Reklama

Reklama

Expres hrůzy

  • Česko Panika na Transsibiřské magistrále (neoficiální název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Co se stane když milion let stará fosilie není tak uplně mrtvá a nachází se zrovna v jednom z největších vlaků na světě, plném lidí?? Herecký koncert hororové legendy Christophera Lee a Petera Cushinga v hororovém příběhu, plném zvratů a houstnoucího napětí! (matestlust)

Recenze (83)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Atmosféra je místy sice obstojná, ale to stáří se na snímku strašně podepsalo, jeho sledování pro mne dnes již žádný zážitek nepředstavovalo. Zde možná John Carpenter bral inspiraci pro svoji Věc, za což patří Horror Expressu dík, ale vyšší hodnocení než 3* nedám ani náhodou, protože by to bylo nespravedlivé vůči filmům, u kterých jsem se bavil víc. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Cesta po Transsibiřské magistrále není žádný med i bez toho, aniž by s vámi ve vlaku cestovalo koncentrované zlo, pokud se však proti němu postaví dvojice Christopher Lee & Peter Cushing, bude to souboj lítý. V jednoduché lokaci vlaku jedoucího rozlehlou pustinou, kde vám nikdo nepomůže, se odehrává standardní hororová hra na téma „kdo jedl z mého talířku“, která je však natočena s maximální působivostí. Monstrum je dostatečně děsivé i dnes a i po dějovém zlomu s jednou důležitou likvidací se napětí nevytrácí, ale i nadále se jedná o výtečnou podívanou. Lví podíl na tom mají hlavně všichni herci, působivá je i hudba a taky rudé oči Zla sevřou divákovi hrdlo. A v závěru se pak dostane ke slovu i černý humor v podání Tellyho Savalase, který si svého vodkou napojeného důstojníka opravdu vychutnal. Nepřehlédnutelná stránka v tlusté učebnici hororu. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

...aneb jak mohla dopadnout Vražda v Orient Expresu, kdyby Agatha Christie byla trochu více do horroru a měla slabost pro Transsibiřskou magistrálu. ()

Shadwell 

všechny recenze uživatele

Radikální ideologické křídlo zastává názor, že žánry jsou nástroje pro šíření hodnot a idejí americké kapitalistické ideologie, s výjimkou hororů, filmů-noir nebo exploatačních B-filmů, které jsou naopak subverzivní a nabízejí alternativní čtení proti systému. Expres hrůzy jistě hororem je, ovšem žádné dvojité čtení nenabízí, protože celý konflikt zužuje na věčný souboj společnost vs. jedinec aka padoušský mnich „Rasputin“. Jedinec musí být napraven ve prospěch zachování řádu. Souvisí to s konzervativním politickým smýšlením Velké Británie, v níž film vnikl, a s faktem, že my všichni prostě souhlasíme se zobrazováním násilí, které potvrzuje naši verzi světa a odmítáme jako škodlivé nebo nebezpečné obrazy násilí, které ji popírají nebo relativizují. Expres hrůzy může s násilím experimentovat bezostyšně, protože staví na univerzálním náboženském mýtu, který je nabourávám evolucionistickou fosílií a který je třeba vymýtit za jakoukoliv cenu - i za cenu toho, že úzkostlivého diváka překvapí detail mozkové kašičky. Námět samotný je sice dobrý, jen hrozně fórově natočený, pročež laciný a bezcenný, přesně po vzoru italské Argento / Fulci školy, s výjimkou důmyslných ejzenštejnovských prostřihů mezi očima a vlakem v závěru. ()

