Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Donald Pleasance v roli policejního inspektora Calhouna pátrá v odstavené části londýnského metra po zmizelém kolegovi a několika dalších pohřešovaných. Netuší, že se stali vítaným příspěvkem v jídelníčku kanibalské rodiny, která přežívá ve starých tunelech. (Adaamos21)

Recenze (34)

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Těžko věřit, že takhle špinavá a nečekaně brutální věc vznikla v puritánské Anglii na počátku sedmdesátých let. Tehdejší divák si musel přijít na své, jelikož ty hnisající masky, detailní nabodávání, okusování krysích hlav a spousta rozkládajících se mrtvol působí labužnicky i dnes. Gary Sherman, který se o několik let později předvedl s hororovou peckou "Dead and Buried", však ukázal, že je schopen i budovat stísňující atmosféru v metru, v němž řádí tak trochu nešťastný kanibal, jenž touží po nové rodině. Nedílnou součástí děje je samozřejmě detektivní vyšetřování; to má však peprné grády díky Pleasencově postavě poněkud neortodoxního a hlavně hláškujícího inspektora Calhouna. Za mě silná trojka. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Nakazený by vás musel pohrýzť, aby vás nakazil.“ – „To znie lákavo.“ V podzemnom metre sa nikdy nič dobré nestalo (Mimic, Polnočný vlak, Metro s Frankou Potente) a inak tomu nie je ani v tomto americko-britskom horore z roku 1972. Z Death Line mám zmiešané pocity. Na jednej strane je to skvelá urban legend o zasypaných robotníkoch, prostredie UK skvele pochmúrne, je to drsné, ale nie za každú cenu a atmosféra je celistvá. Bohužiaľ sa to jednak ku koncu dosť rozdrobuje, jednak to trocha šumí do prázdna, jednak ústredný magor je na môj vkus napriek všetkým zverstvám, ktoré postvára, dosť slabý a jednak som sa cítil ako hlavný (Američan) hrdina, ktorý zavíta do cudzieho (anglického) prostredia, v ktorom sa síce dejú smrteľne vážne veci, ale miestni sa správajú natoľko absurdne, že som si ako on pripadal ako v nejakom wtf sne, ktorý vás otravuje keď si tesne pred spánkom dáte pečenú krkovičku a štyri pivá k tomu. Donald Pleasence je ako hlavný detektív famózny a neskutočne si to užíva, od opičiek (strašne sa mi páčilo, ako pekne, ľudsky, sa usmial na policajtku, keď mu doniesla čaj, musel som si to prehrať štyrikrát po sebe) až po odzbrojujúce hlášky, ale zároveň to hnal od drsného hororu k čiernej komédii (vydvihnúť musím aj jeho podriadeného v podaní Normana Rossingtona, ktorý určite mal čo robiť, aby pri ňom zachoval vážnu tvár). ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Nevím, ale od jistého okamžiku, kdy jsem tento britský horor sledovala, mě začínala více zajímat další hláška či eso, které vytáhne z rukávu Donald Pleasance, než děj v zatuchlém a špinavém Londýnském podzemí:) Jako sarkastický, ironický a nevrlý inspektor Calhoun je dokonalý a připomínal mi svým charakterem několik současných kultovních sociopatických idolů televizní obrazovky. Stačí jmenovat Sherlocka, či Dr. House:) Působivá je scéna točená na jeden dlouhý záběr, během níž se nám dostává pohledu na "vkusně" zařízený byteček tamního kanibalského páru. I když... ten chlapík byl v podstatě nešťastný potom, co se stalo jeho ženě. Ale nepředbíhejme, že...:) ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Tajomstvo londýnskeho undergroundu, teda podzemnej dráhy metra, treba hľadať v jeho neprístupných útrobách a v dávnej minulosti. Ak by bol celý príbeh (vrátane vraždiacej kreatúry prelezenej morom a hnisavými vredmi) tak pôsobivý, ako hlášky a výrazy vyšetrujúceho kriminalistu, šiel by som s hodnotením vyššie. Žiaľ tieto filmové komponenty, vrátane deja a jeho vyústenia, ostali ledva priemerné. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Předchůdce všelijakých Hor co mají oči, texaských masakrů až po rozličná metra a katakomby... Výborný D.Pleasence, kterému role sedne jako ušitá, vyšetřuje podivná zmizení v jedné ze stanic metra. Až když zmizí vysoce postavený ministerský úředník a vyjdou najevo podivné události z historie budování metra, začne film pomalu nabírat rychlost. Do případu střídavě vstupuje dvojice amerických studentů a divák tuší, že jejich role nebude okrajová. Okrajová je za to role Ch.Lee... Prostředí podzemních tunelů je patřičně odporné a temné, kamera se nevyhýbá zbytkům těl, hodujícím krysám, červům a jiným nechutnostem. Jediným minusem pro dnešního diváka mohou být dlouhé záběry, z nichž některé doslova zkoušejí divákovu trpělivost a blíží se artovému rozjímání... ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

