to aby zahrál roli takového psychopata. Jude Law podal naprosto excelentní výkon a nominaci na Oscara si zasloužil. Paltrow, Hoffman a Blanchett zdařile sekundují. Anthony Minghella byl skvělý režisér, který nenatočil špatný film a velká škoda, že se nás opustil předčasně. Atmosféru opět dokresluje překrásná hudba Gabriela Yareda. I když mám Damona rád, tak do téhle role mi absolutně nezapadl a kvůli němu nedávám pět hvězdiček....... ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Konečně někdo přišel na to, že to, co skutečně nahání strach, jsou myšlenky a pohnutky zločinné mysli ukryté pod neškodnou fasádou. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

Film z jiné dvojsmyslné dimenze. A myslím, že Anthony Minghella už lepší film nenatočí, protože nastavil tak vysokou látku promyšlené mozaiky, že překonává sám sebe. Matt Damon podává životní roli. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Velice elegantní psychologicko-kriminální drama outsidera, s jehož pocity se dokážeme překvapivě lehce ztotožnit. Obsazení je opravdu neskutečné, zvlášť pánové Damon s Lawem předvádějí své snad nejlepší výkony. Trošku mi vadí ke konci určité natahování příběhu, které mělo pootevřít vrátka pro další díl. Ten ale nejspíš díky nepříliš vysokým tržbám nepříjde, takže je dvojnásob zbytečné. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Na povrchu nudně "normální" a přitom uvnitř tak zvláštní - toto tvrzení platí nejen o postavě Toma Ripleyho, ale i o filmu samotném. Film nemá žádné dechberoucí momenty, zpočátku jen ukazuje, jak plyne bujarý život po italsku, ovšem krátce na to si začneme uvědomovat, že právě onen submisivní a až moc hodný introvert v centru všeho dění, do něj vůbec nezapadá. Jeho asimilace s prostředím je falešná, na povrch začnou vystupovat sociopatické rysy, a tak i když se Ripley dokáže dokonale podbízet, jednou trpělivost přeteče... Zcela chladně však dokáže pokračovat ve svém zivotu, přesto nelze říct, že by nic necítil... Talentovaný pan Ripley je jednoduše zvláštní film, neřekl bych přímo oslnivý a snad ani ne tolik atmosferický (na thriller), avšak jeho psychologický rozměr stojí za zamyšlení a řemeslné provedení, v čele s hereckými výkony, za velkou pochvalu! 7/10 ()

Traffic 

všechny recenze uživatele

Homoerotické napětí by se tu dalo krájet. Šel jsem do toho nepřipraven, ale teď zpětně zjišťuju, že Ripley je zřejmě součást hollywoodského queer kánonu. Aneb co všechno se stane, když neprovedete coming out. Krize identity trochu jinak. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní, neobvyklý, ale rozhodně výborný film. Režisér Minghella před nás postavil hlavního hrdinu, který začíná jako zakřiknutý klaďas a končí jako...no, v každém případě, po celou dobu mu divák fandí. Damona nemám nijak v lásce, ale tímhle výkonem mě alespoň z části přesvědčil, že hrát umí (btw, výborně vykreslený charakter Tomovy postavy). Law i Paltrow byli dobří, jen mě zklamala Blanchett, která se ve filmu pohybovala jako éterická bytost, která tam ani nepatří (vůbec celá její postava byla napsaná nějak divně :-)). Filmu můžu vytknout snad jen delší stopáž, ale vzhledem k tomu, že jsem u něj neusnul ani cca v 1 hodinu ráno, tak vlastně proč ne. Možná lehce nadhodnocuju, ale tenhle film má ode mě 5*. Zajímavý komentář: Nathalie ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I always thought it would be better to be a fake somebody than a real nobody..“ Ani netřeba být v plném slunci a Minghellův příběh o chorobné ctižádosti a lžích, co vás dostanou až za bod, kde není návratu, začne diváka postupně spalovat. Damonovým úlisným šklebem s koutkem nahoře, homoerotickým dusnem, vymetenou cestou amorálnosti i kamerou Johna Sealeho, co dokonale využívá vybrané lokace. Kdybych nevěděl, že je Cate Blanchett geniální herečka, měl bych za to, že ty výrazové prostředky kouzelné stydlivosti ukradla Claire Forlani z Meet Joe Black.. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

