Reklama

Reklama

Dramatický příběh o překonání lidského zla, o přátelství a zrodu lásky
Erikovi je 18 let a jeho životem se táhne linie násilí a konfliktů. Po vyhození ze školy, je poslán na internátní školu Stjärnsberg. Ta má být poslední šancí jak jej odtrhnout od starého života a vrátit zpět ke studiu. Na internátě se ale dá zlu těžko uniknout - panuje zde systematický teror páchaný na mladších studentech. Dokáže Erik zlu čelit, aniž by porušil pravidla a riskoval tak své vyloučení a celou budoucnost? Zlo mezi námi je dramatický příběh o mezilidském násilí, ale také o opravdovém přátelství a zrodu lásky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (751)

Phobia 

všechny recenze uživatele

Klasické téma šikany na internátní škole, téma, které je stále aktuální. Nejspíš spousta z nás si ve školních letech zažila situace podobné těm ve švédském snímku - ponižování, ba i fyzické násilí od jedinců starších nebo silnějších. Nejsem výjimkou, proto pro mě bylo velmi snadné identifikovat se s postavou hrdého Erika, držet mu palce, aby se nepoddal a pořádně nakopal tyranům dolní záda. Závěrečné vyznění, proti násilí je třeba bojovat násilím, asi není zrovna "výchovně" korektní, navíc to nefunguje vždy a proti každému. V reálném životě to často chodí jinak, jakkoliv by bylo hezké, kdyby morální převaha, duševní síla v kombinaci s fyzickou, vedla pokaždé k vítězství, k porážce zla. Občas ano... ale obvykle je to snaha hlavou prorazit zeď. Idealizovaný konec mě tedy zanechal mírně rozpačitou - čekala jsem něco depresivnějšího, více reálného (vždyť to nenatočili v Hollywoodu). Osobně nepovažuji za pravděpodobnou ani zjevnou toleranci učitelů k násilnému chování starších studentů (navzdory zasazení do tvrdší doby zhruba padesátých - šedesátých let zkrátka nevěřím v nečinnost a morální slabost celého sboru profesorů). Z pohledu cynického dospělého tedy musím strhnout hvězdičku, nicméně tento film v sobě nese silné morální poselství a spoustě dnešních teenagerů by měl být promítán každodenně tak dlouho, dokud v sobě nenajdou Erikovo vnímání spravedlnosti, jeho hrdost, jeho morálku. 85% ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Ondskan jsem si sušila v počítači už dost dlouho, konečně nadešel jeho čas a byl to pořádnej zážitek! Andreas Wilson je něco mezi Jamesem Deanem a mladým Marlonem Brandem a to si představte, copak takovýho člověka jde nezbožňovat? Stejně tak je sympatickej jeho nejlepší přítel Pierre a stejně tak jsou naprosto odporný prefekti a Erikův humusáckej slizoun otčím. I kdybyste třeba trpěli averzí k příliš dokonale hrdinským hrdinům, tak Erikovi budete stejně žrát každý slovo, každý gesto. A ani stupňující se šikana a tlak Erika nezlomí. Ke konci jsou scény, co vám mimoděk vykouzlí úsměv zadostiučinění a vy se přistihnete, jak si v duchu říkáte "Pořádně je zmasakruj!". A jestli se díky filmu dokážete do děje takhle položit, pak to mluví o jasným úspěchu. Velmi intenzivní film o tom, že teroru se musí vzdorovat a člověk se mu nemá nikdy poddávat. Hodně silný 4* nebo slabších 5*. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Tady se musí zatleskat. Skandinávské drama Zlo je působivou sondou do světa mrazivé šikany, která se stává nedílnou praktikou „výchovy“ povedené školní rady v jedné prestižní internátní škole – a dnes se stává doslova civilizačním problémem. Jasně ji definuje, viditelně poukazuje na příčiny, výtečně s ní pracuje. V hlavní roli exceluje debutující Andreas Wilson, coby nováček Erik, který se systému nehodlá podřídit. Nešlo tu primárně o to, jak moc dostanou tihle chcípáci z vyšších ročníků lidově přes držku, nýbrž o celkové uchopení pojmů „šikana“, „odvaha“, „přátelství“. Proto docela nechápu, jaké tu o šikaně panuje mínění. Není snad třeba lámat kosti a rozbíjet obličeje po desítkách, aby divák pochopil, o jak zásadní problém se tu jedná. Famózně vygradovaný a maximálně sugestivní snímek dnes již hollywoodského tvůrce Mikaela Håfströma (poměrně zajímavá Hra s nevěrou) disponuje strhující atmosférou i hmatatelným napětím. A nabízí až tři možné katarze - 1) vyúčtování se Silverhielmem 2) právnické kličky v ředitelně školy 3) razatní řešení týrání nevlastním otcem. K plnému hodnocení ale krapet schází.. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Film to je naprosto skvělej, ale narozdíl od ostatních tady mi to nepřišlo vůbec tak drsný jak tady zazní skoro v každým komentáři, samozřejmě šikana ja v tomhle filmu dotáhnutá skoro až do konce, ale toho slibovanýho násilí se moc nedočkáte, ale když už se to stane, tak takhle realisticky natočený bitky asi hned tak neuvidíte a o to je větší škoda, že jsou tam suma sumárum tak tři a přitom začátek vypadal tak slibně. Herecky to je taky hodně dobře zvládnutý a Andreas Wilson působí v některých momentech fakt hodně tvrdě, ale zážitek z filmu mi trošku pokazily moje trošku odlišný očekávání než co se nakonec z tohohle filmu vyklubalo, ale jinak je to fakt brilantní film ()

Fr 

všechny recenze uživatele

Člověk se od zvířete neliší jen inteligencí, ale i morálkou. Schopností rozeznat dobro od ZLA.…. Internátní škola, která má svůj vlastní řád. Je velmi zajímavé sledovat Erikovu vzpouru a cítíte JEHO vnitřní boj, to napětí, které se musí uvolnit, ale nemůže zůstat bez následků. Přeji si, aby těm hajzlům nakopal prdel a čekám na tu větu ,,za hodinu v ringu“. Ze života. Plné emocí. Víc než cokoliv jiné. K tomu netřeba nic dodávat. PŘÍBĚH ***** HUMOR * AKCE ** NAPĚTÍ **** ()

Galerie (20)

Zajímavosti (8)

  • Ve scéně, kdy jede Erik (Andreas Wilson) vlakem, můžeme spatřit holčičku s panenkou, kterou si zahrála režisérova dcerka Emma Håfström. (Tygrys)
  • Po finální scéně potyčky požádal herec Fredrik af Trampe (von Schenken), aby mu udělali Polaroidem fotku jeho zkrvavené tváře. Poté ji věnoval své matce, která si ji dala na svůj noční stolek. (Tygrys)

Související novinky

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

Nejlepší filmy desetiletí dle ČSFD.cz

28.12.2010

Byl by hřích opomenout při příležitosti končícího prvního desetiletí nového milénia souhrn nejlepších filmů daného období. Zde vám přinášíme žebříček třiceti nejlepších celovečerních filmů dle… (více)

Reklama

Reklama