Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V 60. letech dochází k přehodnocování partyzánského tématu: vnáší se nejen věrohodný náhled na strádání a psychický tlak, ale také na tolik opěvovanou statečnost. I mezi partyzány se mohl vyskytovat zrádce, který ohrožoval všechny ostatní. Tak je tomu i v nadbytečně překombinovaném dramatu odehrávajícím se v drsném prostředí beskydských hor. I když se režisér Vladimír Čech, ještě nedávno přikyvující stalinistické poetice, snaží chytit takříkajíc "druhý dech", z celého vyprávění čiší módní, vypočítavá spekulace, neobratně si pohrávající s obtížně zjistitelnou pravdou. Partyzáni totiž nedokáží odhalit, kdo je zrazuje, před nacisty ustupují s vědomím, že jeden z jejich řad je chce vydat nepříteli. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (15)

troufalka 

všechny recenze uživatele

"Možná že jsi opravdu žid, ale to byl Jidáš taky."                                                                                                                      Tak nám opět oficiální distrubutor nadiktoval, kam si máme film zařadit... Scenář mi nepřipadá tak špatný, jak se tu píše, ovšem režie mi připadá spíše průměrná. Film nabízí trochu jiný pohled než předchozí partyzánské filmy. Slovenské herce mohli nechat mluvit, jak jim zobák narostl, čechoslovenština působí rušivě. Pěkná kamara, bohužel horší kvalita obrazu. ()

Historik 

všechny recenze uživatele

Zajímavý námět - neobratně a překomplikovaně napsaný scénář, díky kterému působí film místy zdlouhavě a také nepřesvědčivě. Je to škoda tím spíše, že je to zcela nepatetický a velmi realistický pohled na dané téma. ()

Orlau32 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavé a nudné. Ani se nechce věřit, že to takhle mezi partyzány chodilo. V tom případě už dnes chápu, proč k nim byl takový odpor se strany obvatel, ačkoliv věděli, že jdou proti fašistům. Na některých místech kromě krádeží nadělali více škody než užitku. To proto, že někteří neměli absolutně žádné vojenské zkušenosti a byli jako velitelé - samozvanci totálně neschopni a arogantní. V tom filmu je to i částečně vidět, jen se musí umět číst mezi řádky. ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Film byl sympatický absencí tradičních klišé(í?), ovšem nakolik odrážel realitu nedokážu posoudit. Co mi na něm kapku vadilo byla vzájemná zaměnitelnost postav. Z těch sedmi havranů jsem od sebe bezpečně rozeznával jen tři: Žida, protože nosil brejle, Rusa, protože byl mladý a semtam mluvil rusky, a pak toho šmelináře řezníka. Ostatní mi dost splývali, což vadilo zejména při různých akcích a následných vzájemných obviňováních. No a ten konec... (tři tečky píšu schválně, aby ti, co film neviděli, měli čas přestat číst)...přemýšlím, nakolik se dá uvěřit, že se v podstatě skoro všichni z paranoe postřílí. No možné to asi je, zvlášť když měli pořád prst na spoušti a nervy vyšponované. No ale ten udavač, jestli dobře chápu, to byl ten, co byl při přestřelce u mostu zraněn? Nemohl šlápnout na nohu a přesto chodil ke stromu pokládat zprávy a došel i k tomu myslivci a zapíchnul ho? Není to nějak divný? ()

Slimak 

všechny recenze uživatele

No...je takhle skupina partyzánů v horské chatě.Čaněk,Hajdučík,Bednář,Ostermann,Fasung,Eliáš a Jedlička.Je tu plno záběrů na oběšence a hory.Je to ale natažené takže jsou tu hluchá místa.Jedlička jde za panem starostou který prý kolaboruje.Pan starosta se otočí a Jedlička ho pěkně kuchne vystřelovákem do ledvin.A tam to teprve začne.Proti partyzánům se vzbudí mezi místními všeobecný odpor. ()

wosho 

všechny recenze uživatele

Vladimír Čech se s tímto svým kouskem svezl na vlně politického uvolnění a Nové vlny, se silnou inspirací tvorby Karla Kachyni. Sedm havranů ještě více demaskuje náš partyzánský odboj, než Smrt si říká Englchen. Film působí silně autenticky a syrově, k tomu přispívá i obsazení neznámých tváří. Vynikající čb kamera dává zimním Beskydám nádheru čisté přírody a v drsnějších pasáží zase autentičnost (fantasticky natočená přestřelka u mostu mezi bandou rádobypartyzánů a vojáky Třetí říše). Scénář se snaží zbavit příběh všeho toho balastu jaký na toto téma předchozích 20let nanášeli filmaři pod dohledem KSČ. A to se mu velice daří. Bohužel místy film lehce nudí, za to má nejeden silný moment a ono závěrečné tragické vyustění dává Sedmi havranů silmou katarzi, jenž je v našich filmových končinách docela vzácná. Celkově se jedna o neprávem opomíjený a kritizovaný film, který patří ve svém žánru k našim vrchlům. ()