Menej známy horor bez veľkých cieľov, s nízkym rozpočtom a jednoduchým námetom. Aj napriek tomu zásluhou herectva Donalda Pleasencea ako inšpektora Calhouna, atmosféry strachu, vyvolaniu pocitu špiny a hnilobného puchu u diváka pri sledovaní, mixom medzi ľudským sarkazmom a vážnym prístupom k práci, striedaniu romantických melódii s tými napätými, či kombináciou seriózneho hororu s gore predstavením, robí z “Death Line“ (v Anglicku titul známy pod názvom “Raw Meat“) viacvrstvový zážitok. Zdevastované priestory dávno nepoužívaných častí londýnskeho metra skrývajú nejedno tajomstvo. O nikdy podrobne a jednoznačne objasnené zmiznutia v tuneloch nástupišťa miestnymi úradmi sa po čase začína zaujímať opäť polícia. Posledným impulzom pre obnovenie vyšetrovania - spočiatku prípad bez nadviazanosti na minulé prípady, je objavenie/neobjavenie údajne opitého muža v strnulej polohe ležiaceho na schodoch metra. Keďže sa jedná o váženého, dobre situovaného štátneho úradníka, prípad sa rozbieha. Jeho pozadie je ale hlboké ako čierna kamenná studňa, na ktorej dne sa môže nachádzať kadečo. Mysľou, ale aj fyzicky chorý potkan zo stoky – kanibalský šialenec huhňajúci nezmysli, svoju zbierku obetí/potravy/lások nemá v úmysle len tak opustiť. K jeho zmýšľaní a ľudskom osude ktorý ho postihol, nie je podobne ako tomu je u iných zložiek filmu, si možné vytvoriť jednoznačné stanovisko. Beštiálne hovado? Zlomená existencia? Osamelý muž? Hnusný potkan?, ...Súcit? Opovrhnutie? Nenávisť? ... ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Při stavbě tunelů v roce 1982 se zřítil strop a zůstalo tam uvězněno i pár dělníků. Přesněji 8dělníků a 4ženy. Muži tehdy kopali a ženy vynášely vykopanou hlínu na povrch. Jenže společnost realizující stavbu zbankrotovala a nemohla si dovolit vyprostit těla. Práce byly zastaveny a těla tam zůstaly pohřbeny. Dle některých odborníků je však možný, že nějaký čas mohli přežít díky vzduchovým kapsám. Vody tam byla spousta a bez jídla tam taky úplně nebyli. Pokud by někdo umřel mohli ho ostatní v nejhorším sníst. A jak se zdá odborníci měli pravdu, protože v londýnských zákoutích metra začínají mizet lidé. Zní to možná dobře ale zas až takovej nářez to není. Pochválit lze kanibalskej kutloch, pár hnijících a rozkládajících se mrtvol a hereckej výkon Donalda Pleasence. Jinak mě ale film popravdě až tak nechytil. Asi jsem od něho čekal podstatně víc než jsem nakonec dostal. Přemýšlel jsem dokonce jen o 2hvězdách ale nakonec ty 3slabší hvězdy dám. ()

Javert 

všechny recenze uživatele

Nenáročné krimihororové béčko s pár skvělými momenty, avšak pochybuji, že si za měsíc na Raw Meat vůbec vzpomenu. P.S. Ty cca 2 minuty Christophera Leeho jsou bez přehánění geniální! ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Strašná sračka. Bez napätia, bez atmosféry, a pár hnilých mrtvol to nezachráni. Pleasence hrá najidiotskejšiu postavu svojej kariéry, detektíva, čo za celý film neurobí jediné správne alebo aspoň inteligentné rozhodnutie, len sa nasilu usmieva a pije čaj. A vlastne ani ten prípad nerieši, len dookola akoby podľa šablony ukazuje, jak papierová, za 10 minút na záchode napísaná, hlúpa postava je. A všetci ostatní, jak keby nestačilo čo za nezmysel hrajú, ani nevedia hrať. A vlastne by tam ani nemuseli byť, aj tak je evidentné, že mal len niekto nápad o hnisavcovi v metre a potom sa nato pokúsil vymyslieť akože príbeh. Hanba. A ten zápas s metlou, to je ako v EdWoodovskom trashi z 50.tych rokov, už som len čakal, kedy za nimi padnú kulisy. ()

hladass 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k roku a místě vzniku, byl pro mě Raw Meat docela překvapení... Ani ve snu by mě nenapadlo, že Angláni na počátku sedmdesátých let natočí kriminální horor o kanibalech přežívajících v odstavených tunelech Londýnského metra... Kamera se ničeho nebojí a před zobrazením několika brutálnějších vražd a pár nechutností neuhýbá, Donaldu Pleasenceovi sedne role trochu protivného detektiva s typickým britským suchým humorem jako ulitá, proto škoda jen dosti pomalého tempa a velkého množství dlouhých záběrů, které film zbytečně natahují a divák se začne nebezpečně nudit... A to je škoda, protože, Raw Meat měl potenciál stát se kultem, třeba jako Hills Have Eyes... ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Možná je to spíše krimi než horor, chybí tomu akce, obětí je málo, ale těch závěrečných dvacet minut mělo slušnou atmosféru. Navíc mám taky rád prostory starého opuštěného metra. 55% ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Na Raw Meat je krásně vidět, co chybí většině současných hororů- chuť riskovat, nebát se do toho pořádně šlápnout, nezapomenout na nadhled (a humor), mít správné a zapamatovatelné charaktery a hlavně- atmosféru. To všechno tenhle kousek z roku 1972 splňuje, krásný nebo spíš krásně nechutný masky, kanibala v anglický podzemce, britskej suchej humor (Pleasence je týpek k pohledání, co hláškuje jak o život), Christophera Lee, co je tam sice asi jen dvě minuty, ale i tak zaperlí, no a tu dneska tolik chybějící atmosféru. Jop, takhle má vypadat horor, co má koule. ()

