Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Příběh muže, který chtěl začít nový život, vypráví české filmové drama s kriminální zápletkou.  Bývalý letecký mechanik chce po pobytu ve vězení a práci v dolech začít nový život v malé pohraniční vsi. Nedaří se mu to ale tak, jak by si představoval, a pronásleduje ho smůla. Nešťastnou shodou okolností upadne dokonce do podezření z dvojnásobné vraždy... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (46)

honajz 

všechny recenze uživatele

To je taková škoda, že tohle nedostal do ruky pořádný režisér jako Schulhoff nebo Ráža, kteří by z toho dokázali vytvořit mistrovský kousek! Námět je takový hitchcockovský - nevinný muž se snaží očistit své jméno -, ale celé je to tak jalově a rutinérsky pojaté, až je nezajímavé. Šumava je pojata tím nejpitomějším klišé - záběry na stromy a do toho ty protivné ženské vokály, které mne štvou i u té šumavské trilogie s Tomášem Holým. Postavy pak tak chladně, že k nim člověk nestihne zaujmout nějaký větší vztah - ale přitom v tom scénáři to je, v těch dialozích. A i když pan Höger hraje na půl plynu, přesto to z toho scénáře dokázal vykřesat - ten jeho vztah se svým nástupcem je tady pojatý velmi napínavě a uvěřitelně, lidsky. Od takové 46. minuty má film konečně na takových dvacet minut grády, jaké mohl mít klidně po celou dobu, kdyby to netočil takový režisérský rutinér bez fantazie a vlastního stylu. Historka potom je také pojata jalově a casting se moc nepovedl - třeba Přeučil je zde velmi špatně obsazen. Tomuhle říkám totálně zabitý potenciál, a přitom stačilo jen trochu režisérské invence. (Jo, a pak že za komančů nebyly pomeranče. ;-)) ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Mnoho schvalovacích orgánů za socialismu, jak z knižních nakladatelství, tak z oblasti kinematografie, považovalo detektivní žánr za "buržoazní," snad proto mělo tolik filmů s touto zápletkou i "psychologicko-dramatickou" nadstavbu. Nebo že by to tak chtěli samotní tvůrci? Každá taková snaha potřebuje minimálně ucházející vyprávění, což je tady splněno a taky nadprůměrné herce, což je u některých s Eduardem Cupákem v čele (jako v jiných snímcích), relativně uskutečněno také. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Typicky dobový normalizační škvár. A vlastně nevím, co je větší sci-fi, zda to, že tam soudruzi kriminalisti citují Shakespeara, nebo že soudruh telefonuje své manželce prosbu - Skoč, prosím, do Ovoce-zeleniny a kup tam 5 kilo pomerančů... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Autor oficiálních textů distributora by si měl svoje názory typu "jméno režiséra Vladimíra Čecha naznačuje, že film bude stát za hovno" nechat pro sebe a nebo tak maximálně někde pro kamarády v hospodě. Vladimír Čech natočil několik výbornejch detektivek, ale tahle k nim bohužel nepatří. Film postrádá napětí, je to spíš takový komorní drama. A do toho scény s akcema pohraničníků, který tam pak vypadaj jako pěst na oko. Snad akorát herecká sestava nezklamala. Za zmínku snad ještě stojí výskyt herců s účesem typu přehazovačka. Zejména Přeučil měl luxusní model. ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Film který mi připomněl, jak v této nelehké normalizační době přijímalo okolí i moji rodinu, která si něčím podobným také prošla. Když mého otce propustili z vězení s označením politického vězně, odsloužil si vojnu u Pomocných technických praporů, ale jako trest tuto zkušenost nebral. Určitým způsobem mu tohle období mnohé přineslo. Například celoživotní přátelství se statečnými a moudrými lidmi, které by jinak nepoznal. A já jsem i přes tyto okolnosti prožila velmi šťastné dětství. A aspoň jsem nemusela tajtrlíkovat v pionýru. ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Co se mne týče, film se mi líbil, přiřadil bych jej na místo vedle klasických krimifilmů té doby. Skvělí protagonisté hl.rolí vedení Cupákem, kterému snad jen ten intimní poměr s krásnou hrdinkou příběhu jsem moc nevěřil..! ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Celkem koukatelná kriminálka z pohraničí. Samozřejmě značně angažovaná ve prospěch VB a hlavně PS. Bohužel její poplach a výjezd trochu vyzněl legračně to když vojáci jen těžko naskakovali na korby tater a véesek ač měli v zadní sajtně důlky pro kanady a na korbě jim pomáhal voják. Stejně tak legrační bylo rozmístění hlídek s vysílačkami často tak blízko a tak debilně u sledovaného objektu, že hrozilo náhodné ukopnutí antény náhodným chodcem. Naštěstí každá vysílačka před příjmem vždy silně zapískala a pokud by si jí někdo nevšiml, byl tu ještě řvoucí pohraničník svoji pozici a sdělení, že nic se zatím neděje... Film zaujal i použitými flasbacky v mlžném oparu, to jsem u této tvorby sedmdesátých let ještě neviděl. Znám to však velmi hojně z asijských filmů, většinou když hrdina umírá a vzpomíná ne veselé chvilky za života... Oprostíme-li se od šaškáren s PS, můžeme sledovat příjemné herectví pánů Cupáka, Högera a Munzara. A velmi mne zaujala krásná Hana Packertová u níž jsem následně s hrůzou zjistil, že se účastnila Kameňáků... Dávám tedy za 3 pomeranče. * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Není to tak strašné, jak by se mohlo zdát z ostatních komentářů, Cupákovo charisma bylo schopné utáhnout celý film bez potíží. Když film pojmete jako příběh člověka hledajícího nový život a v něm kousek lásky a pochopení, který je doplněn kriminální zápletkou, bude to minimálně průměr. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Film, který diváka při prvním shlédnutí přilepí do sedačky. Já to jako divák zažil, a vychutnával si herecké výkony, repliky, pro dnešek nevšední "pohádkovou krimi", kde přes veškeré potíže, které mezi postavami nastávají, tak nakonec všechno dobře dopadá. Policie pracovala skvěle, zločinci uznali, v čem spáchali protispolečenské přestupky, lásky je ve filmu málo, ale zachází se s ní opatrně a s úctou. ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Ani tento kriminální příběh z pohraničí bohužel nikterak nevybočuje z šedých vod těžkého průměru. Což je celkem škoda, vzhledem k slušnému hereckému obsazení, jenže ani to zázraky neudělá, když tomu chybí potřebná šťáva – která by byla hnacím motorem samotné atmosféry. Ta je zde místy tak suchá, až se mi začali zavírat oči. Střelba na začátku sice slibovala zajímavou zápletku, kterou ještě umocňovala minulost hlavní postavy, jenže nic navíc tu nebylo přidáno. Nebudu-li počítat bonzáctví starého dědy a Přeučilův zlověstný kukuč… ()