Subjektiv 

všechny recenze uživatele

Komentář obsahuje SPOILERY. Rudé oči a chlupatá ruka, to jsou ty pravé formy mimozemské energie, která umí skrz oči vycucnout paměť, vyleštit mozek, uvařit oči a hýbat mrtvolama. I když jak kterýma, nejlepšejší jsou 2 000 000 let staré, v těch to jde jedna báseň, ale čerstvé prostřílené, ty musí hned opustit, jináč by bylo po Energii. Ale šlo by to číst i symbolicky - vždyť z Rasputinovského ďáblachtivého popa, evolucionisty, emzáka, bakterioložky a atamana Savalase lze seskládat tolik významů, kolik si zamaneme. Jeden hůř obhajitelný než druhý. Slabé **. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Nepríjemne strašidelný horor s pochmúrnou atmosférou o vedcovi (Christopher Lee), ktorý preváža vo fascinujúcom transsibírskom exprese dva milióny rokov starú fosíliu, čosi medzi človekom a opicou. Avšak počas dlhej cesty naprieč mrazivým sovietskym kontinentom (Transsibírska magistrála má 6000 kilometrov a jazda ňou vtedy trvala niekoľko týždňov) pribúdajú mŕtvi medzi ničnetušiacimi cestujúcimi a personálom. Silný zástup plusov (kvalitný scenár, mrazivá atmosféra, Peter Cushing) dopĺňa šialene zábavný kozák (!) Telly Savalas (!!), ktorý si to razanntým spôsobom cleé kradne pre seba a chytľavý, nákazlivý ústredný hudobný motív. Ku koncu sa to zvrtne troška iným smerom, než som čakal, ale i tak 4*. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Perfektni snimek ze sedmdesatych let, prakticky cely se odehravajici ve stisnenych prostorach vlaku jedouciho z Ciny do Ruska. Profesor Saxton v podani skveleho Christophera Lee prevazi miliony let starou fosilii, ktera, jak se brzo ukaze, nezi zas az tak moc mrtva. Ve vlaku postupne pribyva mrtvol s podivne bilyma ocima a poskozenym mozkem. Vse pokracuje i ve chvili, kdy je netvor zabit...... Film ma opravdu nadhernou atmosferu, kterou krom skvele vytvorenych interieru spoluutvari hlavne dva nejvetsi anglicti herci Christopher Lee a Peter Cushing. K nim se jeste v male, ale o to zabavnejsi roli pridava Telly Savalas a zabava je to takrka dokonala. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Vcelku nuda, která byla taková bez atmosféry a bez nějakých silnějších hororových prvků. Krom toho mi nějakej demón rozhodně strach nenaháněl a do závěrečných titulků sem se spíš pronudil ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Saruman, Sherlock Holmes, inspektor Kojak a "kopie" Rachel McAdams coby legendy na jednom plátně, cestující v jednom vlaku, v příběhu o oživlé fosilii/mumii, jejíž skutečný původ se teprve v průběhu filmu dozvíme. A odhalení je to nakonec velmi zajímavé. Po trikové stránce je zobrazení monstra spíše k pousmání, ale co...:) A Telly Savalas je zde opravdu chlap od rány:) ()

ScreamJay 

všechny recenze uživatele

Uhání tmou rychlík mrtvých duší, pomalu z lůna noci ukrajuje, tam kde dávno již hlas nepanuje, kde dávno již jsou mu hluší. Co nejvíc děsí, to jméno nemá, výkřikům ústa němá a hrůza vklána v relikvii oltáře, tolik mrazí mě pohled zlu do tváře. Trocha poezie, bych navodil tu správnou atmosféru dojmům a jen co uvolním gumy, jenž se mi hrůzou stáhla v teplácích, rád se o ně podělím. Dobře, možná trochu nadnesené entrée pro Horror Express, nanejvýš však příznačné pro hodnotu vyprávěného příběhu. Nekonečné kilometry kolejí vedoucích takřka odnikud nikam, všudypřítomný chlad Sibiře, vlak plný lidí, jednoho tajemného, děsivého nákladu a dvou anglických gentlemanů Christophera Lee a Petera Cushinga, partie legend nejenom hororových (které se opět setkaly ve společném filmu, byť už nikoli jako vládce upírů a jeho pronásledovatel). Jak už jsem zmínil, Expres hrůzy má vcelku velmi originální, dobře napsaný příběh, chladně kaskádovitý, prostupující napříč žánry a obohacený o zásadní motiv bělavých očí, který jej tak činí nezapomenutelným. K tomu lze připočíst neopakovatelný, trnitě démonický Leeho pohled a hořkosladký hudební motiv z dílny Johna Cacavase (zvláště jeho „akustická“ vypískávaná verze je malou lahůdkou). Jen tak mimoděk, zjistil jsem jak vkusným doplňkem byla a je beranice, byť teprve po polovině filmu mi došlo, že doktorova pomocnice ji na hlavě nemá, anýbrž že je to účes. Ale to jen na odlehčenou, neboť stejně tak odlehčeně mi přišla i trošku komická figurka v podání Telly Savalase. Shrnutí? Pod rukama Eugenie Martína vzniklo osobité dílko ústící ve strhující, dech beroucí finále, mající všechno kouzlo a upřímnou děsivost hororových filmů sedmdesátých let (emfatické napětí, perfektní herecké výkony, silný námět). Artefakt z pokladnice strašidelných filmů, který by rozhodně neměl uniknout žádnému fanouškovi. [final rate: 85%] ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Horror odohrávajúci sa na Transsibírskej magistrále. Vo vlaku smerujúcom z Číny do Ruska. Velice zaujímavá lokácia. Christopher Lee v úlohe profesora Saxtona, ktorý týmto expresom preváža milióny rokov starú múmiu, tiež zaujme. Ani sled udalostí, ktoré sa začnú počas tejto cesty diať, by nemali nudiť žiadneho fanúšika horrorových filmov. Takže, keď to zhrniem: Interesantný príbeh, dobrí herci, pôsobivá atmosféra, to by bolo všetko v poriadku. Však s prihliadnutím na fakt, že zub času sa do tohto snímku už poriadne zakusol a tiež hudobné podklady nestáli za veľa, dávam len mierne nadpriemerné hodnotenie v podobe troch hviezdičiek. *** ()