Karamanlis 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na rok výroby a fakt, že ide o v tej dobe ešte zväčša zdržanlivú britskú filmovú produkciu dosť odvážny a násilný horor s kanibalskou tematikou, neodohrávajúci sa kdesi v bohom zabudnutom ázijskom či juhoamerickom pralese, ale v ponurom podzemí distingvovaného Londýna. Ústredný záporák je kvalitný hnusák a pohľad na neho dáva tušiť, čím sa asi o osem rokov neskôr inšpiroval Joe D'Amato pri profilovaní postavy krutého gréckeho antropofága Nikosa Karamanlisa. ()

špaček421 

všechny recenze uživatele

Donald Pleasence je neodolatelný vyšetřovatel, jen škoda, že se vyšetřuje tak pomalu. Nerušené jízdy po obydlí jeskynního (nebo tunelového?) člověka ale stojí za to. Scéna s Christopherem Lee je bonus navíc - původně ve filmu být neměla, ale Lee se během natáčení setkal s tvůrci a projevil přání hrát s Pleasencem. Jenže vzhledem k výškovému rozdílu obou herců nakonec museli točit každého zvlášť. ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Film sa vyznačuje silnou rozťahanosťou, niektoré sceny boli nezmyselne naťahované a dlhé pohľady na miestnosti alebo tunel boli nudné. Ponurosť tu bola, atmosféra tiež, veľa rozkladajúcich sa tiel, vražd tu bolo pomenej, ale zas boli prepracované. Videl som viacero podobných filmov, tento ma až tak nebavil, lebo mal veľa nudných scén. Dal by som 2*, ale to by tu nemohol hviezdiť ironický, sarkastický a hlavne vynikajúco hrajúci Pleasence, ktorý čo dialóg to sranda, bavil to tam. Len ma prekvapilo, že Ch.Lee tu mal len nevýrazný štek, na toho herca sa vždy teším, ale tu prakticky bol len raz a to tiež len na asi tri minúty. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

Bezďák v metru vraždí a jakože kanibalizuje okolí, ale nakonec výde najevo, že to neni nějakej démonickej ledrfejs, ale ubohej strejda pokrytej bolákama, kerýho je člověku spíš líto a tak to ztrácí veškerý napětí nebo hrůzu a je to jen hnus na to koukat. Jedinej dobrej je v tom strýko Donald, kterej si to evidentně užíval na sto percent. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Detektivní kriminálka s cynickým a hláškujícím policejním inspektorem Donaldem Pleasencem se jen tak nevidí. Natož aby se po chvíli zvrhla v parádní atmosférickou kanibalskou štvanici. V momentě, kdy se kamera poprvé objeví v ponurých katakombách metra, kde krásně detailně projíždí místnosti plné mrtvol a zbytků těl, se rozjíždí skvělá hororová jízda! Hlavně to temné londýnské podzemí plné opuštěných tunelů a různých polorozpadlých místností a všelijakého haraburdí má neskutečnou sílu! On je to takový víceméně smutný příběh o lidech, kteří zůstali kdysi zasypáni při stavbě onoho metra. Tohle je jedno z prvních dítek o zmutovaných kanibalských rodinách a neprávem je téměř zapomenut. ()

AlistairMir 

všechny recenze uživatele

V našich končinách relativně neznámý kousek z Anglie, kde ve starých tunelech metra řádí znetvořený kanibal. Snímek má slušnou atmosféru, na svou dobu povedené masky a Donald Pleasence opět dokazuje, že je mnohem více než "jen" psychiatr Michaela Myerse z Halloweenu. Osobně jsem ale nejvíce fandil studentovi, který sice mnohem méně hláškoval, zato rychleji konal a nemůžu se zbavit pocitu, že z londýnské policie udělal tak trochu bandu šašků, což mu určitě lehce zvedlo náladu po všem tom "šikanování" kterého se od Donalda a spol. dočkal. Závěrečná naháněčka je rozhodně nejlepší scénou z filmu a poslední věta nechala konec krásně otevřený. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

mam rad priestory stareho opusteneho metra, navyse tu sa este aj usadila kanibalska rodina, ktorej obete pribudaju. Na strane dobra je kultovy Donald Pleasence /Jestli se rozzlobime, budeme zli, LˇHomme en colere/. Kvalitny film, dobry horor : 63 % ()

Reklama

Reklama