roswelll 

všechny recenze uživatele

Kriminální příběh, ve kterém o práskače nezavadíš. Pan Cupák v roli ochránce přírody skvělý, v roli milovníka už to bylo horší. ()

nervoznideda 

všechny recenze uživatele

to filmování zvládli za pár hodin Cupák má hezkou kostkovanou košili a za dobu filmování ji nesundal jinak ok deda:-) viděno x krát:-)20.9.19 prostě Cupák byl frajer k pomilování na tohoto herce nejde zapomenout, když si dává dvojitého ruma deda:-) dědek je krásný kůň 18.3.2o2o:-) hana má milý hlas 3.12.2o2o tak i když nejsem na chlapečky tak eda by mě ukecal, byl to pan herec:-) ()

fragre 

všechny recenze uživatele

Když byli elementálové příznivě, ale opravdu obvzvláště příznivě nakloněni, tak byl tenhleten „režisér“ schopen dopracovat se dokonce i průměru (105% alibi, Kde alibi nestačí). Jinak nedostatek talentu nahrazoval angažovaností a spáchal řadu odporně prorežimních šlaků, jak se stalo i v tomto případě. Naprosto tupý a schématický scénář o hloupém zločinci, nedovtipných policajtech a natvrdlých pohraničnících. Účast několika opravdu dobrých herců, kteří zde vlastně neměli co hrát, je plýtváním talentem. Tak jediné, co je na tomto filmu pravdivé je ta téměř naprostá profízlovanost civilního obyvatelstva pohraničního pásma, které v dobách normalizace každého cizince šmírovalo a práskalo o 106, jak měl našinec možnost poznat na vlastní kůži při pár vandrech na Novohradsko a Slavonicko. Jedna * za půvabnou hlavní hrdinku. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Podla mna pripad rezisera ktory nedostatok talentu nahradzal brutalnou angzovanostou v prospech ceskoslovenskeho vladnuceho rezimu. Kazdopadne zabudnutiahodny film, 1 projekcia maximalne. 10 % ()

zette 

všechny recenze uživatele

Preucila mam rad, mam ale stejny nazor jako uzivatel "raininface" a to, ze on proste nemuze hrat v kriminalce agresora, protoze je hned od prvniho zaberu hlavnim podezrelym. Cupak vyborny, panske publikum vsak musi potesit zajimava a osobita Hana Packertova. Pekne prostredi hranicni vesnice, nejakou atmosferu film ma, spise se ale jedna o prumernou detektivku. ()

Gavin87 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdu pro charisma pana Cupáka. Jinak je to film o ničem. Vlastně ani není co komentovat. Oslava pohraničníků a uvědomělých venkovanů, přes jejichž hranice západní agenti a rozvraceči socialistického ráje na zemi neprojdou !!! ()

sator odpad!

všechny recenze uživatele

Tři žánry, ani jeden uvěřitelný...Únosce letadla dostal povolení pracovat u západní hranice, jinak než jako odpad nelze hodnotit.. ()

Reklama

Reklama