Reklama

Reklama

Drákula roku 72´

  • Velká Británie Dracula A.D. 1972 (více)
Trailer

VOD (1)

Hrabě se vrátil – se slabostí pro mladou londýnskou krev! Pro hrstku blazeovaných světáků psychedelické éry je už Londýn malý. Ale Johnny Alucard vymyslel báječný nový způsob, jak své přátele pobavit. Jistý rituál bude naprosto skvělý, přesvědčuje je. A pokud si říkáte, odkud Johnny vlastně pochází, zkuste si jeho jméno přečíst pozpátku. V tomto "dost dobrém" (John Stanley, Creature Features) hororu studia Hammer se Dracula vydává do moderní doby a Christopher Lee si už pošesté obléká jeho kostým a hledá nové oběti. Po boku mu stojí další hororová legenda Peter Cushing jako jeho arcinemesis Van Helsing, s nezbytnou ampulí svěcené vody a pohotově připraveným ostřím. Jejich mučivý souboj si nesmíte nechat ujít. Popravdě, je naprosto skvělý. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

liquido26 

všechny recenze uživatele

Film, který byl opravdu velmi jemně inspirován skutečnými událostmi, patří v Draculovské sérii k těm lepším. Hodně mě bavilo zasazení celého příběhu do sedmdesátých let. Moderní hudba tomu dodávala spíše punc nějaké dobové detektivky, než hororu, ale vůbec to nevadilo. Cushing si zopakoval svou tradiční roli Van Helsinga a posléze i jeho vnuka. Nutno podotknout, že i v 60 letech má pořád na to zničit samotného hraběte Drákulu. Psychedelická pářka na začátku byla docela zábavná, ale následující rituál vzkříšení, to bylo teprve něco. Naprosto strhující scéna a asi nejlepší scéna ve filmu. Dost mě pobavila "složitá vědecká metoda", kterou Van Helsing přišel na to, že Alucard rovná se Dracula pozpátku:-) ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku to vyzerá ako veľmi zábavná a bizarná démonizácia hnutia hippies, neobratne odkazujúca najmä na Manson Family. Napriek tomu postupne dostávame veľmi konvenčný hammerovský sequel, zakrývajúci svoju vyprahnutosť zasadením deja do dobového Londýna, čím sa resuscituje aspoň najsilnejšia stránka starých hammerovských filmov - vizuál. __ Na prácu filmového štúdia za zenitom to ale nie je žiadna hanba. Vo filme sa unikátne miesi nostalgická túžba za starými (gotickými) časmi a potreba ísť napriek všetkému vpred, kooperujúca so snahou opätovne sa čo najviac zapáčiť publiku. Z konvenčnej draculovskej snímky sa tak stáva počiatok grotesknej labutej piesne draculovskej série, zavŕšenej obskúrnou snímkou The Legend of the 7 Golden Vampires... čas ide vpred a nepremôže ho ani stáročia prežívajúci Dracula. ()

Reklama

Campbell 

všechny recenze uživatele

Údajně nejhorší film v sérii o Draculovy, já bych s tím možná i souhlasil, nicméně nejvíce mě štval ten feeling 70 let. Jistě v té době to bylo asi normální ale mě doslova sraly ty hipísáci. Ale tohle nebylo pro mě to nejhorší, to nejhorší z celého filmu přišlo hned v prvních minutách. A to smrt Drakuli takhle debilní a odfláklou smrt jsem hodně dlouho neviděl a navíc jsem jí nečekal od Hammeru. Poté si film sice zlepší ale nejedná se o nic nového, Drakulu vyvolá jeho pra-pra vnuk Johny Alucard, no a tak se film rozjede aby skončil a já na něj po čase zapoměl. Je škoda že tu je plno scén tak odlfáklých a přestu tu jsou věci které byly příjemné, třeba herci kteří byly sympatičtí, jen škoda že Lee nedostal tolik prostoru a i atmosféra v pár scénách ujde a ten ceremoniál na oživení Drakuly byl fajn. ()

GigaPudding 

všechny recenze uživatele

Dracula v groovy a divokých 70. letech je nápad přinejmenším bizarní :), ale přesto se tam za zvuků funky rocknrollu tento nejslavnější upír dostal. Zas tak dobře si ale mezi těma cool sporťákama, prohlubujícíma se výstřihama, objemnýma účesama, drogama a večírkama a barevným funky oblečením neporadil. :) Je tu i trocha suchého britského humoru a spousta groovy hudby, ale to jen prohlubuje tu propast mezi scénami, co se tváří děsně vážně a strašidelně a kde to Christopher Lee očividně děsně žere, i když by tomu slušelo víc nadhledu. Sympatický je tu ale Peter Cushing jako jeden z potomků původního Van Helsinga a docela dobrá je i ta blonďatá Ilona Csáková s velkýma prsama, která hraje jeho vnučku, ale zbytek obsazení je hrozně sedmdesátkově ujetej nebo možná spíš sjetej :). Velmi zvláštní jsou třeba i úplné detaily jako velmi sofistikovaná metoda odhalování záhad, kterou předvádí Peter Cushing při rozluštění hádanky jména Johnyho Alucarda :). To bych fakt nečekala ani od univerzitního profesora a odborníka v oboru okultních věd :). Každopádně ikdyž Dracula málo tančí s prsatýma funky kočkama, málo jede v drogách a neřídí ani jednoho Jaguara, tak film docela uteče, je v tom pár dobrých herců, pár dobrých vtipů a zas taková tragédie, jak by se to mohlo na první pohled zdát, to není když se to bere s trochou toho nadhledu, ve kterém se nese první třetina filmu :). ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Měl jsem poněkud obavy, jak dopadne přenesení drakulovského filmu do současnosti. Přeci jen filmy z 50. a 60.let s Ch.Lee mají své kouzlo. Příběh lze rozdělit na tři části - kytarový večírek, obřad a lov. Kupodivu drží pohromadě, byť gotické scény - obřad, kostel, hřbitov, souboj, ale i úvod z roku 1872 - patří k tomu nejlepšímu. Psychadelická veselice hippies je vhodně doplněna hudbou M.Vickerse, která vytváří patřičně strašidelnou atmosféru. Ch.Lee ve svých upírských rolích nepředstavuje žádný umělecký koncert, ale jeho temné charisma je jedinečné - ostře řezané rysy, krvavé oči, uhrančivý pohled, pramínek krve okolo úst a vysoká postava zahalená v plášť. To P.Cushing je opravdovým Hercem, sledovat jej je radost. Každý pán má ode mne * a film 3* = 5*. Hammer mě nezklamal a zrození Draculy jsem si vyloženě užil. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (5)

  • Skladba použitá při černé mši se jmenuje "The Black Mass: Electric Storn in Hell" z desky "Electric Storm" od skupiny White Noise. (liquido26)
  • V tomto filmu se objeví tři herci z Bondovek - Christopher Lee (hrabě Drákula), který hrál Francisca Scaramangu v Muži se zlatou zbraní, Caroline Munro (Laura Bellows), která si zahrála Naomi ve snímku Agent, který mne miloval a konečně Christopher Neame (Johny Alucard), který se ve filmu Povolení zabíjet objevil jako zkorumpovaný agent Fellon. (liquido26)
  • Film je volně inspirován události obklopujícími případ upíra z Highgate. (liquido26)

Reklama

Reklama