Faustka 

všechny recenze uživatele

Působivý sci-fi horor ze 70.tých let. I když kvalita tohoto snímku už není nejlepší,tím spíš mu to nic neubralo na obsahu.Je to velice nápadité a tak trochu průkopnické na tu dobu. Propojit několik milionů let starou fosílii s mimozemšťanem,která díky němu ožije a když o svého hostitele přijde,není pro něj žádný problém vtělit se do někoho jiného a snažit se jeho očima vysávat dál z lidských mozků,vše pro něj potřebné. Do toho všeho se tu zjeví několik zombíku,ale jen na chvíli,protože v tu chvíli je na scéně ruský bohatýr (Telly Savalas),který přispěchá na pomoc pasažérům vlaku transsibiřské magistrály a děj se začína vyhrocovat. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

The Thing from Orient Express. Velmi cool scifi horor s paradnym monstrom a originalnou atmosferou. Do toho Peter Cushing, Christopher Lee a Telly Savallas. Strateny poklad 9/10 ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele

Notno dodat, že zajímavě pojatý horror s výrazným prvkem sci-fi.. pozapomenutý ufonek dělá zle posádce a cestujícím jednoho vlaku a kdo ví proč..?!! :-) ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Profesor Saxton (Ch. Lee) převáží ve vlaku ze Šanghaje tajemnou bednu, v níž se nachází prastará fosilie. Zvědavý doktor Wells (P. Cushing) se nechtěně postará, aby hrůza z bedny pronikla do vlaku. Mrtvých přibývá a zlo stále uniká. Ani když je oživlá fosilie zabita, vraždy neustávají. Mrtvoly s bílýma očima se vrší a v závěru dojde i na nemrtvé. Klaustrofobická atmosféra uvnitř vlaku je umocněna prostřihy na ujíždějící vlak. Napětí se směrem k dramatickému závěru stupňuje, zdá se, že z pasti vlaku není úniku. I po letech jsem si film užil, hodnocení ponechávám. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Dvojice britských hereckých legend Christopher Lee a Peter Cushing, španělský režisér Eugenio Martín a na první pohled béčkově působící látka, která láká na takový ten typ filmu, který si člověk může užít jeho primitivností. Jenomže se někdy může stát, že film překvapí a zrovna to je případ i hororu Expres hrůzy. Béčkově působící látka je totiž ve finále zpracována ve velmi povedené filmařské podobě. Od nízkorozpočtového hororu, jehož hlavní zápletka spočívá v tom, že se stará fosilie probere a začne řádit v plném vlaku by člověk mohl automaticky očekávat maximálně tak zábavný béčkový film, který si užije spíše tím, jak hloupý a stupidní ten film je. Jenomže ve finále je z Expresu hrůzy opravdu povedený film. Film s velmi dobrými hereckými výkony, svižnou režií, kreativními nápady a především mnohem chytřejší zápletkou, než zápletka filmu slibuje. Na filmu jde sice poznat nižší rozpočet (konkrétně film vyšel na 300 tisíc dolarů), při přimhouření oka i na dobu vzniku ale diváka prostě ten super zážitek čeká. Má to atmosféru, kterou může většina dnešních hororů jednoduše závidět, přičemž film toho, že se odehrává ve vlaku využívá super způsobem. Hlavní monstrum je správně děsivé a i přes to, že se to přece jen nevyhne už v té době zavedeným žánrovým klišé, je to pořád natočené neskutečně svěžím způsobem. A i díky délce, která nepřesáhne hodinu a půl je to celé skutečně svižné a nedrhne se to. Peter Pavlík film trefně označil jako ´´ Věc potkává Vraždu v Orient Expressu´´ a to k tomuhle filmu prostě sedí. I přes levný rozpočet kulisy působí realisticky a osobně bych se nebal říct, že byste hádali, že byl rozpočet tak trochu větší. Jisté limity sice divácké oko snadno zaregistruje, Martín ale jinak skutečně daný rozpočet vydřel až na dřeň a především se skutečně mohl opřít o schopné herce. Kromě jistot Christophera Lee a Petera Cushinga je tu především Telly Savalas, který si mnoho momentů jakožto kozácký kapitán Kazan jednoduše krade pro sebe a role mu neskutečně sedne. Horor nepotřebuje silné výkony? To jsou pořád jen hloupé řeči, tyhle námitky ale v rámci Expresu hrůzy naštěstí nikdo používat nemusí. Hudba Johna Cacavase s hlavním hudebním motivem neskutečně sedí k samotnému filmu, scénář dvojice Julian Zimet a Arnaud d´ Usseau poté dokáží pracovat s funkčním černým humorem a akce díky kameře Alejandra Ulloa působí dynamicky. Finále filmu poté mohlo být o něco zajímavější, přesto ale Expres hrůzy ve finále zanechá velmi spokojené pocit a to i proto, že divák skutečně dostane něco víc než hloupé béčko. Dostane velmi dobře natočenou podívanou, kterou táhne mnoho víc aspektů, než pouze ti dva ikoničtí britští herci v hlavní roli. Dodnes tak trochu nedoceněná hororová klasika, které by člověk nevyčetl tvůrčí vedení, herecké výkony a ani hororovou atmosféru. Tato nízkorozpočtová záležitost dodnes strčí do kapsy mnoho dražších hororů a je ukázkou toho, že film samotný může někdy klamat zevnějškem. Mnoho lidem takhle hororová jistota nejspíš protekla mezi prsty a to zcela neprávem! Lehký zub času se na Expresu hrůzy sice podepsal, dodnes jde ale o velice povedenou záležitost....... () (méně) (více)

