Reklama

Reklama

Drákula roku 72´

  • Velká Británie Dracula A.D. 1972 (více)
Trailer

VOD (1)

Hrabě se vrátil – se slabostí pro mladou londýnskou krev! Pro hrstku blazeovaných světáků psychedelické éry je už Londýn malý. Ale Johnny Alucard vymyslel báječný nový způsob, jak své přátele pobavit. Jistý rituál bude naprosto skvělý, přesvědčuje je. A pokud si říkáte, odkud Johnny vlastně pochází, zkuste si jeho jméno přečíst pozpátku. V tomto "dost dobrém" (John Stanley, Creature Features) hororu studia Hammer se Dracula vydává do moderní doby a Christopher Lee si už pošesté obléká jeho kostým a hledá nové oběti. Po boku mu stojí další hororová legenda Peter Cushing jako jeho arcinemesis Van Helsing, s nezbytnou ampulí svěcené vody a pohotově připraveným ostřím. Jejich mučivý souboj si nesmíte nechat ujít. Popravdě, je naprosto skvělý. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (26)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Je to jeden ze dvou filmů s Christopherem Lee v roli starého dobrého hraběte, které u nás vyšly na DVD, a tak jsem se příliš nerozhodoval, jestli ho chci, a jen jsem doufal, že k jeho vychutnání nebude zapotřebí znát těch šest (pět?) předchozích. Nebylo. Vlastně by asi byla zbytečná i sebemenší znalost předlohy, protože Drákula roku 72 je něco tak zvláštního, že je lepší na Brama Stokera nemyslet. Začíná v roce 1872 působivou smrtí Drákuly a Van Helsinga a po pohřbu se střihem na tryskové letadlo přesune o sto let vpřed na večírek zhýralé britské mládeže, který vypadá jako něco, co se Stanleymu Kubrickovi nevešlo do Mechanického pomeranče. Později se policií rozehnaní teenageři z nudy rozhodnou vyvolávat mocnosti pekelné, vůdce party Johnny Alucard (mazaná přesmyčka, ale Van Helsing ji pomocí metody jako z první třídy základní školy odhalí) konečně přivede k životu svého ostrozubého dědečka, Christopher Lee si začne pochutnávat, Scotland Yard rozjede vyšetřování, Van Helsing v podání Petera Cushinga naleští stříbrný nůž a připraví si svěcenou vodu a jeho vnučka se postupně zbaví zbytečných kusů oblečení. Je to dobrý a zábavný film. Vlastně ani moc nevadí, že Drákula paradoxně nedostal příliš prostoru, protože pořád se děje něco zajímavého, napínavého, čas od času i vtipného (souboj Drákuly a Van Helsinga podbarvený groovy soundtrackem, to je jedna z věcí, které se vám budou buď líbit, nebo ne, jiná možnost není)... A nuda takřka neexistuje. ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Údajně nejhorší film v sérii o Draculovy, já bych s tím možná i souhlasil, nicméně nejvíce mě štval ten feeling 70 let. Jistě v té době to bylo asi normální ale mě doslova sraly ty hipísáci. Ale tohle nebylo pro mě to nejhorší, to nejhorší z celého filmu přišlo hned v prvních minutách. A to smrt Drakuli takhle debilní a odfláklou smrt jsem hodně dlouho neviděl a navíc jsem jí nečekal od Hammeru. Poté si film sice zlepší ale nejedná se o nic nového, Drakulu vyvolá jeho pra-pra vnuk Johny Alucard, no a tak se film rozjede aby skončil a já na něj po čase zapoměl. Je škoda že tu je plno scén tak odlfáklých a přestu tu jsou věci které byly příjemné, třeba herci kteří byly sympatičtí, jen škoda že Lee nedostal tolik prostoru a i atmosféra v pár scénách ujde a ten ceremoniál na oživení Drakuly byl fajn. ()

Reklama

Bloody13 

všechny recenze uživatele

Předposlední, z hammerovské série již sedmá část o nesmrtelném hraběti. Stejně jako závěrečný The Satanic Rites of Dracula (1973), i tenhle snímek se odehrává v Londýně na počátku 70. let, kde se podaří oživit legendárního Draculu v podání Christophera Lee. Po stopách mu samozřejmě jde potomek slavného Van Helsinga (opět výborný Peter Cushing), tentokrát je to navíc osobní záležitost díky Helsingovo půvabné vnučce. I když gotické hrady a lesy vystřídaly ulice velkoměsta plná hippies, pravidla hry se nemění. Osamělý hrdina se zase snaží přesvědčit detektiva, s kým mají tu čest, knížete temnot probudí poblázněný fanatik, a na upíry opět platí krucifix či svěcená voda. Jenom ta hudba odpovídá pokvětinové době, což mi do filmu nesedne, ale budiž. Každopádně jeho vzkříšení a následná likvidace jsou pořád zpracovány na slušné úrovni. ()

ancientone 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku to vyzerá ako veľmi zábavná a bizarná démonizácia hnutia hippies, neobratne odkazujúca najmä na Manson Family. Napriek tomu postupne dostávame veľmi konvenčný hammerovský sequel, zakrývajúci svoju vyprahnutosť zasadením deja do dobového Londýna, čím sa resuscituje aspoň najsilnejšia stránka starých hammerovských filmov - vizuál. __ Na prácu filmového štúdia za zenitom to ale nie je žiadna hanba. Vo filme sa unikátne miesi nostalgická túžba za starými (gotickými) časmi a potreba ísť napriek všetkému vpred, kooperujúca so snahou opätovne sa čo najviac zapáčiť publiku. Z konvenčnej draculovskej snímky sa tak stáva počiatok grotesknej labutej piesne draculovskej série, zavŕšenej obskúrnou snímkou The Legend of the 7 Golden Vampires... čas ide vpred a nepremôže ho ani stáročia prežívajúci Dracula. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

...otrasný je už gotický úvod s trápnym zabitím Draculu kolesom z voza. Film nad vodou drží jedine Peter Cushing, ktorý je opäť bravúrny Van Helsing. Zvyšok filmu je jedna smutná prehliadka trápneho prispôsobovania sa dobe. Vrcholom je odporná disco hudba, dokonca aj vo vypätých situáciách, kde bojujú Van Helsing a Dracula. ()

Galerie (40)

Zajímavosti (5)

  • Skladba použitá při černé mši se jmenuje "The Black Mass: Electric Storn in Hell" z desky "Electric Storm" od skupiny White Noise. (liquido26)
  • V tomto filmu se objeví tři herci z Bondovek - Christopher Lee (hrabě Drákula), který hrál Francisca Scaramangu v Muži se zlatou zbraní, Caroline Munro (Laura Bellows), která si zahrála Naomi ve snímku Agent, který mne miloval a konečně Christopher Neame (Johny Alucard), který se ve filmu Povolení zabíjet objevil jako zkorumpovaný agent Fellon. (liquido26)
  • Tento snímek nekoresponduje s chronologií série. První film drákulovské série společnosti Hammer Dracula (1958) se odehrává v 80. letech 19. století, zatímco flashback z poslední bitvy mezi Van Helsingem a Drákulou obsažený v tomto snímku se odehrává dlouho předtím v roce 1872, nikoliv v Transylvánii, ale v Londýně. (liquido26)

Reklama

Reklama