ArthasKarfa 

všechny recenze uživatele

Film plný nedůvěry, nepodařených akcí a hor. Skupina celý film sídlí na jednom místě (navíc prakticky nadohled dalším chalupám) velmi nevěrohodné. ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Zdlouhavě a nudně natočený film o partyzánech v moravskoslezských Beskydech z 2. světové války. Kromě zdlouhavých keců nejen mezi partyzány se tu toho příliš moc neděje. Sem tam je nějaká přestřelka, sem tam visí nějaký ten oběšenec, ale to je bohužel tak vše. I tyhle akčnější scény jsou rozprostřeny celým filmem po dlouhých hluchých místech. Celkově film na mě působil jako dlouhá, nezáživná nuda. [151. hodnocení, 13. komentář, 56%] ()

Tormentor665 

všechny recenze uživatele

Brilantní žánrovka, kterou točil režisér známý spíš propagandou. Film je spíš brakovější oproti uměleckým skvostům jako Smrt si říká Engelchen, ovšem ve výsledku to vůbec nevadí. Film je tak napínavý v detailech a ideálně pomalý. Co se týče tematiky, tak to zas tak průlomové není. Antikomunista je zároveň antisemita a (spoiler) Rus přes veškeré otázníky nemůže být zrádce. 79% ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Opravdu nemůžu dát vyšší hodnocení. A to i přesto, že i v černobílé barvě byly krásně vybarveny Beskydy. I přesto lituji, že se nejedná o barevný snímek, protože to by Beskydy vynikly ještě líp. Co se týče filmu, tak musím hodnotit záporně. Kromě dlouhých nudných blábolivých keců nejen mezi partyzány, ale i mezi dalšími postavami a několika hluchých míst se toho ve filmu moc neděje. Pár přestřelek, jinak dlouhá nezáživná nuda. Partyzáni se vesele baví, vzniká mezi nimi strach a pak se už jen zbytek filmu obviňují a třesou se nejen zimou, ale hlavně strachem. Závěrečná přestřelka mezi sebou je pak více než trapná. Dejme tomu, že všichni byli nervózní a napjaté nervy by mohli v jednu chvíli vykypět a dva nebo tři by se mohli navzájem postřílet. Ale téměř všichni? Navíc celá zápletka filmu se točí kolem kolaboranta partyzánů, my se ale nedozvíme kdo jím vlastně je. Víc hodnotit nebudu. Podle mě se tenhle film tak nějak prostě nepovedl. Vždyť nebyl ani napínavý, dramatický. Každou chvíli, když už se schylovalo k delšímu napětí diváka, bylo rychle po všem. A k tomu ta příšerná epická varhanní hudba. Ta se ke snímku vůbec nehodila, navíc hrála skoro celou dobu, což už bylo dost na obtíž. Více akce a lepší závěr, hlavně ten, který by odhalil pointu filmu, by snímku podstatně pomohl. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Hudba jako kdyby nevím co, a přitom se nic neděje. Občas mi už ty varhany lezly na nervy. Ve filmu je spousta hluchoty, zejména v druhé polovině. Nevím, zda se stydět za to, že neumím rusky, takže mi některé Váňovy příspěvky do debat unikaly. Někteří zdejší pisálci asi film neviděli celý. Protože pak by nepsali kravinu, že nebylo prozrazeno, kdo oním špehem byl. Pravda, ten záběr je příliš krátký, ale je tam. Totiž ona zpráva agenta MO 153, která z hájovny zmizela, tak si vytahuje z kapsy právě ten konfident. A ten ji také podstrkuje do kapsy mrtvému partyzánovi a kdo jiný by ji mohl mít, než hajného vrah? ()

martins 

všechny recenze uživatele

Vcelku slušné vyjádření partyzánského odboje v Beskydech během druhé světové války. Odbojová skupina má mezi sebou německého špicla, kterého nedokáží odhalit, nakonec se postřílí mezi sebou až na tři, jedinou jejich vážnější akci je útok na most. Výborný výkon Otta Ševčíka v roli SS velitele, jo tyhle role mu výborně sedly. ()

OtokPag 

všechny recenze uživatele

Nebylo to tak špatné 75%. Konfident byl jasnej, ale partyzáni promeškali jedinou šanci na jeho odhalení... Závěrečná střílečka zřejmě později inspirovala Tarantina v jeho tvorbě 😜 ()

Reklama

Reklama