Reklama

Reklama

Die Landvermesser

Recenze (5)

Flego 

všechny recenze uživatele

Hlavný hrdina, zememerač Léon, dohliada na výstavbu parku. Dve ženy, ktorých domy sú v mieste budúceho staveniska, sú však proti tomuto projektu... Režisér Michel Soutter vytvoril zvláštny svet, plný svojráznych replík, nálad a poetiky. Jeho postavy sa posúvajú z miesta na miesto, komunikujú niekedy nezrozumiteľným jazykom a hľadajú rovnováhu vo svojom emocionálnom svete. Prvý komentár, štvrté hodnotenie. ()

Dionysos 

všechny recenze uživatele

Je spíš chybou pisatele než chybou autora filmu, že se stejně jako u jeho prvního filmu "La lune avec les dents" nedokážu oprostit od filmovědních paralel, jež se tak snadno zvrhávají v bezobsažné škatulkování - ale i v tomto filmu na vás opět dýchne atmosféra z filmů režisérů frnacouzské nové vlny, což je o to zásadnější, že film staví na atmosféře oproti ději: zeměměřiči delimitující místo budoucí dálnice jsou skvělou metaforou pro film, jenž stojí na nehybnosti místa-prostoru, oproti pohybu (ještě neexistujících aut) fabule, poněvadž se hýbou spíše pocity a city postav a diváka, než děj a kamera. Kamera, inu, už ona a celkové lehce dobrosrdečné a rovněž tak humorné ladění a celkový dojem z prvních záběrů kamery připomíná Truffautovskou nostalgii po němých filmech minulosti, přičemž právě zde nebude od věci připomenout angažování Marie Dubois, které v tomto truffautovském kontextu bude relevantním argumentem. Avšak nejen Truffauta a jeho "Julesa a Jima", ale i jiného francouzského barda, najmě J. Rivetta, tento film připomíná, protože místy čarující dvojice hlavnívh hrdinek více než připomíná, a to avant la lettre, Rivettovu "Céline et Julie". ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Zeměměřič vyměřuje dálnici poblíž osamělých stavení a navštěvuje blízká obydlí, rozmlouvá s muži a ženami, nakonec jde o hovor dvou žen, které s ním něco měly(?) a proti němu se domluví. On odchází roztrpčen a vyhrožuje, že všechno zničí. Ale s tím jsou už obě srozuměny!? ...Mezitím jen lehké, trochu absurdní hovory těch, co se setkali, o různých věcech, známostech a citech, které plynou jako bublinky sektu a nezastavují se, ani když si protiřečí...A to vše za lehké hry piana....Film končí nápisem: "Průzkum: jít dlouhými kroky z místa na místo, procházet mezi domy, lidmi a pocity."(70%) ()

Galerie (7)

Reklama

Reklama