Reklama

Reklama

Thriller, při kterém mrazí v zádech, z pera Alistaira MacLeana. Příslušník vědecké expedice Spojených národů na odlehlý arktický ostrov je zavražděn. Důvody jeho smrti náhle vycházejí najevo, když vědci nalézají pečlivě ukrytou nacistickou ponorku, plnou zlatých prutů. Vzhledem k tomu, že následuje jedna smrt za druhou, začíná být zřejmé, že ne každý člen expedice je tím, za koho se vydává, a že se vražedná bitva o Medvědí ostrov rozpoutala doopravdy... Přednostmi této napínavé podívané jsou děsivé záběry valících se lavin a akčních scén, doplněné nevšedními honičkami sněhových aut a skůtrů, které Vám vyrazí dech. (Bonton Home Video)

(více)

Recenze (29)

dopitak 

všechny recenze uživatele

Pět, abych odlišil, že první třičtvrtě hodina byla skutečně dechberoucí. Nemyslím ten přílet Donalda Sutherlanda vrtulníkem, ale spíš ten prolog se zabitím vznášedlem a pak navozením atmosféry. A prozkoumávání jeskyně a ponorky plné koster.... Ta honička vznášedel se skútry už byla slabá a konec takový pohollywoodsky gradovaný. Možná to mohlo mít i přesah do katastrofického filmu, třeba kdyby po poškození stanice stožárem přišli o veškeré potraviny, elektřinu a spojení se světem a začal by boj o přežití okořeněný soubojem proti neznámému záškodníkovi. Ale jak říkám, ten začátek to vynahradil. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Bandu nesympatických vedcov niekde na samote na obrovskom kuse ľadu niekto postupne vyvražďuje. A mne bolo úplne jedno kto je vrah a kto prežije, pretože to je strašná nuda bez atmosféry alebo čohokoľvek. Zaujalo ma len hviezdne herecké obsadenie a veľkolepá výprava. Bohužiaľ nič z toho režisér poriadne nevyužil. 4/10. ()

Reklama

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Dobrodružný thriller, kdy skupina vědců přistane na Medvědím ostrově s úkolem zjistit klimatické změny. Jenže změny nastanou hned při příjezdu, když se skupina dozví, že do některých zón ostrova pro vlastní bezpečnost vůbec nesmějí. Netrvá dlouho a první nástrahy a smrt na sebe nečekají. Fank Lansing zjišťuje, že se ho chce někdo rychle zbavit. Ten má ale tuhý kořínek a tak lehce se nevzdá. Hlavně když je v placu pověst jeho mrtvého otce, který tu na sklonku války kotvil se svou ponorkou a jejím drahoceným nákladem. 90% ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Tenhle subžánr politických thrillerů už dnes prakticky vymizel a není také divu, když už od konce války uplynulo skoro 70 let a všichni nacističtí pohlaváři jsou už mrtvi, dnes sice jistě také existují neonacistické sítě, ale náměty reflektující jejich fungování by už neposkytly ten mix až fascinujícího čirého zla na jedné straně, na druhé však stejně tak fascinující ochotu položit život za nadosobní ideály, zvláště když jsou konfrontovány s obyčejnou lidskou hamižností. Coby bonus tu máme starý poctivý thriller ze staré školy, po řemeslné i vizuální stránce velmi příjemný návrat do zlatých sedmdesátých let, ozvláštněný navíc špetkou dobrodružství. Film sice pokulhává v menší míře po schematických prvcích (motivy agentství, vztah Franka a doktorky atd., nejchroměji vypadá při finální honičce na sněžných skútrech a vznášedlech), ale na druhé straně šikovně využívá i obvyklých žánrových propriet - lokace příběhu je hermeticky odříznutá od zbytku světa, není z ní úniku, nepřítelem je přímo někdo z řad dopředu uzavřeného a neměnného kruhu posádky stanice, situace se krok za krokem neustále zhoršuje a napětí graduje... ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Filmy s lehce konspirativní tématikou (nejlépe ty stvořené v šedesátých a sedmdesátých letech) mě vždy přitahovaly, protože ač se často zaobíraly válkou a nacismem, téměř vždycky byly podány nanejvýš osobitě a neotřele. Bear Island je jeden z těch méně známých, ale o to zajímavějších. Může se totiž chlubit nejenom áčkovým hereckým obsazením, ale zejména atraktivním prostředím chladné Arktidy a izolovaného života v ní. Vůbec bych se proto nedivil, kdyby se John Carpenter při vytváření Věci inspiroval právě tou bezútěšnou, paranoidní atmosférou, která je tak krásně patrná v tomhle žánrově jinak zcela odlišném snímku. Je to možná jen můj dojem, ale skupinka průzkumníků ohrožována neznámým nebezpečím na výzkumné stanici zapadané sněhem mi hodně připomněla o tři roky mladší sci-fi legendu... ()

Galerie (28)

Zajímavosti (1)

  • Interiérové scény boli nakrútené v Pinewood Studios pri Londýne. Pre vonkajšie scény bol vybratý Stewart v Britskej Kolumbii a Národný park Glacier Bay na Aljaške. Podľa autorov ponúkali viac dramatické zábery, než skutočný Medvedí ostrov pri Nórsku. Na transport používali sovietsku loď. (Sunwheel)

Reklama

Reklama