Reklama

Reklama

Případ od Viktoriiných vodopádů

(TV film)
  • Česko Sherlock Holmes: Případ od Viktoriiných vodopádů (více)
Mysteriózní / Thriller
Velká Británie / Itálie / Belgie / Lucembursko, 1992, 200 min (Televizní verze: 2x90 min)

Obsahy(1)

Sherlock Holmes je samotným anglickým králem požádán o to, aby z Jižní Afriky zajistil převoz obrovského diamantu „Hvězdy Afriky“. Ten anglická koloniální vláda a vojsko zabavily kmeni Matabele. Král informuje Holmese, že byla vytvořena přesná replika klenotu, kterou Holmes dostane s sebou. V rámci bezpečnostního opatření pak má Holmes diamant prohodit za repliku, repliku v doprovodu vojáků odeslat do Anglie a skutečný diamant v bezpečí své kapsy dopravit samotnému králi. Holmes a Watson přijíždějí do Kapského Města, kde je vítá britský guvernér. Ten vzápětí ukáže Holmesovi Hvězdu Afriky s tím, že další den má dojít k oficiálnímu předání diamantu Holmesovi a vojákům. Oficiální předání však skončí fiaskem, guvernér, šéf místní policie a Holmes najdou v trezoru vládní budovy místo cenného diamantu jen mrtvolu starého Inda. Šéf místní policie chce ihned zatknout správce budovy, Holmes ale vzápětí objeví tajný tunel, kterým se zloději do budovy prokopali. Tunel vede na pozemek za městem. Ten shodou okolností patří šéfovi místní policie. Guvernér požádá Holmese, aby Hvězdu Afriky a vraha Inda našel. Holmes začíná pátrat mezi členy místní smetánky v hotelu, kde je sám společně s Watsonem ubytován. Velmi brzy se mu podaří odhalit, že manažer Stanley I. Bullard je ve skutečnosti hledaným lupičem, kterému se v Africe podařilo ukrýt i díky náklonnosti lady Lillie Langtry, milence samotného krále. Právě Lillie, která s Holmesem a Watsonem do Kapského Města na stejné lodi přicestovala, požádá Holmese, aby očistil Bullarda z nařčení místního policejního šéfa. Ten totiž vzápětí po Bullardově odhalení Holmesem Bullarda zatknul pro loupež Hvězdy Afriky a vraždu tajemného Inda. Holmes Lillie slíbí pomoc. Podaří se mu zjistit, že mrtvým Indem byl nejlepší zámečník z celého Kapského Města, Ram Dhulup. V jeho domě Holmes s Watsonem najdou lístek na vlak k Viktoriiným vodopádům. Holmes s Watsonem vlak dohoní pomocí drožky a do vlaku nastoupí. Ve vlaku zjistí, že k Viktoriiným vodopádům cestuje podivná společnost. Přítomnými jsou prezident Spojených států, Theodore Roosevelt, který cestuje inkognito, vdova po indickém mahárádžovi, vynálezce telegrafu, Marconi, řecký obchodník Mavropolis a tajemný Ind, Chandra Sen. Když Holmes začne pátrat po tom, kdo si jako poslední koupil lístek na vlak, zjistí, že posledním zákazníkem železniční společnosti musel být tajemný Ind, Chandra Sen. Ten však v jídelním voze s ostatními cestujícími první třídy není. Proto se Holmes s Watsonem a průvodčím vlaku vypraví do jeho kupé. Jenže zde najdou Chandru Sena zabitého. Kdosi ho probodl rituální dýkou kmene Matabele. Policejní náčelník ze stanice od Viktoriiných vodopádů naznačuje, že mohla začít válka mezi indickými zloději, thugy, jejichž znak měl mrtvý Chandra Sen na hrudi, a kmenem Matabele… (TV Prima)

(více)

Recenze (17)

Ironhead 

všechny recenze uživatele

Christopher Lee má charisma a je i ve sedmdesáti zatracenej švihák a i vcelku dobrý Sherlock, ale dr. Watson mu tu úplně nesedl. Nejvíce to tu kazí asi ta televizní kamera. Malou zajímavostí je snad jen to, že představitelé Sherlocka a Watsona se narodili ve stejném roce a ve stejném roce i zemřeli, oba v požehnaném věku 93 let. ()

macetoma 

všechny recenze uživatele

Těžce OUT. Toto, že je Sherlock Holmes, který má TEPRVE jít na odpočinek? Vypadá spíš, že už na něm je tak 20 let a vytáhli ho právě z domova důchodců. Nejenže tak vypadá, to bych mu i odpustil, ale ten člověk co si hraje na Sherlocka je těžce mimo a poslední stopy po nějakém intelektu mu asi vzal pan Alzheimer. Sledovat 200 minut nudného, nezáživného filmu je doslova utrpení, můžete dělat soutěž v které minutě usnete. Dávám 2 hvězdy, protože mám moc rád Sherlocka jako takového, beru to jako takový "pomník slavnému detektivovi" a do nich se jen tak kopat nedá. ()

Reklama

Kolssteyn 

všechny recenze uživatele

"...Picasso mi k tomu nakreslil i obrázek, ale nedalo se poznat co to je, tak jsem to vytrhla a vyhodila." V kontextu děje patrně nejlepší hláška, ovšem zbytek bez děje, napětí a hereckých výkonů... o jednoduchých tricích ani nemluvě. Nejspíš jedno z nejhorších zpracování Sherlocka... přes to svým (dvěstěminutovým) způsobem milé... :) ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkala, že by Christopher Lee mohl být výborný Sherlock - a myslím si to doteď. Jen by holt musel hrát Sherlocka Holmese ve filmu, který nevznikne především proto, že se (samozřejmě úplně leví) režisér a scénárista rozhodli udělat si dovolenou v Africe. Aby nebyl v příběhu o mistru dedukce předveden jeden jediný logický postup, o pátrání se občas někdo zmínil, leč žádné tam fakticky neprobíhalo, Sherlock i Watson působili jako dva zmatení senilní staříci...to je i na otrlého diváka špatných filmů trochu moc. ()

otík 

všechny recenze uživatele

Druhý a poslední film z plánované série pod názvem Sherlock Holmes the Golden Years. Neskutečně natahované pátrání po ukradeném diamantu je plné zcela nezábavných scén, které nemohou diváka vůbec zajímat. Holmes zde není za naprostou padavku jako v předchozím díle http://www.csfd.cz/film/14253-sherlock-holmes-a-pekelny-stroj/, ale žádný zázrak to také není. Opět jen velká ztráta času. Hudba: Eric Allaman ()

Galerie (10)

Zajímavosti (1)

  • Natáčení probíhalo ve Velké Británii a v Jižní Africe v Zambii u Viktoriných vodopádů. (reich)

Reklama

Reklama