Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Padesátá léta minulého století. Manhattanský uklízeč toalet Tom Ripley (Matt Damon) si vypůjčí sako studenta Princetonu, v němž hraje na klavír na zahradní párty. Když s ním pak bohatý otec čerstvého absolventa Princetonské univerzity zapřede rozhovor, Tom předstírá, že jeho syna zná. Rázem tak dostane nabídku, aby se výměnou za tisíc dolarů vypravil do Itálie a přesvědčil Dickieho Greenleafa (Jude Law) k návratu domů. V Itálii se Tom připojí k Dickiemu a jeho vzdělané snoubence Marge (Gwyneth Paltrowová). Předstírá, že miluje jazz a chová homosexuální naděje, zatímco se topí v přepychu. Kromě lhaní je Tom také velmi dobrý v imitaci a padělání, takže když se s ním pak pohledný a sebejistý Dickie začne nudit a zavrhne ho, Tom neváhá zajít opravdu hodně daleko, aby si přivlastnil Greenleafovy výsady. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (501)

Allien.9 

všechny recenze uživatele

No... Co k tomu říct? Matt Damon je podle mě perfektní herec a zahraje kohokoli. Jako klaďáka ho zbožňujete, jako záporáka ho nenávidíte, ale ani na jednu verzi nezapomenete. Tom Ripley je v káždém případě jedna z jeho životních rolí. Nejzvláštnější je, že vše začíná tak nevině - půjčením obyčejného školního saka. Od saka se Tom (Damon) dostává ke lžím, od lží k podvodům a od podvodů k něčemu ještě mnohem horšímu... A přitom mohlo být u piána tak dobře. Nejvíc mě ale fascinuje jeho ledový klid. Ať udělá co udělá, ať se děje co se děje, je pořád nad věcí. Kromě Damona jsou i ostatní herci perfektní. Cate Blancett je úžasně vtíravá, Gwyneth je krásně nervozní, Philip Seymour je více než slizký, Jack Davenport je krásný:-D a Jude Law je na odstřel. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„I always thought it would be better to be a fake somebody than a real nobody..“ Ani netřeba být v plném slunci a Minghellův příběh o chorobné ctižádosti a lžích, co vás dostanou až za bod, kde není návratu, začne diváka postupně spalovat. Damonovým úlisným šklebem s koutkem nahoře, homoerotickým dusnem, vymetenou cestou amorálnosti i kamerou Johna Sealeho, co dokonale využívá vybrané lokace. Kdybych nevěděl, že je Cate Blanchett geniální herečka, měl bych za to, že ty výrazové prostředky kouzelné stydlivosti ukradla Claire Forlani z Meet Joe Black.. ()

Reklama

schizmo 

všechny recenze uživatele

Pro mě jeden z těch nudnějších Damonových filmů. Matt se do této záporné role vyloženě nehodil (herecký um mu upřít rozhodně nejde, ale v tomhle snímku pomyslně vítězí Jude Law) a nesmyslně natahovaná stopáž tomu také moc nepomohla. Nakonec žádná vélká pointa a já mohu říct, že tohle si určitě podruhé nepustím. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Nejvíc gay film ve kterém nikdo není gay. Aspoň ne otevřeně, latentní jsou tu úplně všichni. A ten hlavní z toho má taková traumíčka, až svou identitu touží zapřít úplně ve všem. Nebo je u něj jeho latentní homosexualita taky jen přetvářkou, stejně jako všechno ostatní, opojení oportunismem, exhibice manipulativnosti. Za chlapeckou tváří skrytá zrůdně zlomená duše. Film po jejím povrchu klouže celou svou první třetinu, která tak nemá čím zaujmout, brutální ponor pod hladinu ho pak kompletně promění a zvedne na úplně jiný level. 8/10 ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Brilantní, netradiční, pod kůži deroucí se thriller s psychologií jak vyšitou od Dostojevského. Ještě teď mi je trochu špatně. Trochu mi unikla vyhrocená pointa závěru, kdy asi vystupňovaný způsob řešení problému se zdá být tak přijatelný, stereotypní, tudíž nevyhnutelný. Film zaručuje podmanivé napětí po celé délce. Nuda stranou. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (23)

  • Matt Damon dostal roli po svém výkonu ve filmu "Dobrý Will Hunting", kterým nadchnul Anthony Minghellu. Ten chtěl do té doby obsadit Toma Cruise. (don corleone)
  • Matt Damon zhubnul kvůli filmu asi 12 kilo. (don corleone)
  • Jude Law se naučil kvůli filmu hrát na saxofon a Matt Damon zase na piano. Ani jeden z nich ve filmu však na nástroje skutečně nehraje. (don corleone)

Související novinky

Andrew Scott je nový pan Ripley

Andrew Scott je nový pan Ripley

26.09.2019

Hvězda seriálů Sherlock (Moriarty) a Potvora (sexy kněz) Andrew Scott získal hlavní roli v připravované seriálové adaptaci slavné série knih o známém zloději, podvodníkovi a sériovém vrahovi Tomu… (více)

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

Držitel Oscara Gabriel Yared zahraje v Praze

23.07.2012

Světoznámý tvůrce filmové hudby – skladatel Gabriel Yared (Oscar za Anglického pacienta) – čas od času vymění pero a notový papír za klavír a veřejně vystoupí. Letos na podzim budou mít šanci slyšet… (více)

Law a Minghella opět spolu

Law a Minghella opět spolu

28.02.2005

Jude Law si s největší pravděpodobností zahraje v BREAKING AND ENTERING, pro Miramax Films. Lawova role se má jmenovat Will a je to londýnský architekt, momentálně se nacházející v osobní i… (více)

Reklama

Reklama