Ještě dlouho mi tento snímek zůstane ležet v hlavě... Škoda, že režisér takového formátu, jakým Minghella bezesporu byl, musel předčasně zemřít - protože by jistě širokou obec diváckou ještě mnohokrát potěšil čistým filmovým jazykem, vynikajícím hudebním podbarvením, skvělým scénářem či bezchybným castingem. Protože tohle všechno dovádí "Talentovaný pan Ripley" k dokonalosti. Na začátku bezstarostné léto s šancí na život, po kterém Ripley vždycky jen marně toužil, se pozvolna mění v tu nejhorší noční můru. "No matter what you do, no matter how awful, no-one ever thinks that they're a bad person. Don't you just take the past and put it in a room in a basement and lock the door and never go in there? That's what I do." Lze vůbec to, po čem celý život toužíte, nezávidět, pokud to máte celý den před očima? Nezabili byste, nekradli byste, jen abyste zachovali pro sebe alespoň odlesk toho snu? Matt Damon byl v tomto případě sázka na jistotu, povedlo se i ostatní obsazení: Dickie Jude Lawa je přesně ten typ hejska, kterému odpustíte takřka cokoliv, jen aby vám věnoval 5 minut svého pohledu, Marge v podání Gwyneth Paltrow se mění z bezstarostné dívky ve zlomenou ženu, potěší i obsazení vedlejších rolí: Cate Blanchett, Philip Seymour Hoffman či Jack Davenport. Jednou z postav je ve filmu také hudba: My Funny Valentine, Tu vuo' fa l'americano... to jsou naprosto nezapomenutelné střípky po všech stránkách vynikajícího sountracku. Pokračování nikdy neměla vzniknout! Zaplať bánbůh s nimi nikdo ze zúčastněných nemá nic společného. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Talent pána Damona je nespochybniteľný, Minghella sa vyžíva v pomalom plynutí deja a s precíznosťou nás kolíše v skvelom príbehu. V prvej polovici sú prvotriedne budované charaktery postáv, v druhej hodinke príbeh k sebe naberie thrillerovú stránku príbehu, dramatickosť stupňuje každou minútou, a rastie aj počet zvratov. To však neznamená hneď nástup vysokého tempa. Všetko plynie pokojne, chladne a miestami až patetická surovosť dodáva snímku nečakané zauzlenia a následné rozuzlenia so skvelým záverom. 80%. ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Netradiční holywoodský thriller. Obrazově a obsahově tradičně skvělá podívaná, jen je to na mne až přliš odosobněné a studené. Od Minghelly mám rád ryzí emoce. Umí je velmi dobře - v jiných filmech. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Patrně nejlepší adaptace slavného románu Patricie Highsmith. Skvělá atmosféra poválečné Itálie, výborné obsazení (Damon, Paltrow, Law a v neposlední řadě v maličké roličce Blanchett) a nevšední téma. Není co vytknout. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Psychologický rozbor duševního přerodu z přicmrndávače v tak trochu vyšinutého zabijáka hnaného zprvu věcí celkem pochopitelnou a později už strachem z prozrazení, to všechno s dokonalým Damonem, který je vám nejdřív šumák a potom se vám zhnusí. Jude Law v roli prachatého fracka a záletníka se mu však v mnohém vyrovná a hlavně díky němu (a P. S. Hoffmanovi) je první polovina filmu tak dobrá. Od chvíle, kdy Ripley začne svůj dvojí život, je film syrovější, Ripley nebezpečnější a příběh trochu zmatenější. V některých scénách se ale napětím až tají dech a vy žasnete, jak tomu Ripleymu všechno vychází, takže mu odpustíte, že vás pořád tak vodí za nos. Konec byl hodně dobrý, celkově mistrně zvládnutý snímek s perfektními hereckými výkony. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Kdo by nechtěl být někým jiným. Ideálně pohledným, prachatým, suverénním. Falešný někdo než skutečný nikdo. Společnost je nějak nastavená, kdo nejde s ní, má mnohdy smůlu. Dostatečně zajímavý motiv si vybral pro svůj thriller bohužel předčasně zesnulý Anthony Minghella. Jeho hrdina je smířený s tím, že všechno něco stojí. A nebojí se proto i zabíjet. Jen aby se přiblížil životnímu stylu někoho, pro koho se nadchl. Jenže oddanost začne jeho okolí spíš nudit a obtěžovat. Minghella a jeho klenot v podobě Matta Damona napevno čapli do svých rukou solidní schopnost improvizace, adaptovaný scénář vytáhl to filmově zajímavé, uznávaný kameraman John Seale to zase zaplnil velmi přitažlivými obrázky. O zbytek se postarali herci: Damon přepíná mezi plachostí a světáckostí, Jude Law je zase chlapík vábící svou kultivovaností a sex-appealem, ale zároveň svou sebestředností a sobectvím. Na jeho tokání slyší Gwyneth Paltrow, která tehdy zažívala nejzajímavější období své kariéry. Ostatně v tomhle inteligentním thrilleru jsou po herecké stránce velmi dobří všichni. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

Majstrovsky vymyslené, majstrovsky sfilmované. S citom a vysokou kvalitou je zachytená nielen psychológia postáv, ale aj atmosféra doby a obraz rôznych vrstiev spoločnosti. Síce človeku napadne, že v 50. rokoch už dávno ľudstvo poznalo tajomstvo odtlačkov prstov, ale inak je ilúzia dokonalá. Výborné herecké výkony ešte podčiarkujú skvele zrealizovanú víziu režiséra, ktorému môžem ďakovať aj za Anglického pacienta. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Toto je veľmi dobré, priam vynikajúce, filmové spracovanie románu americkej spisovateľky Patricie Highsmithovej. Kniha bola vydaná v roku 1956. Páči sa mi ako autor tejto filmovej verzie, režisér Anthony Minghella, prispôsobil príbeh dnešnému divákovi a pritom zachoval podstatu pôvodnej literárnej predlohy. Som vrcholne spokojný aj s hereckým odsadením. Objavila sa tam celá plejáda prvotriednych hercov. No a titulnú rolu Toma Ripleyho výborne stvárnil Matt Damon. Podľa môjho názoru je to jeho životný herecký výkon. V úlohe tohto nebezpečného psychopata sa predviedol vskutku bravúrne. **** ()

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Law a Minghella opět spolu

Law a Minghella opět spolu

28.02.2005

Jude Law si s největší pravděpodobností zahraje v BREAKING AND ENTERING, pro Miramax Films. Lawova role se má jmenovat Will a je to londýnský architekt, momentálně se nacházející v osobní i… (více)

Reklama

Reklama