Takuja KatóScénář:
Takuja KatóHudba:
Eiko IšibašiHrají:
Mugi Kadowaki, Kentaró Tamura, Haru Kuroki, Kandži Furutači, Sei Andó, Rjútaró Akimoto, Takenori Kaneko, Šóta SometaniVOD (2)
Watako právě přišla o milence při dopravní nehodě. Rozhodne se pohřbít trauma z této tragédie a žije dál se svým manželem... (Cinemax)
Videa (1)
Jedná se opět o velmi tichý a nenáročný snímek, který se snaží vypadat jako ty pěkné filmy s přesahem. Dobře to vypadá, hezky se na to díky čisté kameře divá, a herecké obsazení mi také přišlo skvělé, hlavně Mugi Kadowaki. Jenomže po skončení filmu jsem si vlastně uvědomil, že z filmu mi v hlavě nezůstane asi nic. Žena přijde o milence, a dál žije s manželem, což mi ale jaksi nestačí. Jsou tu i daleko zajímavější japonská dramata. Hezky se na to koukalo, ale žádný zážitek se vůbec nekoná. Jen průměrný film na zabití času. Mé hodnocení: 5/10 ()
Tento film má pomerne pomalé tempo a vyžaduje si čas, aby si nastavil postavy, ich vzťahy a scenáre. Ale odmena väčšinou stojí za to. Ale pri tomto filme má príbeh nejak nechytil pomerne som sa nudil. Okrem posledných 10 minút, pri ktorých sa konečne niečo zaujímavé deje. 4/10 ()
Zármutok po japonsky. Teda oči sa aj natiahnu, ale slzy vôbec žiadne. Len duševné trápenie, málo viditeľné. Emócie navonok slabé, aj pri láske, aj pri vášni, aj pri odpore. V tomto treba chápať ten japonský pohľad, pretože v skutočnosti Hotsureru v japončine znamená niečo ako "rozpárať", v tomto zmysle určite v duševnom smere. To je lepšie ako náš Zármutok, lebo v tomto aj francúzsky názov Melanchólia vystihuje pointu filmu lepšie. Inak banálny príbeh, ktorý vôbec nerozpitváva postavy a ich vzťahy bližšie - len v náznakoch a pár informáciách sa dozvedáme, prečo došlo tu a tam k odcudzeniu a tu a tam k zblíženiu. Inak ale obdiv k tomu, ako Japonci zvládajú ešte aj vypäté situácie a hádky s pokojom Angličana. Tu by sa malo už naozaj meniť úslovie a radšej by sme mali hovoriť, že to zvládol s pokojom Japonca. ()
Z filmu plyne důležité ponaučení. Žena by měla mít víc milenců, aby když jeden z nějakého důvodu vypadne, byli v zásobě další. K etické stránce věci se svého času vyjádřil duchovní mistr Frater Rajsuthaja, který praví, že žena může mít víc milenců, pokud je má všechny ráda. Já pouze doplňuji, že žena by měla dbát na to, aby udržela věci pod kontrolou a neměla ve svých milencích zmatek. Onehdy jsem jedné kamarádce věnoval za tímto účelem diář, což ji docela rozesmálo. ()
- Pôvodný japonský názov "hotsureru" znamená "rozpárať", "rozstrapkať", prípadne "uvoľniť". V tomto prípade to má naznačovať duševný rozpad či rozkol. (Arsenal83)