Paldini 

všechny recenze uživatele

Ze začátku, po třech prvních úmrtích, která byla vesměs stejná, jsem nabyl dojem, že filmu brzo dojde dech. Nestalo se. Právě naopak. Monstrum, které bylo do poloviny filmu prezentováno jako hlavní záporné zlo, je umně odklizeno z cesty a nastupuje sci-fi pasáž ve stylu The Thing a zábava se začíná pomalu rozjíždět. Nebýt slabšího začátku, tak dám plné hodnocení. ()

InJo 

všechny recenze uživatele

Skoro neznámá a zapomenutá perla pro snad každého milovníka stylových staromódních napínáků odehrávajících se v uzavřeném prostředí (interiéry vlaku jsou výborně využité). Expres hrůzy je dějově našlapaný béčkový sci-fi horor, jehož zápletka už dnes působí sice trochu omšele, ale minimálně ve své době musela být poměrně originální. Navíc film ani chvíli nenudí a zdobí ho báječná, lehce mysteriózní atmosféra a dva charismatičtí herečtí borci Christopher Lee a Peter Cushing. Malý žánrový poklad, který by byla škoda minout, zvlášť pokud máte hodně v oblibě např. Carpenterovu Věc nebo "vlakové" detektivky... 80 % ()

Němi 

všechny recenze uživatele

Na vynikajici atmosfere stale temneho a sevreneho vlaku znacne ubira nekolik stupidnich momentu. Dialogy jdou od dokonalosti az k trapnosti, ale co uz, kdyz si musite protrpet scenu, kdy doktor z krve vytazene z oka pod mikroskopem presne pozna, co mrtvy naposledy videl (doslovny zaber na oblicej vyrysovany v krvi!). Podobne momenty mi film srazily az k prumeru, ovsem to kolem - dokonce vcetne znudeneho Cushinga - je vynikajici. ___Mimochodem DVD vydane spol.Ritka Video ma obraz i zvuk na hranici dnesnich prvnich CAMu, paradoxne to ale jeste pridava na "autenticite" zacatku 20.stoleti. ()

Reklama

Reklama