Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Adaptace Bulgakovovy novely, odehrávající se v revolučním Rusku, pojednává o toulavém psovi, jehož se ujme uznávaný lékař. Jeho péče ale není nezištná - psa použije jako objekt svého experimentu, při němž mu voperuje lidskou hypofýzu. To vede k postupné proměně psa v člověka - tento úspěch vědy však lékaři nepřinese jen očekávanou slávu. (sg.sysel)

(více)

Recenze (4)

Iggy 

všechny recenze uživatele

Adaptace Bulgakovovy novely z roku 1925, která mohla z ideologických důvodů vyjít tiskem až v roce 1987. Stejně jako Bortkova pozdější adaptace Mistra a Markétky je i Psí srdce hodně otrocké, snaží se nic z knihy nevynechat, i když to nemusí být zrovna ku prospěchu filmu. Herci jsou ale dobře obsazeni, hlavně Šarikov, film se zdá dobově věrný, obsahuje stejně jako předloha spoustu dobových humorných narážek a i přes svou délku nenudí. Stejně ale patří ty * spíš Bulgakovovi. ()

Silhouette 

všechny recenze uživatele

Povýšeně snobský, přitom ale velmi soucitný profesor Preobraženský je kouzelná postava. Každý vzdělaný člověk v ruském kulturním okruhu ovládá umění poznávat citáty z tohoto filmu (nebo spíš knihy) a mluvit jimi. "Ať vás nikdy nenapadne číst před obědem sovětské noviny!" ... "Ne, nemám rád proletariat." ()

sg.sysel 

všechny recenze uživatele

Úžasné scény z pohledu psa, podařená je i postava profesora a vykreslení domovního výboru. Film se drží pomalejšího tempa, ale nikdy nenudí. A - což je snad největší devíza ruských/sovětských filmů - skvělé obsazená role grázlíka Šarikova. Film nutí k zamyšlení, přitom však nabízí i humor. ()

Reklama

Reklama