Reklama

Reklama

Tichá flétna

Trailer

Obsahy(1)

Cord zvítězil v turnaji, kterého se zúčastnili nejlepší atleti, čímž získal právo vyhledat neporazitelného Zétana, majitele Knihy moudrosti. S pomocí slepého houslisty se mu podaří přemoci i Krále moudrosti. Zamiluje se do něj krásná Tara a Cord poznává, že láska a odpuštění jsou největší silou života. (Hans.)

Recenze (9)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Námět napsali Bruce Lee spolu se svým žákem a přítelem Jamesem Coburnem ( ano, tím Jamesem Coburnem ). Inspirace pro QT v Kill Bill 2. David Carradine hraje slepce ovládajícího bojová umění. Jedinou věc, kterou s sebou nosí, je velká dřevěná flétna, která mu slouží stejně dobře ke hraní jako k boji ( přičemž při máchání s ní také "hraje" - výborný nápad ). A i jeho bílá róba je podobná té, kteru nosí ve vystřižené scéně v KB2. -- Pohádková fantasy tak trochu ve stylu Barbara Conana, kde ale nejde o akci, ale o východní filozofi sebepoznání. Pěkné exteriéry, charizmatický Carradine trousící moudra ( není to hlavní role, ale kdykoliv je na scéně, strhává na sebe všechnu pozornost ) a vynikajicí hudba Bruce Smeatona, jehož specialitou jsou zřejmě poetické melodie a flétny ( viz Piknik na Hanging Rock ) a občas jsem měl pocit, že se si něco přivlastnil nejen QT, ale i Basil Poledouris. Bohužel když už dojde na akci, jde spíš o protahované "paci paci pacičky." Nemluvě o nepříliš charizmatické hlavní postavě. Ale když v závěru začne Carradine začne cvičit svojí sestavu podbarvenou melodií flétny ( skladbu musím sehnat ), jde o povznášející zážitek a 4* nejsou daleko. 70% ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ON POCHÁDZA SÁM OD SEBA. MUŽ BEZ MATKY!" __ Ani zvučné (béčkárske) herecké obsadenie nepomohlo filmu, aby nepôsobil naivne a hlúpo. Záverečná myšlienka je rovnako slabučká, ako hlboká je filozofia o objavovaní ,,seba samého". Zaujímavé momenty predstavujú ,,opičí ľudia", pri ktorých som si spomenul na ,,úsvit ľudstva" z Kubrickovej ,,2001: Vesmírnej odysey" a potešila ma surrealisticky pôsobiaca epizóda s Eli Wallachom, ktorý si ako ,,muž v oleji" v obrovskej nádobe rozpúšťa svoje prirodzenie a popri tom o ňom vedie omnoho zmysluplnejšiu poému, ako všakovaké múdra typu: ,,Hlúposť je sprievodcom múdrosti" či ,,Podnikám cestu, ktorá je napísaná v mojej dlani", ktoré veľmi často postavy perlia zo svojich úst. Možno, ak by vo filme hral pôvodne plánovaný Bruce Lee, stúpol by jeho kredit a neostal iba zabudnutým príspevkom vo svete pseudo-fantasy, o ktorom som už zabudol, prečo som si ho pred rokom a pol sťahoval do notebooku. (54. hodnotenie, 9. komentár k filmu) ()

Chřástal 

všechny recenze uživatele

David Carradine ve čtyřroli, dále Christopher Lee a Eli Wallach jako „muž v oleji“. To je obsazení vysněného projektu předčasně zemřelého Bruce Leeho, který napsal námět spolu s Jamesem Coburnem. Prostě legendární film, který je legendární do té doby, než si ho pustíte. Tichá flétna aka Železný kruh měl být asi filosofické kung-fu – a ta filosofická stránka je překvapivě lepší složkou. Souboje jsou opravdu tristní, stejně jako „epický“ příběh: Cord se rozhodl najít a porazit tajemného Zitana, aby zjistil, co se píše v jeho Knize moudrosti. Musí proto projít zkouškami, což vypadá tak, že se pořád producíruje v trenclích, musí zmlátit opici (David Carradine), občas někoho skopne z koně a vede poměrně zábavné rozhovory se slepým flétnistou (autor obsahu, který zde uvádí slepého houslistu, si to asi spletl s Tylovou Fidlovačkou). Suma sumárum pitomé, ale neokoukané. ____ A co se ještě hudby týká, jeden z hudebních motivů připomene o pár let mladší Poledourisův soundtrack k Barbaru Conanovi. ()

beso74 

všechny recenze uživatele

David Carradine sa rozhodol že sny sa majú plniť a tak zastrešil sfilmovanie vysneného projektu Bruca Leeho, ktorý to už bohužiaľ sám nestihol.Tento film sa po takmer 40 rokoch nehodnotí nejako extra ľahko, ústredné magnety filmu - David Carradine, Christopher Lee, Roddy McDowall či Eli Wallach dnešnému priemernému filmovému publiku toho veľa nepovedia, triky zostarli a navyše, (takmer) hlavnej úlohy sa zhostil herec, ktorý mal k zvládnutiu bojových umení len o niečo bližšie ako ja k vyspevovaniu operetných árií a Jeff Cooper v úlohe hľadajúceho bojovníka vyzerá ako nemastná neslaná kópia Tarzana krátko po lobotómii. Ale aj napriek tomu, kombinácia myšlienok Zen budhizmu (sem tam pretkaných myšlienkami nejakého gréckeho filozofa, napr. Herakleita) a rôznych štýlov bojového umenia bola pre mňa natoľko lákavá, že som si to pozrel a neľutoval. Celá koncepcia filmu vyzerá ako arkádová PC hra, akurát s tým, že vo finále čaká na hráča veľké prekvapenie. Ak vám nevadí namakaný blbeček pobehujúci v bedrovej zástere, smiešne opičie masky, do oči bijúce dokreslené pozadie hradu a fakt, že v tomto filme vedie slepý hlúpeho, je to ideálny film pre vás. ()

Sunwheel 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý celkom originálne osciluje na hrane hrdinského fantasy eposu a filozofického diela. Autor príbehu by rozhodne dodal šťavu akčným scénam, ktoré pôsobia miestami až moc hlúpo a keby riešil aj choreografiu, mohol byť z toho nezabudnuteľný film 70. rokov. Odhliadnuc od toho ide o veľmi podarenú a hlavne svojskú snímku. ()

Reklama

Reklama