Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 60. letech dochází k přehodnocování partyzánského tématu: vnáší se nejen věrohodný náhled na strádání a psychický tlak, ale také na tolik opěvovanou statečnost. I mezi partyzány se mohl vyskytovat zrádce, který ohrožoval všechny ostatní. Tak je tomu i v nadbytečně překombinovaném dramatu odehrávajícím se v drsném prostředí beskydských hor. I když se režisér Vladimír Čech, ještě nedávno přikyvující stalinistické poetice, snaží chytit takříkajíc "druhý dech", z celého vyprávění čiší módní, vypočítavá spekulace, neobratně si pohrávající s obtížně zjistitelnou pravdou. Partyzáni totiž nedokáží odhalit, kdo je zrazuje, před nacisty ustupují s vědomím, že jeden z jejich řad je chce vydat nepříteli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé a nudné. Ani se nechce věřit, že to takhle mezi partyzány chodilo. V tom případě už dnes chápu, proč k nim byl takový odpor se strany obvatel, ačkoliv věděli, že jdou proti fašistům. Na některých místech kromě krádeží nadělali více škody než užitku. To proto, že někteří neměli absolutně žádné vojenské zkušenosti a byli jako velitelé - samozvanci totálně neschopni a arogantní. V tom filmu je to i částečně vidět, jen se musí umět číst mezi řádky. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Možná že jsi opravdu žid, ale to byl Jidáš taky."                                                                                                                      Tak nám opět oficiální distrubutor nadiktoval, kam si máme film zařadit... Scenář mi nepřipadá tak špatný, jak se tu píše, ovšem režie mi připadá spíše průměrná. Film nabízí trochu jiný pohled než předchozí partyzánské filmy. Slovenské herce mohli nechat mluvit, jak jim zobák narostl, čechoslovenština působí rušivě. Pěkná kamara, bohužel horší kvalita obrazu. ()

Reklama

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Film byl sympatický absencí tradičních klišé(í?), ovšem nakolik odrážel realitu nedokážu posoudit. Co mi na něm kapku vadilo byla vzájemná zaměnitelnost postav. Z těch sedmi havranů jsem od sebe bezpečně rozeznával jen tři: Žida, protože nosil brejle, Rusa, protože byl mladý a semtam mluvil rusky, a pak toho šmelináře řezníka. Ostatní mi dost splývali, což vadilo zejména při různých akcích a následných vzájemných obviňováních. No a ten konec... (tři tečky píšu schválně, aby ti, co film neviděli, měli čas přestat číst)...přemýšlím, nakolik se dá uvěřit, že se v podstatě skoro všichni z paranoe postřílí. No možné to asi je, zvlášť když měli pořád prst na spoušti a nervy vyšponované. No ale ten udavač, jestli dobře chápu, to byl ten, co byl při přestřelce u mostu zraněn? Nemohl šlápnout na nohu a přesto chodil ke stromu pokládat zprávy a došel i k tomu myslivci a zapíchnul ho? Není to nějak divný? ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Brilantní žánrovka, kterou točil režisér známý spíš propagandou. Film je spíš brakovější oproti uměleckým skvostům jako Smrt si říká Engelchen, ovšem ve výsledku to vůbec nevadí. Film je tak napínavý v detailech a ideálně pomalý. Co se týče tematiky, tak to zas tak průlomové není. Antikomunista je zároveň antisemita a (spoiler) Rus přes veškeré otázníky nemůže být zrádce. 79% ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

No...je takhle skupina partyzánů v horské chatě.Čaněk,Hajdučík,Bednář,Ostermann,Fasung,Eliáš a Jedlička.Je tu plno záběrů na oběšence a hory.Je to ale natažené takže jsou tu hluchá místa.Jedlička jde za panem starostou který prý kolaboruje.Pan starosta se otočí a Jedlička ho pěkně kuchne vystřelovákem do ledvin.A tam to teprve začne.Proti partyzánům se vzbudí mezi místními všeobecný odpor. ()

Zajímavosti (1)

  • Filmovanie prebiehalo v Beskydoch. (dyfur)

Reklama

Reklama