Reklama

Reklama

Slayers - Lina, postrach banditů

(seriál)
  • Japonsko Slayers (více)
Japonsko, (1995–2009), 43 h 20 min (Minutáž: 25 min)

Předloha:

Hadžime Kanzaka (kniha)

Hrají:

Megumi Hajašibara, Jasunori Macumoto, Bin Šimada, Takehito Kojasu, Džúróta Kosugi, Hiroši Janaka, Daisuke Góri, Masato Hirano, Minoru Inaba (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(104)

Obsahy(1)

The Slayers je japonský akčný komediálny seriál, ktorý rozpráva príbeh putujúcej čarodejnice a lovkyne banditov, mladej Liny Inverse, a jej partnera, šermiara Gourryho Gabrieva. Dvojica musí bojovať proti temnému pánovi a jeho sluhovi. Na svojich cestách stretávajú nielen spojencov, ale aj nepriateľov. (Carol Pifková)

Recenze (21)

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Jednoduché, zábavné, svižné. Vzdor kresbě, která není zrovna můj šálek nudlové polévky a oldschool (tzn. statičtější) animaci se mi na to i celkem hezky kouká. A velmi oceňuji, že si seriál na nic nehraje, nesnaží se předávat pseudohluboká poselství ani nastolit světový mír, člověk se při jeho sledování nebrodí v sentimentu a nelámou mu oko debilní romance, nýbrž prostě a přímočaře baví. ()

Marius 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zábavné príhody cholerickej čarodejnice Liny Inverse, natvrdlého šermiara Goury Gabrieva, mladej ochrankyne spravodlivosti Amelie (iniciatívny blbec je horší než triedny nepriateľ...), šamanistického tretinového golema Zelgadisa a kňažky Sylphiel pri boji s čarodejníkom Rezom. Veľmi dobrá zábava, najmä "vylepšená" divadelná hra..... ()

Reklama

Naslund 

všechny recenze uživatele

Když se člověk přenese přes hlas hlavní hrdinky a má alespoň trochu rád různá fantasy RPG, tak si seriál asi pěkně užije. Nejde ani tak o dobrodružství, jako o legraci a některé vtipy těžko kdy zapomenu. Třeba když Lina srovná se zemí jak své nepřátele, tak město pod sebou a pak spokojeně prohlásí: "Tohle kouzlo vyřeší každý můj problém". Obvykle se hlavní hrdinové omezují na jedno až dvě útočná kouzla, ale tady jich je hromada. K tomu spousta magických předmětů, legračních potvor a postav, kreré by se daly perfektně zaškatulkovat pod své povolání jako: Natvrdlý bojovník a hamižná kouzelnice v hlavních rolích. Ta teda má, alespoň pro mě, příšerně nepříjemnej hlas, ale na druhou stranu mi přijde, že dabérka byla ten největší profík. Některé vtipy zcela závisí na jejím podání, což při výškách, ve kterých operuje, nemůže být žádná sranda. ()

Goffy Kenni 

všechny recenze uživatele

Jedno z těch známějších japonských anime, které si dle mého názoru drží nadprůměrnou úroveň ve všech svých sérií. Obsahuje skvělou dávku akce protkané slovním i situačním humorem. Své místo zde mají i některé vážnější úvahy o smyslu existence a úloze člověka, příliš sentimentu však nečekejte. Čtveřice hlavních postav - Čarodějky Liny, Válečníka Gourryho, ochránkyně spravedlnosti Amelie a kouzelníka Zelgadise, který je z jedné třetiny golem - se zkrátka postará o skvělou zábavu. Musím podotknout, že i přes své stáří (první série vznikla v roce 1995) má tohle anime relativně dobré grafické zpracování, které graduje od série k sérii, a nakonec překováná i některá novější díla. ()

yenn 

všechny recenze uživatele

Lina Inverse je mocná patnáctiletá zrzavá čarodějka, taktéž ukrutně cholerická a chamtivá. V jádru však dobrého přesvědčení. Na počátku svého putování vtrhne bez pozvání do tábora banditů, kteří právě u ohně oslavují jistě nelegálně nabyté bohatství. O několik fireballů později je jeho značná část v torně hlavní hrdinky. Mezi běžnými cennostmi (a zvláštním nožem) je však také speciální předmět, kterým na sebe Lina přitáhne nežádoucí pozornost. Do té doby ovšem ještě nějaký čas zbývá, pročež si čarodějka spokojeně vykračuje lesem, načež ji přepadne skupinka lupičů, kteří se nehodlají se ztrátou „svého“ majetku smířit. Než se souboj řádně rozjede, objeví se na scéně statný blonďák Gourry, předvede své umění s mečem a o chvíli později i svou nepříliš bystrou mysl (eufemismus). Lina a Gourry se tak stávají základem družiny, která se v průběhu seriálu rozšíří o další tři členy (z nichž poslední příchozí je zdaleka nejméně zajímavá). Prostředím jsou Slayers vcelku klasické fantasy, ovšem jelikož jde zároveň o seriál komediální, který se nebere vážně (většinou - pár pokusů o vážnější notu se objeví, a jak je obvyklé, s celkem neladí; naštěstí je jich skutečně minimum), neoriginalita příliš nevadí. O příběh zde moc nejde, hlavním zdrojem zábavy jsou časté a často monstrózní boje a především interakce postav (jež díky Linině popudlivé povaze rovněž nezřídkakdy skončí bojem). Mezi čistě komediálními anime patří Slayers k nejpovedenějším - kvůli kadenci vtipů se těm špatným úplně nevyhnuli, ale naštěstí je jich málo, většina je ucházející až velmi dobrá a místy se objeví doslova geniální gag (kupříkladu ten s klonovacím strojem). Nejpovedenější díly se nacházejí zhruba ve třetí čtvrtině a patří k nim i Mariem zmiňovaná divadelní hra. Audiovizuální zpracování je v pořádku, některé motivy hudebního doprovodu se mi velice líbily. Největší negativum? Občas se zbytečně polopaticky vysvětluje, případně je příliš zřejmé, že se tak činí především kvůli divákovi. Krom toho (a pár drobností) jsou Slayers dobrý a zábavný seriál a na další shledání s Linou a jejími společníky se těším. 7/10 ()

Galerie (54)

Zajímavosti (2)

  • Téměř všechny úvodní a závěrečné sekvence epizod seriálu nazpívala dabérka hlavní hrdinky Megumi Hayashibara (Agita)
  • Práva na vysielanie v americkej televízii získal kanál FoxKids (prejavil o ne záujem i Cartoon Network), keď to s anime seriálmi akoby explodovalo po prekvapivom úspechu Sailor Moon (1995). Avšak FoxKids sa nakoniec rozhodol odstúpiť, pretože seriál je určený pre staršie publikum. (Carol Pifková)

Reklama

Reklama